bir yerden sonra müzik dinlemeye değil, arşiv yapmaya kastığınız için mp3 arşivi yapmak insanı köreltiyor. tuhaf bir yarış sanki, kişinin kendini geliştirmeye çalışması.
"benim 4 dobibayt harddiskim var" veya "5 katrilyon mp3'üm var" şeklinde hava atma moduna girmeye,
mal beyanı yapmaya başladı iseniz müzik ile olan ilginiz azalıyor, arşivcilikten aldığınız haz artıyor demektir. kutulara kafa atıp, mantarları ve altınları toplayan mario bros ruhunuz baskın geliyor demektir dikkat edin. (bkz:
sürekli büyüyor efendim durduramıyoruz) kendimden biliyorum, sırf http linki buldum diye 2gb kadar rammstein ve oomph! mp3ü, 3 gb kadar da kerhanede yapılmışçasına kötü ses kalitesindeki kayıtları dahil gezegendeki tüm incubus şarkılarını çekmiştim. ömrümde açıp dinlemeyeceğim halde niye bu kadar gereksiz şeyleri indirdim bilmiyorum. ha arada 60 küsür gb'a ulaşan dt ultimate koleksiyonu gibi, kutsal metinler ve ilahi söylevler de var ama olsun, onları bile tamamen ve hakkını vererek dinleyemeyeceğimi biliyorum (yok lan dinlemişimdir aslında, ama bu istisna, neyse).
arşivcilik yani mp3 arşivi amaç değil araçtır, bunu unutmayın. aslında en iyisi güncel müzikleri ve haberleri takip etmek, chartlara göre eldeki müzik sayısını arttırmak. ayrıca mp3 zamanla kaliteli müzik anlamına gelen flac, ogg, m4a gibi formatlata dönüşebilir, mp3 olarak basite indirgememek lazım olayı. mp3 arşivlenmez, müzik arşivlenir (kavram kargaşası yaratalım, "(bkz:
mehmet günsur)" diyip araya karışalım hatta, haha anarşi. aa yine kendini kaybetti bu parantez, kapatalım bu bahsi kuzum).
bu arada bir
bsa, efendim bir
müyap veya onun gibi şeyler de var gezegenimizde ve eğer bu gibi kopirayt yanlısı kurumlar baskın düzenlerler ise evimize, şöyle dememiz gerekiyormuş:
- ben bunları dinlemiyorum, satmıyorum. sadece arşivliyorum. arşivciyim ben, hastalığım bu.
mp3 arşivi, kişiyi bu gibi hukuk sorunlarından kurtarır. bu açıdan güzel sanırım.