belki ilginizi çeker
  1. · tiranlık
  2. · anarşist
  3. · adalet ve kalkınma partisi
  4. · avrupanın gelişme nedenleri
  5. · fakirlik
  6. · ideoloji
  7. · demokrasi
  8. · cumhuriyet
  9. · tiranlık
  10. · türkiye
gündem
  1. · ugg düşmanı ezik kızlar
  2. · domuz gribi
  3. · colin kazım richards
  4. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  5. · itü sözlük
  6. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  7. · geniş aile
  8. · zeyniyye
  9. · başkent üniversitesinin imaj sorunu ve sebepleri

monarşi  

1. halkın devre dışı bırakıldığı,babadan oğula geçen yönetim biçimi
    (ben ihsan değil hilmiyim, 16.05.2006 06:44 ~ 06:46)
  2. tek kişinin üstün otorite sahip olduğu yönetim biçimidir. saltanat ile birlikte olmak zorunda değildir. kutsal roma germen imparatorluğunda ve bizans'ta dönem dönem bunun örnekleri gösterilmiştir. kutsal roma germen imparatoru tüm üst düzey soylular ve komutanlar arasından seçilerek belirlenirdi.
    (tuygun, 16.05.2006 13:07)
  3. devletin tek kişi tarafından yönetilmesi,bütün yetki ve imkanların tek kişide toplanması.
    (rubi, 16.05.2006 14:56)
  4. tarih boyunca dünyayı ve insanları sayısız coğrafya ve zaman diliminde sorunsuz idare etmiş yönetimdir. demokrasiye göre sayısız olumlu yanları olmasına rağmen demokrasinin vahşi ruhu tarafından "tu kaka" olarak yaftalanmıştır.
    (azwepsa, 04.11.2006 02:13)
  5. padişahın haklarının sınırlanmasına göre iki çeşittir: mutlak monarşi ve meşruti monarşi. mutlak monarşi osmanlı'da 1. meşrutiyet'e yani 1876'ya kadar görülen tek kişinin yani hükümdarın egemen olduğu monarşi iken, meşrutiyet'in ilanı ile meşruti monarşik yönetim başlamıştır. meşruti monarşi'de mutlak monarşiden farklı olarak parlemento bulunur.

hükümdarın tahta geçiş biçimine göre yine iki tip monarşiden söz edilir: ırsi monarşi ve seçimli monarşi. ırsi monarşide iki kuraldan söz edilebilir. birinde kralın ölmesiyle devletin başsız kalmayacağı diğeri ise kralın görevini yapamayacak durumda olması halinde (hastalık vb nedenlerle) yerine bir kişi ya da kurulun vekalet edeceğidir.

seçimli monarşide ise bir grup eğitimli ve nüfuzlu kesimin seçeceği kişinin mutlak yetkili olduğu görülür.
    (ichgeheindaskino, 07.12.2008 23:00 ~ 23:17)
  6. (bkz: tiranlık)
    (atlantis, 23.07.2009 22:40)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil