belki ilginizi çeker
  1. · flac
  2. · mpeg audio collection
  3. · download manyaklığı
  4. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  3. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  4. · annenin gençlik fotoğrafları
  5. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  6. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  7. · marjinal isim meraklısı aile
  8. · allah akbar la allah ella allah
  9. · üçlü olarak kızlar

mp3 arşivi  

1. harddiskte oldukça büyük bir yer kaplayan, hatta ara sıra ekranın sağ alt köşesinde beliriveren "yetersiz bellek" uyarısının müsebbibi olan arşivdir. pek çoğu yasal değildir. buna rağmen arşiv yapmak bağımlılık yaratır ve hep daha fazlası ve daha da fazlası istenir.

bağımlılık mı dedim?.. hastalıktır!
    (selenge, 26.06.2006 22:20)
  2. sadece bilgisayarda değil, princo marka cd'ler üzerine permanent kalemle "son mp3" yahut "yeni mp3" yazmak, bir süre sonra istisnasız hepsinin üzerinde "yeni mp3" yazan onlarca cd arasında kalmak, hangisinin en yeni olduğuna karar verememek, aradığın şarkıyı bulamamak eyleminin uygulandığı yere verilen genel ad...
    (dunya zikime eyfel dotume, 26.06.2006 22:27)
  3. bir yere kadar gerekli ve güzel olan bir yerden sonra da ayarı kaçan arşiv cinsi bu.

aslında mp3 sevmediğim bir format, heryere sığdığı için sayı artıyor ve doyumsuzluk oluyor,
    şarkının yarısına gelmeden bir sonraki şarkıya atlama, sonra bir daha, bir daha...... bu da asıl amacı yani müzik dinleme keyfini mahfediyor.

sonuçta da, "sonlar" , "yabancı karışık" , "damar" , "2006 full" gibi adlarda bir sürü klasör ve farklı klasörlerde bir yığın birbirinin aynısı şarkıların olması gibi durumlar ortaya çıkıyor. sonuş bir bilgi kirliliği.

herşey dozunda güzel, dinlendikçe ilave edilmeli yeni müzikler o arşive, dinlenmeli hepsi sırayla ve arşiv kelimesi o zaman anlamını bulmalı. emek ve kulak olmalı onun içinde ki arşiv olabilsin.

oradan buradan kolayca indirilen, kopyalanan şarkı güruhu, arşiv olmaz, olsa olsa yığın olur.
    (mothman, 17.08.2007 13:21)
  4. hastalık haline gelebilecek dosya "yığını".

eğer benim gibi sevdiğiniz her grubun albümünü, şusunu busunu indiriyorsanız; hatta müzik indirirken mantığınız "tek şarkıyla yetinmem bütün albümü çekerim" ise, çok düzenli olması gerekiyor bu dosya yığınının. tag'lar doğru, ses kalitesi belli bir seviyenin üstünde olmalı. mesela benim gibi bir hasta bünyenin mp3 arşivindeki dosya düzeni, örnek vermen gerekirse şöyle:

radiohead\2000 - kid a\radiohead - 01 - everything in its right place.mp3

aylar sonra edit: artık radiohead\2000 - kid a\01 everything in its right place.mp3 yapıyorum.

illa mp3, başka format yok. daha az yer kaplasa bile. bir de sapıkça albüm klasörünün içine albüm kapağı (ön, arka, cd ve iç kısım) ve tracklisti içeren bir yazı dosyası eklemem vardır ki, boşverin o konuyu.
    (noscho, 17.08.2007 13:33 ~ 27.04.2008 18:01)
  5. yüksek kapasiteli harici harddisk* alınmasına neden olan dosyalar kümesi. bunu bir de usb girişli oto teybine* bağlamak gibi deliliğe de neden olur.
    (luto, 17.08.2007 13:33 ~ 26.08.2007 18:47)
  6. gün itibariyle yaklaşık 9000'i düzenli şekilde klasörlere dağıtılmış albüm kapaklarına kadar hepsi id3 dataları içine gömülmüş olmak üzere yaklaşık 15000 parçadan oluşan bir arşive sahibim. orijinal cd'leri bile rip'leyip mp3 olarak muhafaza ediyorum zira birincisi cd'lerden her an parçalara ulaşmak olası değil, ikincisi cd güvenli bir medya değil, üçüncüsü taşınabilir cihazlara (ipod gibi) kolayca müziği aktarmak kolay değil. ayrıca kimi parçalar türkiye'de orijinalleri bulunamayacak kadar eski veya rare olduğu için bu türden bir illegaliteye girmek zorundayım, kusura bakılmasın.

klasörlere tasnif etme işini itunes kendi hallediyor. windows media player, bestecilerden müzik türüne, track numaralarına kadar id3 tag'lerini uluyor, bundan sonraysa dosya sisteminden itunes'a kopyalamak ilgili sanatçı\albüm formatında klasörleme işlemini gerçekleştirmek için yeterli oluyor. tek başına parçaları tutmayı sevmiyorum, eğer albüm tamamen tüm parçalarıyla bulunmuyorsa tek olan parçaları siliyorum.

ayrıca .iso formatında bilimum cd ve dvd image'larını da tutmak gibi psikolojik bir rahatsızlığım olduğu için birinci 250 gb diski tükettik, şimdi 500 gb aldık onu doldurma çalışmasındayız. hayırlısı olsun.
    (wondrous, 17.08.2007 13:38)
  7. mpeg audio collection programının 23.05.2007 tarihindeki bilgisayarımdaki en son raporuna göre 27472 adet parçadan oluşan sahip olduğum arşiv türü.
    kendileri o tarihte mp3 lerimin hardiskimde 112,48gb yer kapladığını ve bunların 1898,8 saat toplam dinleme süresi olduğunu söylemiş.
    ancak gel gör ki o tarihten sonra indirdiğim zilyon cigabayt empeüçü üşengeçlikten programa katasım gelmiyor.

dc plus plus rulazz
    (winsome, 17.08.2007 13:51 ~ 13:54)
  8. bir yerden sonra müzik dinlemeye değil, arşiv yapmaya kastığınız için mp3 arşivi yapmak insanı köreltiyor. tuhaf bir yarış sanki, kişinin kendini geliştirmeye çalışması.
    "benim 4 dobibayt harddiskim var" veya "5 katrilyon mp3'üm var" şeklinde hava atma moduna girmeye, mal beyanı yapmaya başladı iseniz müzik ile olan ilginiz azalıyor, arşivcilikten aldığınız haz artıyor demektir. kutulara kafa atıp, mantarları ve altınları toplayan mario bros ruhunuz baskın geliyor demektir dikkat edin. (bkz: sürekli büyüyor efendim durduramıyoruz) kendimden biliyorum, sırf http linki buldum diye 2gb kadar rammstein ve oomph! mp3ü, 3 gb kadar da kerhanede yapılmışçasına kötü ses kalitesindeki kayıtları dahil gezegendeki tüm incubus şarkılarını çekmiştim. ömrümde açıp dinlemeyeceğim halde niye bu kadar gereksiz şeyleri indirdim bilmiyorum. ha arada 60 küsür gb'a ulaşan dt ultimate koleksiyonu gibi, kutsal metinler ve ilahi söylevler de var ama olsun, onları bile tamamen ve hakkını vererek dinleyemeyeceğimi biliyorum (yok lan dinlemişimdir aslında, ama bu istisna, neyse).
    arşivcilik yani mp3 arşivi amaç değil araçtır, bunu unutmayın. aslında en iyisi güncel müzikleri ve haberleri takip etmek, chartlara göre eldeki müzik sayısını arttırmak. ayrıca mp3 zamanla kaliteli müzik anlamına gelen flac, ogg, m4a gibi formatlata dönüşebilir, mp3 olarak basite indirgememek lazım olayı. mp3 arşivlenmez, müzik arşivlenir (kavram kargaşası yaratalım, "(bkz: mehmet günsur)" diyip araya karışalım hatta, haha anarşi. aa yine kendini kaybetti bu parantez, kapatalım bu bahsi kuzum).
    bu arada bir bsa, efendim bir müyap veya onun gibi şeyler de var gezegenimizde ve eğer bu gibi kopirayt yanlısı kurumlar baskın düzenlerler ise evimize, şöyle dememiz gerekiyormuş:
    - ben bunları dinlemiyorum, satmıyorum. sadece arşivliyorum. arşivciyim ben, hastalığım bu.
    mp3 arşivi, kişiyi bu gibi hukuk sorunlarından kurtarır. bu açıdan güzel sanırım.
    (azureel, 19.08.2007 14:57 ~ 15:02)
  9. önce "bir tane müzik cd si yapayım, arada sırada dinlerim" diye başlanır. sonra "bir tane daha olsun" denir. daha sonra "neden bir tane daha olmasın?" denir. bu böylece devam eder. ilk olarak sadece tek bir tarz müzikle başlar ama sonra her tür tarzdan müzik eklenir. sonra bir bakmışsınız kısa süre içinde 10 gb lık mp3 arşivi olmuş. (önceki girilerdeki arşiv boyutları yanında çok masum kalıyor). arşivinizdeki şarkıları dinleyecek vaktiniz olmaz. buna rağmen yine de arşivi eksik bulursunuz. internetten mp3 indirmek yeterli olmazsa yeni kaynaklar aramaya başlanır. internet kafeler dolaşılarak müzik arşivlerinden faydalanılır.
    bağımlılık yaratan bir durumdur. kaçınılması önerilir.
    (kagan7558, 14.12.2007 17:06 ~ 24.03.2008 21:36)
  10. (bkz: limewire)
    (bkz: ares)
    (dalai lama, 27.04.2008 18:02)
  11. tüm arşiv çalışmaları ve tüm müzik arşivleri gibi, arşivin boyutundan ziyade muhteviyatı mühimdir.
    (retro, 01.11.2008 00:41)
  12. kotalı adsle geçerek esiri olmaktan kurtulduğum kavram. ayda 4 gb'la anca ep'lerin arşivi yapılabileceği için şu an daha önce sapıkça indirdiğim arşivi dinlemekle meşgulüm. bu saçma girizgahtan sonra gelişmeye geçelim;

