metallica ile yakından ilgilenenlerin izlemesi gereken bir film.
ana karakterler
james sullivan ve
mike wazowski gerek yüz ve vücut yapıları, gerek yaptıkları işler, gerek kişilikleri, gerek hareketleriyle
james hetfield ve
lars ulrich ikilisinden yola çıkılarak yaratılmışlar bence. james ve lars ile dalga geçen ünlü napster animasyonunu ("beer, good!") hatırlayın, oradaki tipler gerçek ve monsters inc. soyutlaması arasındaki geçişin ara formları gibiler, o kadar benziyorlar ki iki tarafa da. bilmiyorum böyle bir beyanatları var mı pixarcı amcaların (google'da bulamadım, hatta bu benzerlik konusunda hiçbir şey bulamadım), ancak ben canavarları ilk gördüğüm andan itibaren aklımda bu vardı, izlerken de james ve lars'ı izler gibi hissettim hep. dediğim gibi görüntü dışında; mike'ın işin başarı, şöhret ve para kısmıyla ilgilenmesi, menajer gibi davranması, arabasına olan bağlılığı, tezcanlılığı, gevezeliği, konuşurken sürekli ellerini kullanması; james'in ise asıl işi yapan ve takdir gören kişi olması, işinde 1 numara olması (burada övgü var evet), övünmeyi-konuşmayı sevmemesi, mike'a göre babacan ve ağır olması, kambur durması - görüntüye kaydık tamam kes.
senaryo açısından da şu var bak: james-lars da, james-mike da zamanla tarzlarını değiştiriyor, daha "evcil" oluyorlar, "yumuşuyorlar". evet dışarıdan bakınca sadece oldschool artık para kazandırmayacağı için bu yola başvurdular gibi görünüyor, ancak aslında kendi içsel gerilimleri ve değişimleri sonucu tarz değiştiriyorlar. monsters inc.'te de, metallica'da da durum böyle bence. bu kadar paralellik şans eseri olabilir mi? kuşkusuz ki herşeyi yaratan bir yaratıc
hatta buyrun bir de
atatürk ve 19 mucizesi vereyim, the pixar code'u kırayım:
james (bildiğin james evet) sullivan (8 harf) - james (bu da james) hetfield (8 harf)
mike (4 harf) wazowski (kuzey-doğu avrupa ismi) - lars (4 harf) ulrich (kuzey-doğu avrupa ismi)
kesmedi mi? peki buna ne diyeceksiniz? (bkz:
some kind of monster) (burası şaka) (öncekilerde ciddiyim gayet) ("ahaha doğru valla hocam :)))" gibi cıvık mesajlar atmayın) (güle güle) (ördekli belediyesi)
ek: spoiler vermeden, yuvarlak ama etkili cümlelerle yazdım şunu, alkışlarla yaşıyorum.