oldukça ciddiye alınması gereken bir topluluk bu yapılanma.
şaka falan yapmıyorum, aslında bu tamamen
kassandra rolüne soyunarak yaptığım çok ciddi bir uyarı. bu yapılanma aslında tek değil. dünyanın her yerinde bu tip yapılanmalar özellikle son üç-beş yılda yerden mantar bitermiş gibi ortaya çıkmaya başladılar. örgütlenmeleri genelde internet'e dayanıyor ve gizlilik esasına dayanıyor. açıkçası bu gençlerin kendilerini bu kadar net bir şekilde afişe etmeleri bu acıdan bana biraz garip geldi.
aslında sorulması gereken nasıl olup da böyle bir yapılanma ortaya çıkabilmiştir.
ben şahsen bu sorunun cevabının sol'un içinde bulunduğu durumda aranması gerektiğini düşünüyorum. sol, ortaya çıktığı andan itibaren sağa karşı konumunu her zaman net bir şekilde ortaya koymuş ve kazandığı mevzileri her ne koşulda olursa olsun terk etmemek için sürekli mücadele etmek zorunda kalmıştır. 1968 yazı bu süreçte büyük bir dönemeci işaret ediyor zira bu tarihten sonra sol, öncü rolünü önce yavaş yavaş sonra da hızlanarak yitirmektedir. sol'un içine düştüğü çıkmazı açıklamak için
slavoj zizek amcamın şu lafını alıntılamak yeterli olacaktır: "böyle bir sol varken, sağ'a ne gerek var?"
sol, kendi ideallerinden iyice uzaklaştıkça her geçen gün sağ'ın kucağına oturmaktadır. bu nedenle "milliyetçi sosyalizm" gibi aslında teorik alt yapısı pek de sağlam olmayan yapılanmalar kitlelerden taraftar bulabilmektedir.
bir de siz bütün bu zemin kaymasına internet gibi isteyenin istediği gibi girebildiği ve dünyanın dört bir yanından insanla iletişime geçebildiği bir platform eklerseniz, kabus daha da tehlikle hale geliyor.
daha önce bu oluşumun ve bu gençlerin çok ciddiye alınması gerektiğini söyledim zira benim için bu gençler ve bu yapılanma bir hastalığın alametidir ve zamanında bu hastalığa karşı tedbir alınmazsa sonuçları felaket olacaktır.
bu hastalığın tek çaresi işe soldan gelmek zorunda, ama şu an için bu net çözüm ufukta gözükmüyor.
yine de enseyi karartmamak gerek!
1871'den sonra
karl marx dedem umudunu yitirmedi, değil mi? ya ne yaptı:
praksis dedi, tabii anlayana!..