|
|
- diş temizliğinde de kullanılması mümkün bir ağaç.
- colgate'in çıkardığı yeni bir diş fırçası modeli. bir zamanlar hsbc bankasının yaptığını yapıyorlar, yerel bilgiyi kullanıyorlar. diğer yandan bunun adına popularizm de denebilir.
- ağız temizliği için kullanılan odunsu bitki. kalemden biraz daha kalın bir parça, bir süre suda bekletilip, yumuşadıktan sonra dişlere sürtülüp dişler temizlenir.
nerden mi biliyorum? (bkz: hacı dede)
- (bkz: colgate misvak özlü)
- misvak ağız kokusunu giderir.dişleri beyazlatır,balgamı söker,diş ağrısını geçirir,misvaklanarak alınan abdest 70 kat faziletlidir,misvak kullanmak çok kuvvetli bir sünnettir,misvak diş etlerini güçlendirir,gözleri güzelleştirir(!yea).misvak fıtrattandır!
- eskilerin ağız ve diş temizliğinde kullandığı ağaç dalı. lâkin bugün neden kullanıldığını çözebilmiş değilim. koca koca adamlar ağızlarına, dişlerine o odunu sürüyorlar halen. zamanında başka bir şey yokmuş da o yüzden dişlerine bu odunu sürüyormuş insanlar. "sünnettir kardeşim" diyerek odun kullanmanın mantığını çözebilmiş değilim. kanımca misvak kullanmak değil, dişleri temizlemek sünnettir.
ilgililere: diş fırçası ve diş macunu ve hatta diş ipi ve hatta ağız temizleme suyu denen bir şeyler icat edildi. artık ağız ve diş temizliği için oduna ihtiyacınız yok. evet.
- ameller niyetlere göredir derler. bir insan diş temizliğinin sünnet olduğu bilinci ile dişlerini temizlerse aynı sünnet sevabını alır. misvak kullanmanın sünnet olduğu bilinci ile dişlerini misvakla temizleyen kişinin de farkı yoktur.
tercih meselesidir aslında. elektrik, ampül denen birşey icad edildi niye hala mum yakıyorsunuz, soba, kalörifer denen birşey icad edildi niye hala şömine yakıyorsunuz diyor muyuz?
peki yediğiniz şeylerdeki katkı maddelerinin minimum olmasına, mümkün olduğu kadar aldığınız her şeyin doğal olmasına dikkat ediyor musunuz? etiketinde %100 doğal ibaresi olan ürünlerin fiyatı 2 kat fazla olmuyor mu? o zaman diş temizliğinin %100 doğal olanı niye batıyor birilerine onu anlamıyorum.
- açıkça şudur : kafası , beyni geriye doğru işleyen , temizliği değil de dinsel çıkarları düşünen insanların kullandığı ağız kanatma aracı. sanki peygamber onu sevap kazanmak için yapıyordu...
(zaknafein, 19.06.2006 18:52 ~ 30.09.2006 11:41)
- diş fırçası misali, minik minik kesilmiş misvaklar ve bunların takıldığı bir sopası olan paketlerde satılanı varmış bunun bi de (bkz: cami önündeki seyyar amcalar)
kullanmayı denemiş bi insan evladı olarak, "ha diş fırçası ha bu" mantığı gütmem neticesinde diş eti kanamalarına ve yaralarına merhaba dememe vesile olmuştur. dişleri beyazlattığını duymuştum ama kan kaybı mı diş beyazlığı mı sorusunda tercih hakkımı daha vahim olanından yana kullandığım için tecrübe etme fırsatım olamadı
- bazılarının hz. muhammed in sünneti olduğu için dişlerini fırçalamak için yanından ayırmadıkları hatta boyunlarına asılı halde koyunlarında taşıdıklarına şahit olduğum nesne.
- ısrarla "sünnettir" diye kullanılan bildiğiniz odun. bir diş fırçası veya diş macununa nazaran doğaldır lâkin onlar kadar temizlik sağlayıp sağlamadığı şüphelidir (ne şüphelisi; onlar kadar temizleyemez. ağzınızdaki normalde bazik olan lâkin yediklerinizden dolayı oluşabilecek asidik ortamı nasıl düzeltecek?)
bir zaman söylemiştim ama nedense tekrar söyleme ihtiyacı hissettim:
-burada fetva verdiğim falan yok. kişi "sünnettir" desin kullansın; eyvallah. nihayetinde inanç meselesidir. ama mantıklı olarak düşünürsek zamanında dişleri temizlemek için başka bir materyal olmadığındandır ki bu odunla dişler temizlenirmiş. bunun yanısıra dinde aşikâr olan bir şey de vücuda iyi bakılmasının da sünnet olduğudur. eğer dişinizi temizlediğiniz bir nesne dişetlerinize zarar veriyorsa (odun kardeşim; bildiğin odun işte... nasıl zarar vermesin?) günümüz imkânlarında bunun kullanılmasında ısrar edilmesi pek de mantıklı değildir.
yok illa sünnettir kardeşim deyip kullanmaya devam edecekseniz evlerinizdeki muslukları da söktürün; birisi elinize ibrikle azar azar su döksün. bu da sünnet.
[sünnet olan misvakla diş temizlemek veya suyu ibrikle azar azar kullanmak değil, "diş temizlemek" ve "suyu israf etmemek"tir diye düşünüyorum. gönülden gelen sünnetin günümüz hayatında kişi için pratik olmamasında ne kadar sevap vardır veya yoktur; islam dinine göre orasını sadece allah bilir. sadece mevzuları sağından solundan çevirip eski usullere saplanmayı mantığım kabul etmiyor. sünnette araç mı önemlidir yoksa amaç mı? soruya cevap verebilen herkesi tebrik ederim şimdiden.]
- doktora diş etimde kanama olduğunu söyledim.kanamaya diş eti arasına giren artıkların vs. sebep olduğunu, diş etlerini de fırçalamam gerektiğini ,misvak kullanmamın faydalı olacağını söyledi.olaya ideolojik yaklaşmaya gerek yok.hekimler tavsiye ediyorlar.
- çanakkalenin ayvacık ilçesine bağlı bir köyü. susuzluk yöre halkının iflahını kesmekte ve şehre göç oluk oluk devam etmektedir. yakın bir zamanda yapımının bitirileceğine dair söz verilen akçin barajı bir çok kaderi değiştirebilir.
- kimilerine göre gericilik modernizm karşıtı olan diş temizleme aleti
neymiş fırça macun varken odun parçası dişe sürülür müymüş,
diş macunun kokudan başka hiçbir işe yaramayıp içinde deterjanla aynı köpürtme maddesinin kullanıldığından, kansere sebep olduğundan bihaber, ne kadar çalkalanırsa çalkalansın ağızdan gitmeyip mideye ve kana karışmasından habersiz,
diş fırçasıymış modernmiş, nedir, plastik veya x madde y madde sonuçta yapay madde, misvak ne? doğal, ne yapıyor diş fırçasının olası kıl kopması, apandisit patlamasına bile sebep olabiliyor, misvaka ne oluyor? hazmediliyor. nedir misvakın faydaları? diş macunu artı diş fırçası ikilisinin yaptıkları artı balgamı gidermesi, gözlere iyi gelmesi, sindirime yardımcı olması, neymiş? gericilikmiş neymiş? fırça, macun varken ne gerek varmış, diş ağrısını geçiren bir diş fırçası veya macunu var mı bu dünyada, ama benim odun parçası misvakım var, ben gericiyim sabah bir kere akşam bir kere misvakım elimde, isteyen modern olsun, adını bile okuyamadığı kanserojen maddelerle zehirlenmeye devam etsin.
- misvak denilen şeyle yıllar önce ortaokul din dersinde karşılaşmıştım. konu temizlik iman miman eksenindeydi tam da bu konunun üstüne din hocası cebinden ağacımsı garip birşey çıkardı ve "çocuklar işte buna misvak denir ben dişlerimi o domuz kılından yapılan fırçalarla ve gavur macunlarıyla fırçalamam bununla fırçalarım" dedi.
çok mistik bir andı. o anda ilk defa misvak görmenin şokunu yaşarken aynı zamanda diş fırçası denilen muhteşem aletin domuz kılından yapıldığını öğreniyordum bu adeta hayatımda bir mihenk taşıydı. öylesine şok edici bir andı ki hala misvak dendiğinde aklıma dini şeyler, uçuşan melekler, din hocaları, imamlar, huriler ve onların karşısında diş fırçası kılığına girmiş hain domuzlar canlanır.
|