ben bütün şarkıları winamp'ın library'sine atıyorum ve onun dediğine göre bir ara 18bin şarkı vardı. fakat sadece 5bin tanesini dinlemişim. çoğu da birer kere dinlenmiş. ama hala daha progressive metal türünü icra eden tüm grupların diskografilerini indiriyorum, hatta demolarını ve canlı performanslarını bile fellik fellik arıyorum. bulamayınca sinirleniyorum limewire ya da bearshare gibi programlara abanıyorum. tek bir albüm için günlerce torrent sitesi dolanıyorum, bulunca download hızını ve download yüzdesini saniye saniye takip ediyorum. mala bağlamıştım kısaca.

sonra bir gün baktım diskografi diye kakalananların içinde greatest hits, best of b sides, bilmem kaç essential songs tarzında toplama albümler de var ve bu yüzden her şarkı neredeyse 4-5 defa inmiş. hatta epleri ve canlı performansları da sayarsak "aces high" yazdığımda 10'a yakın sonuç geliyordu. işte arşivciliğin en mühim noktası da burasıdır. albümler tam olacak düzenli olacak, tagler doğru olacak, albüm kapakları 4 açıdan çekilmiş olacak falan oraları geçtik de asıl arşiv için önemli olan şarkı canlı çalınıyorsa (live) , coversa (x'in coverı), unplugged ise (unplugged) ibarelerinin taglerde belirtilmesidir. bunu yaparak hem aynı şarkıları silebilmek hem de aranılan şarkıyı bulabilmek kolaylaşıyor.

18bin şarkının tagıdır, albümüdür, yılıdır derken uğraşa uğraşa kendinizi "bu kadar emeği bilime versem uzaya çıkardım" modunda hissedip pişman olabilirsiniz, işte o noktada kotalı internete geçmek lazım. aydınlanmışsınız demektir. ben 4-5 aydır gayet normal bir hayat sürüyorum, yeni çıkan albümleri indiriyorum sadece. daha önce indirdiğim ama dinlemediğim şarkılara odaklanmaya başladım. temizlik sonucu kalan 16bin şarkının 8500 tanesini dinlemişim 7500 tanesini ise hiç dinlememişim. demek ki hala arşivciliğin kıskacındayım. bir şarkısını beğendiğim grubun diskografisini indirmekten kurtuldum ama hala "kota sıfırlanınca indireceklerim.txt" diye bir belgem var, onu da azaltarak bırakmayı düşünüyorum.

ayrıca winamp'ın auto tagger ve albüm kapağı bulan eklentileri çok hoş. tam arşivcilere göre. fakat bu auto tagger'a fazla güvenmeyin bütün arşivin taglarını birbirine karıştırıp ağzınıza sıçabilir. yaklaşık 4bin şarkıyı tek tek elimle düzeltmişliğim varsa sebebi auto tagger'dır. ben yandım siz yanmayın.

edit: 29bin şarkı oldu lan, yardım edin!!
    (peace sells and i m buying, 04.11.2008 20:16 ~ 21.07.2009 22:14)
  13. sanatçıların açlıktan ölme sebebi.
    (selam kelamı, 04.11.2008 20:25)
  14. bir süre manyak gibi tüketime dayanan, daha sonra tarz-zevk oluşunca günü takip etmeye dönen iş.kesinlikle kotasız bir internet ve büyük bir hdd ile servis edilmelidir.
    (joeninmemeucu, 04.11.2008 20:27)
  15. şahsım açısından yerini çoktan flac arşivine bıraktı.
    (wondrous, 04.11.2008 20:29)
  16. yıllar önce çıktığım yolculuğun gizli öznesi..

ortaokul yıllarında başlamıştım..tabi o zamanlar kasetler vardı,bilgisayar falan nerdee..700-800 tane kaset arşivi yapmıştım(ki hala dururlar hatıra diye..)zaman değişti tabiki,kasetlerin yerini mp3 aldı zamanla.müziksiz yapamayan bir insan olarak sağlam bir mp3 arşivi yapmalıyım diye düşündüm.bunun için bir bilgisayar,bir internet yeterliydi ve birde download programı(tabiki emule..)

şimdi bakıyorum 100gb'yı geçmiş tamamen yerli ve yabancı rock,heavy metal,thrash metal,glam rock,80'ler 90'lar ağırlıklı muhteşem bir arşivim olmuş ve günden güne artarak devam etmekte..winamp'i açtığım zaman beni gururlandıran birşey bu.ileride doğması muhtemel çocuğumun içinde yaşadığım dönem hakkında çok güzel fikirler edinebileceği bir arşiv..her parçası anılarla,yaşamımdan kesitlerle,aşklarla,acılarla,mutluluklarla dolu bir hatıra defteri..
    (ilkokul esprisi, 12.05.2009 15:15 ~ 15:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil