belki ilginizi çeker
  1. · gobi çölü
  2. · nambarin enkbayar
  3. · sibirya
  4. · miyegembo enkhbold
  5. · mhdp
  6. · natsagiin bagabandi
  7. · gestational age
  8. · altan urag
  9. · ulan bator
  10. · mongolia
gündem
  1. · öğretmenler günü
  2. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  3. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  4. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  5. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  6. · her yerinden öpüyorum rüştü
  7. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  8. · diesel reklam afişleri
  9. · hayatın anlamı

moğolistan  

1. halkının yüz yapısının mongollara benzemesinden dolayı ingilizcede mongolia diye adlandırılan ülke.

sonradan gelen edit: hayır böyle değil tam tersi. (bkz: teşekkür ederim)
    (nanelimon, 02.01.2007 22:59 ~ 04.01.2007 17:55)
  2. başkenti ulan bator, para birimi togrog, dini budizm, dili moğolca olan orta asya ülkesidir.
    etnik yapısı: %85 moğol, %7 kazak ve %8 çinli,rus ve diğer halklardan oluşmaktadır.
    (aquila, 02.01.2007 23:06)
  3. van damme'ınözgürlük savaşçılarıfilminde son dövüşünde karşılaştığı bir ayıboğan vardı.bir moğol'du.o filmle beraber moğolları öyle ayı olarak düşlemeye başlamıştım.küçüktüm tabi biraz yanıldığımı farkettim sonra.aksine tipik orta asya insanları gibi kısa olduklarını öğrendim.

1205 yılında bu topraklarda doğan ve cengiz han ünvanını alan biri zamanında bilinen dünyanın çoğuna egemen olmuş ve şu an her 500 kişiden birinin cengiz han'ın genlerini taşıdığı da söyleniyor.

