|
|
- dünyanın merkezinin batıya (avrupaya) kaymasına neden olan modernite yolunda diğer toplumların ve devletlerin geçirdiği süreç
- (bkz: modern mimarlık)
- genel anlamda dini inanışın yerini akılcılığın ve gözledme dayalı araştırmanın almasıdır *.
toplumsal bazda ise toplumların tarımdan sanayi toplumuna dönmesi diyebiliriz.
ayrıca iletişim araçlarının gelişmesi, market için üretimin yaygınlaşmasıdır.
bazıları için ise levi's 501 dir modernleşme.
- ayrıca babadan görme usulle taka yapmak yerine bir proje çizip projeye bakarak yat yapmaktır. modernleşmeyi anlatan hocaların en sık verdiği örneklerden biridir.
- rönesansla birlikte başlanıldığı söylenen ilerlemedir. ilerleme? hımm. burda durup düşünmek gerekiyor zannedersem. ilerlemek nedir? daha iyi, daha yüksek olana doğru olan gelişmedir. günümüzde modernleşme kelimesi yerini özentileşmeye bırakmıştır kanımca. modernleşmeyi kıyafetlerde, saç renginde, burun şeklinde aramaya başladı günümüz insanları. birbirlerini dış görünüşe göre süzen insanlar düşünmek gibi aslolan insan özelliğini bir kenara bırakarak kalıplaşmış düşüncelerde sıkıştılar. bunun sonucu olarak insnalar ötede beride bilmedikleri kavramlar hakkında atıp tuttular.
sözlükte sıkça rastladığım durum; manevi değerleri anlatan kelimeler hakkında herkes yorum yapıyor, eleştiriyor, sövüyor. iyi de onlardan kaçı açıp bu kelimelerin gerçek manasına baktı çok merak ediyorum. bu günlerde şehit sayımızın artmasıyla içimiz cız ediyor (çoğumuzun). bunun üzerine bir sabah sözlüğe girip şehit başlığına bakayım dedim. beynimden vurulmuşa döndüm. halen aklıma geldikçe ellerim titriyor. hayır bu içine sindirememek kadar basit bir şey değil. modern bir çağdayız, her söylenene baş eğmeliyim değil mi? kabul etmesem de hoş görmeliyim şehitliği ayak altı yapanları, değil mi? hayır efendim, ben bu kadar modern değilim. modernlik üzerinde yaşadığı toprağın en kutsal kelimesi hakkında bir şeyler atıp tutana saygı duymaksa ben cahilim, kara cahilim hem de. şehitlik bir mertebedir. üzerinde yaşadığın toprak, şehitler sayesinde topraktır, anadır, babadır, yardır. konunun dışına gitmiş oldum ama modernlik kavramını bu konuda eleştirmek istedim. hele ki şu günlerde, birçok insanın içinin yandığı anlarda, söylenen sözlere dikkat edilmeli diye bir ekleme yapmak istedim. buradaki şehitlik kavramı sadece eleştirisi yapılan bir mevzu, dahası da var. bu veya bunun gibi birçok kavram hakkında bilen de bilmeyen de yorum yapıyor sözlükte. asırlardır çağdaş olan itü'nün öğrencilerinin (çoğu yazarın itü'de okuduğunu düşünerek bunu söylüyorum) aynaya diğer yüzü yansıyor ve bu kendini bilmeden sarfedilen sözler çağdaşlığın, modernliğin anlamı ilerlemeden çok, bırakın yerinde saymayı, gerileme olarak kelime dağarcığımıza yerleşiyor. amacımız yorum yapılmasın değil. yorum yapılacaksa önce bir araştırma yapılsın, bilgi verilmek istenen kavram neymiş ne değilmiş kaynaklardan araştırılsın. yoksa çok basit, ben veya diğerleri de insanların hassasiyetleri olan konularda güzel, süslü cümleler kurabilir. ama sorun bu değil. sorun, modern çağda yaşayan bireylerin atıp tutarak her konu hakkında söz söyleme yetkisinin kendisinde olduğunu sanması, bu derece kendini basitleştirmesi.
modernleşme, toplumu oluşturan bireylerin bir konu hakkında araştırma yoluna girmesi, okuyup öğrenmesi ve yorumlar yapmasıyla muasır* olma yolunda adım atmasıdır. adım atmak diyorum, dikkatinizi çekerim. bilmediğin bir şeye hop diye zıplayarak üstünü başını bulaştırmadan, çevrene rahatsızlık vermeden.
yazının başında rönesans, ilerleme falan demişim. vazgeçtim. kelimelerin sığ anlamlarından çıkıyorum, ben de bazıları gibi nacizane(!!!) yorum yapmak istiyorum: modernleşme, kişinin kendini bilerek geliştirmesi ile topluma faydalı olma sürecidir. ve görülüyor ki, bu süreç ezelden ebede hep sürecek.
- postmodernleşmeden sonra anlamını yavaş yavaş yitiren bir kavramdır.
(rubi, 12.04.2006 15:59 ~ 15:59)
- boku çıkarsa şu olur; (bkz: dejenerasyon) (bkz: bozulma)
- var olan değişmenin değişmesidir
ne yazık ki (bkz: batıcılık/!nanokozmos)
- modernleşmekten olumsuz emir.
(budur, 10.12.2007 17:37)
|