meşhur bir fıkra karakteri.konu olduğu fıkra,kendisine anlatılan kişiyi güldürmekten çok sinir etmesiyle ünlüdür
eskişehir'deki kasaplar zincirinin adı.
ruhi su'dan dinlenmesi tavsiye edilen türkü.. sözlerini de yazayım tam olsun;
mor koyun meler gelir
dağları deler gelir
hakikatlı yar olsa
uykuyu böler gelir
emişim de gümüşüm bir hoşum aman
çokça da içmişim sarhoşum aman
mor koyun meşelerde
gülyağı şişelerde
eller yarini almış
ben kaldım köşelerde
emişim de gümüşüm bir hoşum aman
çokça da içmişim sarhoşum aman
bir renk olarak mor anadolu insana farklı anlamlar ifade ettiğinden olsa gerek türkülerde, şarkılarda yer yer şiddetli yer yer daha az şiddetli kullanmışlar. bunları yazmamın nedeni sık sık bu türküleri dinlediğimde kendi kendime sorduğum "abiğ neden mor neden yeşil kırmızı veya mavi değil?" sorusunun cevabını bulamamış olmam muhtemelen. mesela bir ferhat tunç neden mor dağlar diyor. özlenilen aranılan bir ülkeyi mi ifade ediyor ütopya yoksa mor dağların olduğu ülke mi? mor koyunlar da oranın insanların yattıklarında uyuak için çitlerden atlatdıkları koyunlar mıdır merak etmiyor değilim. en iyisi takmamalıyım böyle şeyleri gelip geçici ne de olsa fani her şey.
bir de
ak koyun kara koyun var.. o ayrı ama.
(siyah, 16.12.2006 11:33)
ismiyle gönüllerde taht kuran anonim türküdür. sözleri şöyledir ;
(aman) mor koyun meler gelir
(yavrum) dağları deler gelir
(aman) hakikatli yar olsa
(yavrum) uykuyu böler gelir
nesine de yavrum nesine
sigara da koymuş fesine
yavrum ben yandım birisine
(aman) mor koyun kuzusuna
(yavrum) can kaynar birisine
(aman) nedeydim de ağlayım
(yavrum) alnımın yazısına
nesine de yavrum nesine
sigara da koymuş fesine
(aman) mor koyun meşelerde
(yavrum) gül suyu şişelerde
(aman) eller yarimi almış
(yavrum) ben kaldım köşelerde
nesine de yavrum nesine
sigara da koymuş fesine
''yeamanini mor ko'yun.. mieeler geeğlieer!!'' şeklinde söylenen, pek de güzel bi türkü. severek dinliyoruz.
gay koyun
hayatımda dinlediğim en bomba türkçe türküdür. dinlemeyen varsa ya türkçe bilmiyor, ya hiç neşelenmemiş.
mor diye hangi koyun rengini kastettiklerini anlamadığım koyundur.
saray firmasının alplerden gelen ineğe karşı piyasaya sürdüğü gofretlerin maskotu.
(fular, 18.11.2008 09:22)
amanını mor koyunn meeler meeler...
ayrıca eskişehirde böyle bir kasap vardır... ya da kasaplar vardır...
ortaokul ve lise hayatım boyunca özlü söz olarak kullanmışımdır kendisini "amanini mor koyun" şeklinde. hatta yazılarımın altına imza çakmışımdır zaman zaman "amk" diye. gel gör ki yozlaşan toplum aldı benim "amk"ımı yaptı "amına koyım" o gündür küstüm hayata ve bıraktım mor koyunu koşsun diye çayırlarda.
7 numara dizisi sayesinde öğrendiğim türkü. haydar ve recep mutluluklarını bu türküyü söyleyerek belirtirlerdi.