telekom'un yeni, inanılmaz "sınırsız" anlayışına dayanan kararı. ben düşünürdüm, acaba ne yenilik "yapmayacaklar" da yine sinirimizi bozacaklar diye, telekom kendini çok geliştirdi maşallah, elimizdekini almaya başladı, bundan dolayı şu ana kadar yapılmış en büyük yenilik bu bence.
efendim olay şu: 8 mbps sınırsız adsl'iniz olacak ama ne yazık ki sınırsız diye paketlenen adsl'iniz, eğer aylık 15 gb kotayı (kota?sınırsız??) aşarsa, bu durumda hesabınız bir anda 512 kbps adsl ile aynı seviyeye düşecek. sonra ay boyunca, 2 yıl kadar önce kaldırılmış, eski ve bekleneni bile veremeyen (beklenen=512 kbps/8=64 kb, fiziksel hıza ulaşmanın imkansız olduğu düşünülürse, ortalama 60 kb/sn) bir paket kullanacaksınız.
türk telekom'un bunu yapma sebebi sadece gözü dönmüş, ticaret ve "madem tekeliz, ananızı ..keriz" anlayışı değil. bildiğiniz gibi, türkiye'de bırakın sekizi dördü, daha 2 mbps interneti bile hakkıyla verebilecek altyapı yok, hani ülkende var olduğunu kabul edelim, dünyada yurtdışı çıkışına bu kadar orantısız bağlantı paketleri sunan bir şirket, telekom daha var mıdır ? (yanıt yoktur olacak abi) e bir süre sonra, baş edilemeyen arızalanmalar ve masraflar canlarına tak edince, hop yeni birşey uydurdular, ülkemizin teknoloji konusundaki engin derecedeki bilgili insanlarına yutturuyorlar.
ha bir de, kota ve adalet anlayışına inanılmaz bir açıklama getiriyorlar. (bkz: adil kullanım sınırı) bu adaletin kime göre neye göre olması bir yana bırakılırsa, merak ettiğim bir diğer unsur da, kullanıcısıyla 1/2 yıllık sözleşmeler yapıp, "2 yıl x lira sabit" diyen telekom'un bu durumda ne yapacağı, yani kazanılmış hak da elimizden alınabilir, zira bildiğiniz gibi telekom yeni abonelere, evlenenlere, bokunda boncuk bulanlara enteresan indirimler yapıyor. e ulan biz salak mıyız da diyemiyoruz, desek nolacak ki..
sınırlı paketlerle aradaki "farkı" kapatmak için bir adil çözüm bulunmuş işte, yalnız 2002/2003'ten beri adsl hizmeti veren telekom'un aklına şimdi mi gelmiş gariban kotalı adsl kullanıcısı, o da ayrı bir muamma. zaten adalet bildiğiniz gibi farklı sınıfları aynılaştırmaktır, sınıf mınıf diyorum, dediğim paket yahu. adam x paketini almış, abc özelliklerini satın almış, sen yok olmaz diyorsun, böyle şey mi olur, adalet sistemimiz ve kapitalizm'e karşı cesur ve şanlı bir hâmle!
ha bir de, bu telekom müdürüne sorulacaktır, ne ayak ayıp değil mi diye:
-sayın x, xyz hesaplarında yapılan değişiklik ve kullanıcı tepkilerine ne diyorsunuz?
-efendim ne yapsak olmuyor, kullanıcılarımızın hesaplarını 8 kat artırdık beğendiremiyoruz, bakınız evli çiftlere şöyle şöyle kampanyalarımız da var, destek servisimiz durmaksınız çalışıyor (...)
-pek efendim.
her ne kadar ilk başta kulağa güzel gelse de, işin iç yüzünü öğrendikten sonra insanı çileden çıkartan bir türk telekom saçmalamasıdır.
1 mbps ile ayda yaklaşık 100gb indirme yaptığımı düşünürsek, 15 gb kota olduktan sonra napayım ben 8 mpbs'yi, götüme mi sokayım afedersin? hani düşüş 1 mbps'ye olsa yine hiç olmazsa eskisi gibi devam ederiz ama 512 kbps ne demek ulan? türk telekom adından "türk" ibaresini çıkar, çünkü soyuna da, sopuna da ağır küfür etmek istiyorum.
"8 mbps'e kadar adsl paketlerinde, hattın desteklediği hız ile bağlantılı olarak 8 mbps'e kadar hız sağlanmaktadır. " ibaresi içeren kampanya. yani minimum değil maksimum hız 8 mbps olacak. o da hatta göre değişiklik gösterecek.
mesela ailem 1 mbps 4gb lık paketi kullanıyor ve 1 gb bile kullanmıyorlar download dan falan anlamadıklarından. dolayısıyla onların işine gelecektir.
zorunlu olduğu yönünde de bir şey göremedim. diğer paketler devam ederken isteyen buna geçebilecek gibi gözükyor şu anda.
ayda 50-60 gb'ı bulduğum düşünülürse, yapacağım tek şey şu olacak:
1- telekomla olan taahhütnamemiz bitene kadar, okuldaki lablardan download yapmak.
2- bittiği gün ışık hızıyla bağlantımı kapattırmak, ve quiknet ya da artık ne varsa, telekom dışında herhangi bir adsl sağlayıcıya geçmek. 56k kullanmaya bile razıyım, yeter ki telekom ve kotalı olmasın.
türkiye'de bulunmayan bir tür kampanya. aslı ve türkiye'deki versiyonu "8 mpbs'ye kadar internet"tir. görüldüğü kadarıyla "sınırsız" modeli dışında iyi bir kampanya. ama yine görüldüğü kadarıyla 15 gb kota arkadaşlarımıza az gelmiş. olabilir. çoğu kişi için azdır. fakat sinirlenmeye kimsenin hakkı yok. çünkü temelde eskisinden kötü bir şey yok. eski tarifeler, yani 1, 2, 4, 8 mpbs ve çeşitli kotalarda veya limitsiz olarak sunulan tarifelerden kotalı olanlar kaldırılmış ve sadece limitsiz olanlar kalmış.
yeni olan şey ise "8 mpbs ye kadar internet"tir. bu da 4, 6 gb ve limitsiz sayılır kotalı türleri olan fakat ne olursa olsun 15gb sınırı içeren bir tür sistemdir. hızın her zaman 8mpbs olması garanti edilmez veya ulaşması da garanti edilmez ama ulaşabilir denilmektedir.
peki galeyan sebebi nedir? insanlar ucuz internet kullanmak istiyorlar. anlaşılır bir durum. ama biraz abartı değil mi? fiyatlara bakalım:
net4 8 mbps'e kadar 4 gb 29 tl
net4 (plus) 8 mbps'e kadar 4 gb 31 tl
net6 8 mbps'e kadar 6 gb 39 tl
netlimitsiz 8 mbps'e kadar limitsiz 49 tl
gayet iyi fiyatlar. hız ortalama 2-4 mpbs olacaksa, gayet kabul edilebilir seçenekler.
şimdi adil kullanım zırvası uygulanmayan gerçek sınırsız, eski versiyonlara göz atalım (hala kullanılan eski tarifeler):
1limitsiz 45,31 tl
2limitsiz 63,81 tl
4limitsiz 82,32 tl
8limitsiz 99 tl
gerçek limitsiz fiyatları biraz daha tuzlu. ama gördüğümüz gibi 8 mpbs limitsiz 99 lira. yani ayda 800 gb indirmek istiyorsanız bu tarifeye ihtiyacınız var. yok o kadar olmaz diyorsanız 2 mpbs limitsiz var mesela, o da 64 lira. her neyse anladınız siz.
sonuç olarak özetle olay şu: 1,2 veya 4 mpbs kotalı adsl kullananlar artık kotalarını 8 mpbs'ye kadar bir hıza ulaşarak kullanacaklar. yani ttnet bu tür abonelere kotalarını korumak şartıyla 8 mpbs ye kadar bir hız sunmayı taahhüt ediyor. ama diyorki "kardeş 15 gb den fazla indirmeyin, bokunu çıkarmayın. illa indirecekseniz limitsiz abonelikleri tercih edin."