belki ilginizi çeker
  1. · swinger party
gündem
  1. · yasaklanması gereken şeyler
  2. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  3. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  4. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  5. · disko kralı
  6. · boylumlama
  7. · the twilight saga new moon
  8. · lizzie borden
  9. · kadınların birden fazla erkeği idare etmesi

modernizmi götünden anlamak  

1. (halit ayarci, 18.02.2009 15:54)
  2. (bkz: modernite)
    (azwepsa, 18.02.2009 16:06)
  3. öncelikle tartışılan kavramları bir türkçeleştirelim, böylece hepimiz doğruda olsa, götündende olsa anlayabilelim.(zira tüm bu sözcükler fransızca kökenlidir)
    modern - çağdaş, çağa uygun
    modernlik,modernite - çağdaşlık
    modernizm - çağdaşlaşma akımı

benim götümden anladığım şudur ; din, inanç, ibadet, itikat kavramları ve bunlara yapılan atıflar, yukarıdaki sözcükler kullanılarak tartışılamaz.
    bir insan hem inançlı hemde modern olabilirmi sorusunun cevabı tabiiki evettir, buradaki kalın çizgi, bireyin inancını, diğerlerine dayatmaması, diğer inanca sahip kişilerle ve hatta hiç inanca sahip olmayan kişilerle birbirine tahakküm kurmaksızın toplum halinde yaşayabilmesidir. (aaa farkında olmadan laiklik tanımı yapmışım). yazarken farkettim, laiklik modernmiş.
    (elit bin velid, 18.02.2009 17:38 ~ 17:43)
  4. dur bak izle, şöyle bişey:

"modernizm laik, atatürkçü ( i luv) ve özgür, demokratik (bana hep bana bana) bir ortamda islamcı yobazların sakallarını çekme hakkına sahip olmaktır. hem bi deeeee şey demektir modernizm; aslında varolmayan saçma bi tanrıya inanıp özgürlüğünü kaybetmemektir, çünkü herhangi bir dine inanan her insan aslında köledir akıllım! pis köle. veeee modernizm ayrıcana, özgürlüğü kaybedip, zaçma zapan masallara aldanan öküz yobazlara "gerizekaaalı" deme hakkına sahip olmaktırmış. evet. ay çok cici bişey yaaa yaşasın! ayrıca din tabiyki de insanın özgürlüğünü yitirmesine sebep olur salak! çünkü içinde bi sürü kural vaaaar, yap diyo yapma diyo. üstelik ahlak demek din demek. ay ben hepten karşıyım böle şeylere....ıyy.. he bir de, resmi ideoloji çok tatlıdır. ama dinciler hep pistir. ay din felan, bunlar hep iğrenç. işte modernizm bize böle gerizekalı konuşma hakkı veren çok süpersonik bişeydir. kahrolsun din!"

(bkz: and the oscar goes to)
    (sofist tepen sokrates, 19.02.2009 01:01 ~ 01:07)
  5. modernizmi tam olarak anladığını ifade etmek, bakış açısı denen meretin sadece subjektifliği içerdiğini algılayamamak, modernlik deyince din olgusu ve kızlara özgürlük-kılık kıyafet ile tanımlama yapmak. götten anlamanın örneklemleri...
    (yatmadanönceyüzkalemdarbesi, 19.02.2009 01:33)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil