mikrofon   

adana çık aradan

1. silindirik bir mıknatısa oturtulmuş iletkenin ucunun basınçlı bir havanın hassas veince bir jelatin ile hapsolduğu bölgeye bağlı olması ve de elektrik akımının değişmesi sonucu elektriksel ve manyetik enerjiyi mekanik enerjiye çevirebilmesi ve de tersinirlik taşıması sebebi ile aynı zamanda kulaklık olan , elektriksel aygıt.
    (skuba, 13.07.2004 21:34 ~ 21:36)
  2. sabaha karşı 3 sularında bir bar düşünün,

kalan tek tük müşteriler sakince son içkilerini içiyor, barmen bardakları elindeki havluyla kuruluyor, garson kız yerleri süpürmeye başlamış... derken mekanın en sevilen üyesi olan güzel ve yetenekli şarkıcı kız, buğulu bakışlar atarak yorgun bir şekilde mikrofona geliyor. bütün bakışlar kendisine çevriliyor, o ise en ufak bir acele etme belirtisi göstermeden uzun ayaklı sandalyesine oturuyor. derin bir nefes alıyor ve sam brown'dan stop şarkısını söylemeye başlıyor.

http://img92.imageshack.us/...

hollywood usulü karizma yapmak bu olsa gerek, di mi?

lâkin ben sana gül bahçesi vadetmedim.

böyle sahneler ancak filmlerde oluyor. amatör müzisyenlerin, okullara konferans vermeye giden kişilerin, yerel muhabirlerin, 23 nisan talebelerinin dünyası ise bambaşka.

lisede matematik dersi. nöbetçi öğrenci kapıyı açar ve en boru sesiyle repliğini söyler:

- hocom öğlöden sonra konferans var, bütün öğröncölör konferans solonuna gidecek.

sınıftan birkaç "hassiktir!" yükselir çünkü öğleden sonra 5-6 beden vardı. buradan sonra olay şöyle gelişir; müdür 2 örenciyi ses düzenini kurması için çağırır. o iki öğrenciden güçlü olan kolonları, kof olan mikrofonu taşır vs derken her şey tamamlanır. konuşmacı gelir. ortayaşlı bayan hocalara 1-2 espiri, yalandan gülüşmeler, ardından adamımız üzeri selpakla örtülü bir bardak suyun ve mikrofonun başına oturup konuşmasına başlar... "o ne lan!" adam ağzını oynatıyo ama birşey duyulmuyor. hemen koşulur, mikrofona hamle yapılır, aynı anda konuşmacı da hamle yapar, çelik gibi sinirlere sahip olan taraf boğuşmayı kazanır ve mikrofonun bızırını "on" durumuna getirir. "tamam oldu hmm hmm vıt vıt" sesleri duyulur. adam mikrofona yaklaşır ve konuşmasının ikinci saniyesinde beklenen an gelir

- evet, öncelikleiiiiiuvvviiiiiiiiiiiiiyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!

adam mikrofondan uzaklaşır. kızlar “ay uy” diye tepki verir, erkekler “zuhahaha” diye. akabinde yangın esnasında neler yapılası gerektiği öğrenilir, beden dersi yanar ve kolonlar sökülür. 7-8 kimya dersine gidilir.

sonra üniversite kazanılır. bir saatliğine stüdyo kiralayacak para kalmamıştır, herkes elinde ne türlü edevat varsa getirir. mikrofonlar bağlanır, anfiler kurulur, jaklar takılır vs.vs. derken on düğmesine basılır ve kulakları sağır eden bir "ciuvvıyyyyyyyyyyyyyyyyyy"... "kapat lan kapat!". yüzler bir an için düşer ama şevk yitirilmez.

- o çıkışı kırmızıya takmayacaksın olm, maviyi yaşile, siyahı kırmızıya, beyazı da sarıya.

al sana da vinci'nin şifresi. neyse ki deneme yanılma yöntemi imdada yetişir ve bir süre sonra ortam güzelleşir.

- bak dinle, şunu geçen gün otururken buldum!
    ***gitar***dırıdırıdım dırıdım
    - nasıl?
    - iyiymiş abi!

bir de minik ilkokul öğrencisi e.a’nın* bir 23 nisan melodramı var ki, onu sona sakladım. buraya kadar okuyanlar için bonus. marmaris stadyumunda herkes 23 nisan modunda, bitse de gitsek triplerinde oturuyor. derken kürsüden çok daha kısa bir çocuk, kürsünün arkasına geçiyor, birkaç dakika sonra geri geliyor. öğretmeni alkışlamaya başlıyor fakat bir yandan da şapşal etrafına bakarak kimsenin neden alkışlamadığını anlamaya çalışıyor. kimse alkışlamayınca kız ağlamaya başlıyor, öğretmen ayaklı mikrofonu ayarlamadığını ve kızın şiirini havaya okuduğunu anlıyor, mikrofonu ayarlıyor fakat kız ağlamaktan okuyamıyor, herkes kıza cesaret vermek için alkışlıyor fakat çocuk psikolojisinde alkış cesaret vermek yerine ürküttüğü için kız daha beter ağlamaya başlıyor.

bir kez daha "türk'ün mikrofonla imtihanı" travmayla başlıyor.

http://img178.imageshack.us/...
    (mavio, 03.01.2007 11:30)
  3. türkçesi ünalan.
    (murat caner, 06.01.2007 14:56)
  4. internetteki (görüntülü) konuşmalar için gereklidir. bilgisayarda sesinizin daha net ve gür çıkması için, pilli olan tipleri makbuldür.
    (lightsun, 05.03.2007 22:42)
  5. (bkz: ses bir ki)
    (deniz büyücüsü, 27.03.2007 17:00)