john manin cengiz han kitabı belki de en bilindik moğol olan cengiz hanı ve moğolistan anlatır.herifler marmotdenen bi yaban sıçanı yiyorlar örneğin.bir garip ülkeymiş mongolia.
    (heleloyloyloy, 02.01.2007 23:20)
  4. muzdarip olanların kafatası yapısının, orta asya halklarının kafa tası yapısını tanımlayan mongoloid yapıya benzemesinden dolayı mongolizm hastalığına ismini veren halkın yaşadığı ülke. tanıma bak bea.
    (easy company, 03.01.2007 07:08)
  5. ankara üniversitesine okumaya gelmiş bi çok öğrencisi bulunan ülke.bu orta asya insanlarının çok sevimli olduklarını söyleyebilirim en azından benim tanıdıklarım böleydi.önce türkçe öğrenmek için tömer de eğitim gördüklerinden iki buçuk senedir ailesini görmemş olanlarını biliyorum..şimdi net hatırlamıyorum ama ülkeye gitmelerinin günlerce sürebildiğini duymuştum..hatta ilk defa denizi samsun'da gördüğünü söleyen birine de rastladım...
    (rhododendronluteum, 10.03.2007 20:31)
  6. çin'in kuzeyinde yer alan ülke.şimdilerde dünya gündeminde neredeyse hiç yer bulmayan bu ülkenin zamanında dünyayı titreten bir lider çıkarttığına inanmak güç.
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 04.04.2007 22:04)
  7. denizle kıyısı olmayan, çok partili demokrasiye 1991 yılında geçmiş, o günden bu yana mhdp partisi tarafından yönetilen, dünyada kilometre kareye en az insan düşen, kişi başına en fazla evcil hayvan (12 milyon koyun, 12 milyon keçi, 2 milyon sığır, 2 milyon at ve diğerleri-deve ve tibet öküzü)düşen ülke.
    tarafımızdan kısmetse yakında gidilip görülecek, ülkede yatırımlar yapılacaktır.
    (one more cup of coffee, 10.08.2007 14:27 ~ 14:34)
  8. b.baarbar 'ın yazdığı moğol tarihidergisinde verilen bilgilere göre:
    asya kıtasında 1 milyon 566,5 bin km alana sahiptir.
    deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte,en yüksek yeri 4374 metre tavanbogd(altay sıradağlarında),en alçak yeri 553 metredir.
    moğolistan topraklarında dört büyük sıradağı mevcuttur; altay,soyan,hangay,hentii.
    moğolistan büyük gobi çölü dünyada sahara çölünden sonraki en büyük ikinci çöldür ve 33 küçük çölden oluşur.
    denizden çok uzak,yüksekte yerleştiğinden değişken,kuru iklime sahip ülkedir.kışın bazen -60 derece soğuk olurken,yazın +45 derece sıcaklık olmuştur.
    yıllık innen nem derecesi ortalama 250mm olmasıyla çok kurak iklimli ülke sayılır.
    uvs,höbsugöl, buyr , har us, har, hiyargas, gibi göllerle birlikte selenge, orhun , onon , tuğrul, eg, ider , kerlen gibi büyük ırmaklara sahiptir.
    yönetim olarak 21 oymak (il) ve başkente bölünür.
    dünyada 6 milyona yakın moğol yaşamaktadır ve 2,4 milyonu moğolistan topraklarında yaşamaktadır.diğerleriiç moğolistan, sincan , buryad ,tuva, kalmuk ve afganistan'da yaşamaktadır.
    moğolistan nüfusunun yüzde %96'sı moğoldur ve çeşitli ağız farklılıkları vardır.
    (konchuy, 15.08.2007 12:54 ~ 05.11.2008 21:19)
  9. sınırları içerisinde yaklaşık 2.5 milyon insan; ve bunun yanında yaklaşık 25 milyon at yaşadığı söylenen ülke.
    (thecrimson, 15.08.2007 13:20)
  10. moğolistan nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 2 milyon 382 bin 500 tür.
    nüfusunun %70 i 35 yaşından genç olanlardır.
    ortalama yaşam süresi 66 dır. (son 10 yılda 10 kat artmıştır)
    bir yaşından küçük çocuk ölümü son yıllarda %10a kadar düşmüştür.
    10 bin insana 343 yüksek tahsilli öğrenci,35 doktor denk gelir. ve bu dünya standartlarına göre çok yüksektir.
    çalışma yaşındakilerin yüzde %27si ziraatle uğraşıyor.
    moğolistan gayri safi milli hasılatı 2 milyar dolardır ve kişi başına gelirin 800 dolar olması küçümsenmeyecek bir veridir.
    uygar,medeni,eğitim seviyesi yüksek moğolistan gelişmeye çok müsaittir.
    yıllık büyüme yüzde 5-6 olması da dünya standartlarında iyi bir göstergedir.
    *
    (konchuy, 08.02.2008 14:22 ~ 05.11.2008 21:15)
  11. eskiden insanların bugünkü istiklal caddesi zibidileri gibi saçlarına ve sakallarına garip şekiller verdiği coğrafya.
    (heidideki terry, 28.03.2008 01:09)
  12. jean-christophe grange'nin le concile de pierre romanından uyarlanan aynı adlı filmin* bir bölümü burada çekilmiştir. monica bellucci ve moğolistan ikilisi.. hmmm..
    (ninn worx, 01.11.2008 14:12 ~ 14:13)
  13. karlı dağlar, ovalar, atlar, kurtlar, doğayla iç içe yaşayan çekik gözlü yardımsever, obezini göremeyeceğiniz neşeli güleryüzlü insanlar diyarı.
    (stylebrisbane, 24.12.2008 15:51)
  14. ineklerin "ımboo" diye bağırdıkları, köpeklerin "kişuff" diye kovuldukları, milyonlarca at yaşamasına rağmen eşşeğin bulunmadığı sonsuzluğun sonu. rüyalarımın başkenti...
    (konchuy, 11.03.2009 11:50 ~ 11:51)
  15. mesafelerin zamanla ölçüldüğü yer.
    (delizi, 11.03.2009 12:00)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil