|
|
- uzağı görememe durumu.
- (bkz: hipermetrop)
(lethe, 27.09.2004 02:35)
- fen edebiyattan merkez kantine yürürken karşıda gördüğün bıyıklı kız yaklaştıkça sizin bölümden recai'ye dönüşüyorsa sizde de miyop vardır. bir göz mütehassısına görünmekte fayda vardır.
- aslında hastalık değil,sadece bir refraksiyon(kırılma) kusurudur.
- tahtada hocanın yazdıklarını tamamı ile yanlış yazmama neden olup,sınava çalışırken de onlardan çalışıp,sınavda düşük not almamı sağlamış iğrenç bir göz hastalığıdır.
(ceyar, 30.11.2005 17:10)
- (bkz: gelecek kaygısı)
- cisimlerden yansıyan ışınların görme noktasında değilde daha önünde kesişmesi ile ortaya çıkar. göz küresi normalden daha büyüktür. genellikle genetiktir. ayrıca boy uzaması ile miyop ilerler. gözleri miyop olan bir kişi uzaktaki nesneleri bulanık görür. görüntüyü netleştirmek için gözlerini kısarak bakar. göz numarası -n olan bir kişi 1/n uzaklıktaki nesneleri seçemez.
- genetik bir durumdur.
- zordur miyop olmak. etraftakiler "bunu da mı göremiyorsun? şimdi? peki şimdi?" diye burnunuzun önüne kadar gelirler.
- (bkz: uzak görmezlik)
- uzağı görememe kusuru olarak bilinir ama bu uzak kime neye göre belirlenir anlamış değilim, yani bazen uzak denilemeyen yerler de başkalarının gördüğü kadar net görülemeyebiliyo.
bi de bazen sinir bozucu tepkiler alabiliyo miyoplar. misal ;
- ya ne yazıyo okuyamıyorum da gözlüğümü unutmuşum
- oha lan okuyamıyon mu şimdi sen onu, hehe beni görebiliyon mu peki
ya da ;
- çok küçük yazmışlar ya sen oku bakıyım kiralık mı diyo satılık mı, senin gözlüğün var okursun..
- halı saha maçlarında takım arkadaşlarınızın sizi kaleci yapamamalarını sağlayan göz kusurudur.fakat bununla beraber yolda yürürken yanınızdan geçen arkadaşınızı da farkedememenize,akşam karşıdan karşıya geçerken farlarını yakmış gelen arabanın ne kadar uzaklıkta olduğunu ve kaç km. hızla geldiğini anlayamamanıza da sebep olur.tez elden gözlük ya da lens kullanılması farzdır,büyüdükçe hayatı daha da felç eder.üstüne bir de astigmat eklerseniz tadından yenmez.
(eldar, 29.07.2007 16:38 ~ 16:39)
- öyle bir göz bozukluğudur ki siz buna sahip olduğunuzu yıllarca fark etmeyebilirsiniz bile.
ben şahsen küçüklüğümden beri miyobu olan bir insan olarak gerek cüceliğimin de etkisiyle en ön sıralarda sürünmüş, bu nedenle yazıları okuma problemiyle karşılaşmamıştım. o nedenle de fark etmemiştim sanırım. lakin hayatımın lisenin son sınıfına geldiğinde değişti. artık önümdeki tahtadaki yazıları dahi okuyamayınca doktorun yolunu tuttum, gözlüğümü ilk alıp dışarı çıktığımda gözlerime inanamamıştım. sanki ben yıllardır dünyayı soluk ve buğulu görüyordum. bir de bok attığım tüm yağlı boya tablolar geçti gözümün önünden. şimdiye kadar uzaktaki hiçbir nesneyi, ağacı evi keskin çizgilerle görmemiştim ki tablolardaki binaların, ağaçların sınırlarının belli olmasını doğal bulup eleştirmeyecektim. oysa o tablolardaki gibiymiş dünya... ben bunu 18 yıl kadar geç öğrendim.
şimdi 10 metre dibime girmedende otobüslerin nereye gittiğini öğrenebiliyorum veya yoldan geçen eski tanıdıklara selam verebiliyorum kim olduklarını fark edip. işte böyle bir bozukluk bu aman diyeyim. her zaman göz doktoruna gitmekte fayda var.
- bir adet hayat küstürücü. zira miyopisi olan birinin işinin ne kadar zor olduğunu anlamak için hayatı ile yaşadıkları zorluklara kulak misafiri olmakta fayda vardır. sözlükteki ileri derece miyopların temsilcisi olarak söyeleyebilirim ki kalın camlı gözlük ve bir yerden sonra çok sıkıntı yaratan lenslerle uğraşan bu kardeşlerim bir çok işkenceyle karşılaşırlar. misal, gözlük kullanan arkadaş eğer koyduğu yeri unutursa gözlüğün yerini bile bulamaz ki bu hayatın bittiği anlamına gelir. aynı şekilde gelen otobüsün tabelasına scotland yard müfettişi vari zoom yapmaya kalkmak, yandan geçen arkadaşlara selam vermemek(tanıyamazsın çünkü), denizde kız/erkek kesememek, spor yaparken sürekli tırsmak, makarnanın suyunu dökerken buhardan kaçmaya çalışmak, hamama gidememek, gidilse bile tuttunmadan duramamak gibi daha bir çok kalemde sayılabilecek bu zorluklar miyop insanın omuzlarında büyük yüklerle dolaşmasına neden olur ki bu yük en sonunda miyop kişiyi gerçekten bezdirir. her kadar lazer ameliyatı gibi ileri teknikler çıksa da gerek maliyeti, gerek öngörülemeyen riskleri, gerekse gözdeki numara değişikliğinin durmasının aranması ameliyat olma oranında istenilen düzeylere ulaşılmaması durumunu getirmektedir. ancak çok büyük oranlarda ameliyat olanların sağlıklı bir hayata geri dönüş yapmaları da lazer ameliyatının çekiciliğini gitgide artırmaktadır.
|