eğer misafir anne-baba nın arkadaşlarıysa ve kendi yaşınızda embesil çocuklara sahiplerse, sıkıntıdan mide bulantısına neden olabilecek durumdur.ortamdan kurtulmak için bulaşık bile yıkanabilir.
asaf halet çelebi'nin eşi nermin için nişanlılık esnasında ziyaretine giderken yazdığı şiir.
sana bakarak
bütün yüzleri unutmak
kendimden
ve arap saçı olmuş
bir sürü
hikayelerden bıkarak
sana misafir geliyorum
denizlerin sesi içinde
ve gündüz güneşlerinde
şaşırmış
sana misafir geliyorum
biraz daha uykuya yakın
biraz daha dalgın
biraz daha başka şeylerden uzak
allah eksikliğini göstermesin dediğim iyiki de olan insan ve ya insan grubu.bi de sevilmeyenler var ama onlar için de yunus emre* felsefesi insanı rahatlatır.
hosgeldin'le karşılanan, kısa ziyareti makbul olan kişi.
geleneksel kültürümüzde hürmetle ağırlanır.kendisine oturması için yer gösterilir.en güzel köşe ona tahsis edilir. (tercihen televizyon karşısı.)hatta şahsına özel odası bile bulunur. (bkz: misafir odası) .
muhakkak birşeyler ikram edilir.asla ağzı boş bırakılmaz.kurabiye, çay, börek, poğaça, kahve, meyve...vb mutlaka kendisine ikramda bulunulur. yemek istemezse ev sahibesi tarafından ''aaaa, lütfen ama, ölümü öp, allahaşkına ye, bak ant verdim'' diye zorlanır.
''bana müsaade, ben artık kalkayım'' dediği zaman da bu kez ''aaa, gidiyor musun, ne güzel oturuyorduk'' denilerek biraz daha kalması için zorlanır. misafirperver milletizdir vesselam.
bilgesu erenus'un oyunu. almanya'ya çalışmak üzere giden işçiler konusunu işleyen oyun, bu sezon gürol tombul'un rejisiyle izmir devlet tiyatrosu'nca sahneleniyor.
''hepsi çok çok güzeldi eline sağlık, herşey için teşekkürler'' deyip tüm hararetiyle sarılan arkadaş ve dostun en harbi tanımıdır misafir.
ne yorgunluk kalır, ne stres.
geceleri susmayıp sabaha kadar muhabbet ediyorlarsa,işten geldiğinizde evi hep dağınık bulmanıza neden oluyorlarsa,defalarca uyardığınız halde aynı davranışları sergilemekte ısrar ediyorlarsa ve sanki kendi evlerinde de bu şekilde takılıyorlarmış gibi (ki öyle olmadıklarını da biliyorsunuz)rahat oluyorlarsa "siktirin gidin lan!!" denmesi gerekli vede zorunlu olan insan topluluğu.
tam tatile girmişsiniz. on beş gün boyunca erken kalkmak yok diye seviniyorsunuz ki eve yatılı gelip planlarımı alt üst edendir. tatilimin bitmesine az kaldı ama hala evde misafir var. sabah geç kalkmak ne mümkün.ortalık darmadağın oluyor .zaten gürültü diz boyu ve yarın sabah gidiyorlar. ben de pazartesi işe başlayacağım.
almanya'ya giden musa ve ailesinin, türkiye'ye geri döndüğünde yaşadıkları; yer yer acıklı, aynı zamanda mizahi yönünden de ödün vermeden çarpıcı bir biçimde anlatılmaktadır.
eskişehir şehir tiyatroları tarafından kurulduğu tarihten beri oynanan, bence şehir tiyatrolarının en güzel oyunlarından biridir... yıllardır seyrediyoruz hala bıkmadık... zafer ergül, basri albayrak, mete ayhan,mert bulut kırlak, murat danacı, kazım sinan demirer ve ve devrim özder akının güzelim oyunculuklarıyla bizlere seyrettirdikleri eserdir...pabucuna mum dikilmiş musa tezerin alamanyaya yolculuğu ve sonra köyüne dönüşü, bir gurbetçinin almanyalarda neler çektiğini arada acılı, ara sıra da komik unsurlarla veren bir oyundur... oyunun ilk perdesinde oyuncuların kaşıklarla oynaması, çaldıkları sazla söylediği türküler, pek bi güzeldir... sinan demirerin ve devrim özder akının sesine ilk bu oyunda hayran kalmışızdır... (bkz: yalan mıyım yaşar)
2.perdede musanın gurbet ellerde alamanyalarda yaşadıkları, makinelere karşı verdiği savaş o kadar güzel canlandırılır ki o el fenerleri, o zincirlerin sesi insanı o kadar hüzne boğar, şaşırtır... musayı tiye alan köy ahalisinin oyunları etkiler... alt ist nicht neu, neu ist nicht alt diyerek şarkılaştırırlar şaşkınlık içinde seyredersiniz... şahsen ben öyle oldum...
kimimiz misafir kimimiz diiliz bu dünyada...diye bitirirler oyunu...
oyundan çıktıktan sonra bir güzellik daha bekler bizi... konulan ayakkabılarla oyunun büyüsünün devam ettirilmesi iyi düşünülmüştür.
çok etkileyici bir oyundur... emeği geçen oyuncularımıza , yönetmeni ahmet mümtaz taylana ve bu güzel oyunu yazdığı için bilgesu erenusa sonsuz teşekkür etmek gerekir...
elfide elfide kammer kamer..
emmiler emmiler türkmen emmiler...