türkçelerini bulup da indirmek için, kısa bir üyelik olayı isteyen, "bannerlara tıkla kredi kazan" sistemli bedava mp3 sitesi: http://www.muzikalite.net
insanların müzik cahili olmasına sebep olan sıkıştırma biçimidir. çünkü günümüzde orjinal albüm alan insan sayısı çok azalmıştır. mp3'ler orjinal kaset ve cd'lere tercih edilmektedir. durum böyle olunca da insanlar dinledikleri şarkıların hangi albümde bulunduğunu,albümün ne zaman çıktığını,grup elemanlarının kimler olduğunu,şarkı yabancıysa sözlerini ve hatta bazen grubun ya da şarkıcının ismini bile bilmemektedir. durum böyle olunca da insanlar göz göre göre müzik cahili olmaktadır. bir de bunun üzerine mp3'ten sanatçılar ve yapımcılar hiç para kazanmamaktadır.
şahsi kanaatimce mp3,müzik dünyasının önündeki en büyük tehlikedir. tabi burada düşünmesi gereken tüketici değil satıcıdır. çünkü tüketici ucuz ve kaliteli olanı alır. bu sorun doğrultusunda sanatçılar,sanatçı taklidi yapanlar ve yapımcılar mp3 sektörüyle rekabete girebilmek için derhal çözüm üretmelidirler. yoksa gelecekte bu işten para kazanamayancak duruma gelen müzik piyasasından ekmek yiyen kişiler bu işi bir bir terk eder. hem kendi karınları hem de dinleyicilerin ruhları aç kalır.
bir 10 yıl sonra müzik sektöründe gelişmelere neden olacağını düşündüğüm dosya formatı.
sayesinde zamanında yaptığımız gibi kasetçi kasetçi dolaşıp kaset yaptırma dönemi geride kalmış,insanlar ülkemizde ulaşamayacakları sanatçılara ulaşmış,bu işle ilgilenenler aynı türdeki bilmediği-bildiği kişileri rahatça,sınırsız ve özgür dinleme olanağına kavuşmuştur.
hal itibariyle ne kadar etiktir,ne kadar emeğe saygıdır tartışılır fakat bu yönüyle gelecek için günümüzde bulunan en güzel buluştur.
divx ve vcd ise bunların sinema sektöründeki yansımalarıdır.
büyük firmaların, kanunlarla verdiği uzun mücadelelerin ardından artık illegal olmaktan çıkmıştır.. napster, apple gibi firmaların bu sürece katkısı elbette yadsınamaz.. üzerindeki kanun engelini de kaldırdıktan sonra bugün müziğin en büyük dağıtım yolu olmuştur.. biz internet çocukları biliriz ki, bu kanun engeli kalkmasaydı da en büyük dağıtım yine bu yoldan olacaktı..
gerçekten sanatçıyı, albümleri tanımak açısından insanlığa zararı olmuş mudur? hayır.. çünkü dünün internet çocukları, bugünün internet kurtları olarak arenaya çıkmış ve artık değil şarkıları, albümleri; sanatçıları set set indirmeye başlamışlardır.. yani şu diyaloğu duymak çok normaldir günümüzde:
- abi bugün indie çalıştım, yarın da full chill out takılıcam.. sende ne var?
- valla abi ben de şu sıralar 30'lu yılların müziklerine merak saldım..
evet.. sığası artan hdd'ler, yükselen internet bağlantı hızları, doyumsuz harcama ve tüketme isteği son bulmadıkça bu işin de sonu gelmeyecektir.. ve gelecek nesiller, hiç bir zaman sevdiği bir sanatçının albümünü aldıktan hemen sonra ambalajını bile açmadan albüme baka baka eve yürümeyi, hatta koşmayı ve o albümü günlerce dinleyerek mest olmayı anlayamıyacaktır..
insanlar şimdi bile bir gün dinlediği müzikten hemen o akşam bıkıyor, başka müzikler, başka tarzlar arıyorlar.. ve tek kurtarıcı olarak interneti ve paylaşımcı internet gençliğini görüyorlar.. her gün aynı mutsuzluğu yaşamayı fark etmeden seçiyorlar ve aslında bunu fazlasıyla hak ediyorlar..