görseller
mihri bellimihri belli

belki ilginizi çeker
  1. · casus belli
  2. · zenginleşen solcular solculuklarını kaybeder
  3. · mihri belli
  4. · teori
  5. · 9 mart 1971 darbesi
  6. · casus belli
  7. · saracoğlu faşisttir
  8. · türk solu
  9. · yetmiş model solcu
  10. · yön
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · disko kralı
  2. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  3. · ugg düşmanı ezik kızlar
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  8. · melek görgün
  9. · bak

mihri belli  

1. ömrü türk solu'nu birleştirmek ile geçmiştir. geçtiğimiz günlerde 90. yaşını sanatçılar, aydınlar ile kutlamıştır. son yayını için;

(bkz: yunus emre'den bill gates'e)
    (close2death, 16.03.2006 12:54)
  2. (azwepsa, 16.03.2006 13:03)
  3. adam sen amerikaya iktisat okumaya git (1936), devrimci ol gel
    ispanyada gerilla ol, yunana katıl oraya git buraya git
    7 yıl içerde yat 11 yıl sürgün ye
    90 yaşına geldi hala yazıyor hala uğraşıyor.
    (tainakan, 10.11.2006 03:00)
  4. (dünyayı kurtaran adam, 16.03.2007 15:24)
  5. (jarlaxle, 23.07.2007 04:47)
  6. bugünkü sabah pazar'da yayınlanan röportajı için:

(bkz: http://www.sabah.com.tr/...)
    (jack nicholson, 26.08.2007 16:08 ~ 16:08)
  7. (syst, 02.02.2008 21:50)
  8. yeni harman'la nisan ayında röportaj yapmıştır. ilhan selçuk ve doğu perinçek tarifleriyle ergenekon operasyonu ve tarihsel sürecin tutarlı bir açıklamasını yapmış. ayrıca 12 mart öncesi yapılmak istenen solcu darbeye ilişkin açıklamaları da var. okunası.

---röportaj---

yeni harman: sayın mihri belli geçtiğimiz haftanın en dikkate değer olayı elbette ki sizin de 60 yıllardan yakından tanıdığınız ilhan selçuk ve doğu perinçek'in ergenekon davasından yani eski adıyla "kontrgerilla davası"nda gözaltına alınması. bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz?

mihri belli: ilhan selçuk'u kısa zamanda bıraktılar. buna ben sevindim. demek ki dikkatli davranmış. eskiden böyle değildi. eskiden yıldızları çok olanları safa ne kadar çok alırsak bir an evvel hedefe ulaşırız gafletindeydi. bu tutumu yadırgamış, “inşallah iyi olur” diye düşünmüştüm. “belki ben yanılıyorum” demiştim. pek aklım yatmıyordu ama...

yeni harman: 70 deki sol darbe girişimlerinden mi bahsediyorsunuz?

mihri belli: 12 mart 1971 darbesi öncesinden.

yeni harman: o zamanlar görüşüyor muydunuz? yani bu meseleyi açık açık?

mihri belli: görüşüyorduk. bana, “iyi haberler” getiriyordu. ama o heyettekiler arasında mihri belli'nin güvenilir bir insan olmadığı konusundaki tartışmalardan hiç bahsetmemişti bana. kendisi sahip çıkıyordu tabii.

yeni harman: sahip çıkıyordu derken size mi sahip çıkıyordu cuntadakilere karşı?

mihri belli: yani o tartışmalarda benim lehimde konuşuyordu. ama o tür tartışmaların varlığından benim haberim yoktu, bana haber vermemişti. o tür tartışmaların var olması: demek ki, kafası karmakarışık kimselerin içinde olduğu bir heyetle devrim yapılacak. ve, kime vurur, kime vurmaz o devrim hareketi ! belliydi. insanlar yanılıyordu diye düşünüyordum. gençlik bizim etkimizde diye bizi hesaba katıyorlar ve sureti haktan geçiniyorlardı. yalnız bilmek gerekir ki o günkü ordu, omuzu kalabalıkların da dışında başka bir terkipteydi. nitekim 12 mart döneminde subay kadrosunun %16 sını solculuktan ordudan attılar. bir o kadarını da etkisiz görevlere tayin ettiler.

yeni harman: peki böyle de olsa prensip olarak darbeye güvenmek yanlış değil mi?

mihri belli: yanlış...
    `
    yeni harman`: peki sosyalizmi, devrimci marksizmi benimseyen genç subaylar darbeden yana mıydı yolsa başka birşeyden mi? bunlardan bazıları `saffet alpgibikızıldere'demahir çayan`'la beraber öldüler. bunu da darbeyi şöyle ya da böyle benimsemeyi de bugünün gençliğinin hatta `78 gençliği`nin algılaması zor

mihri belli: bir kere hiçbiri seçimle sosyalizmin geleceğine inanmıyordu. halk kitleleri adalet partisini destekliyordu ve bunun kısa vadede değişeceği duygusunu taşımıyordu kimse. kitlelerin hareketlenmesini öncü eylemlerin sağlayacağına inanlar vardı. orduyu bölmenin de bunun bir parçası olduğunu düşünenler olabilir. fokoculuk, (mahir'in öncü savaş teorisi) ve marighellacılık* (deniz bu adamın kıtabından çok etkilenmişti) bu türden eğilimlerdi. biz, ise sol darbeyi duyduk ama karşısında da durmadık. örnek vermek gerekirse 16 haziran eylemleri olduğunda istanbul' da ordu cephaneleri boşaltmaya hazır, yani işçilere dağıtmaya hazır olan subaylar haber yolladılar ama bunları alıp kullanabilecek kimse yoktu ki. dev-genç'li genç subaylar, ordu hakkında olduğundan daha olumlu bir görüşe sahiptiler yine de.

yeni harman: bugünü türkiye'sinde en ufak çapta bile ilerici bir darbe olabilir mi?

mihri belli: olamaz. ama orduda memlekette ne varsa onun yansıması olurdu. ne kadar izole edebildiler bilmiyorum.

yeni harman: yüksek paşaları cumhuriyetçi ve laik kabul edip onların yapacağı darbe türü bir oluşuma hayırhah bakanlar pek de az değil. özellikle bu akp yükselişini tehdit olarak algılandığında.

mihri belli: onlar ne cumhuriyetçidir ne de laik.

yeni harman: ilhan selçuk salıverildi ama doğu perinçek tutuklandı. onu daha da yakından tanıyorsunuz. onunla ilgili görüşleriniz nedir?

mihri belli: doğu perinçek 1968'e kadar bizdendi yani mdd'ci idi fakat dev-genç içinde zengin çocuklarını etrafına toplamıştı. bunlar militan kesime yani deniz'lere falan karşıydılar. iyi dergi çıkarırlardı. daha çok dergici olarak benimle temas ediyorlardı.

yeni harman: militan olamamak suç mu?

mihri belli: türkiye şartlarında devrimci, sosyalist hatta demokrat olmak iddiasındaysan gerekli . yoksa başka kılıkları girersin.

yeni harman: doğu perinçek ergenekon'a girmiş midir?

mihri belli: inşallah girmemiştir.

yeni harman: ergenekon sizce ne? kırk yıldır var olduğu söylenen kontrgerilla mı? yoksa ondan bölünmüş bir parça mı? yoksa bağımsız bir şey mi?

mihri belli: devlet içinde, terör yapmak ve yaptırmak üzerine kurulmuş yada birilerine kurdurulmuş örgütler osmanlı'da, cumhuriyet'in ilk yıllarında da vardı. topal osman hikayesi gibi, sabahattin ali'nin edirne sınırına götürülüp katledilmesi gibi ama 1960'lı yıllarda oluşturulmaya çalışılan örgütler'in genel adı 12 mart darbesinde işkencecilerin ağzından öğrenildi ki kontrgerilla imiş. hatta ilhan selçuk'un işkence edildiği ziverbey köşkü de kontrgerillanın sorgu evi olduğu söylendi. suç dosyası, herkes biliyor ki epey yüklü. önce devrimci gençlik önderlerinin birer birer sokaklarda kıstırılıp öldürülmeleri, eminönü araba vapurunun batırılması, kültür sarayı yangının devrimcilerin üstüne atılması. özellikle 12 eylülden önceki birkaç yılda kontrgerilla uygun çalışma ortamı buldu. kimi sağdan çoğu soldan, bir sürü aydının katli. buna abdi ipekçi de dahil. maraş katliamı, çorum olayları. kısacası hem 12 martı hem de 12 eylül'ü hazırlayan provokasyonlar.

yeni harman: neden özellikle 12 eylül öncesi uygun ortamdı?

mihri belli: 12 eylül öncesi 1974-1980 arası, sol bölünmüş halde idi ve merkezi refleks gösterecek halde değildi. kimse kimseyi dinlemeyince en iyi provokasyon ortamı oluşmuş olur. 12 mart öncesinde devrimci gençlerin kıstırılıp öldürülmelerine karşı biz savunmayı merkezileştirememiz bizim hatamızdı. perakendeye bıraktık. bu da bölünmemize neden oldu... ve 12 eylül öncesindeki durum oluştu.

yeni harman: ergenekon kontrgerilla'nın devamı mı?

mihri belli: olabilir. bunca zaman sonra bölünmüş de olabilir. anti-komünizm üzerinden kurulmuş bir örgütün aynen kalması ve aynı yapı ile kürtlere karşı kullanılması (adı jitem oldu dendi), sonra laikçilik yaptırılması düşünülemez. yeni görünüm vermek gerekebilir. hep aynı merkezden yönlendirilmiş olabilir ama. bu yüzden birbiri ile çelişkisi olsa bile hep abd danışmanlığı ile kurulmuş aynı örgüt olarak algılamak gerekir. ve toptan hepsini tasfiye etmek gerekir.

yeni harman: ergenekon dışında derin devlet var mıdır?

mihri belli: dinci parti derin devletin bir kolunu tasfiye ediyor. bizim politikamız derin devletin her iki kolunun da tasfiye edilmesidir. bizim politikamız, derin devletçiliğin terörizm olduğunu anlamak ve türkiye'nin terör konusundaki yanlış teşhisini değistirmektir. demokrasinin önünü derin devletçi devlet anlayışının tıkadığını ilan etmektir.

yeni harman: yani bizim için derin devletin dinci yada laikçi kanadı arasında bir tercih olamaz mı?

mihri belli: hayır, olamaz.

---röportaj---
    (baschar, 07.05.2008 02:30 ~ 12:57)
  9. bu sene 28. istanbul film festivalinde kaptan kemal adı altında mihri belli'nin hayatını anlatan bir belgesel izleyeceğiz...
    (noah, 12.04.2009 01:46)
  10. sonunda ntv belgesel kuşağındaki kaptan kemali izledim gerçekten çok güzel bir belgeseldi, keşke mihri bellinin konuşmaları altına da bir altyazı konulsa imiş, yaşlılıktan olsa gerek ne yunancası ne türkçesi anlaşılmıyordu...
    (noah, 12.04.2009 01:46)
  11. filmde mihri bellinin kendisine suikast düzenlemek isteyen genci tuğla fırlatarak etkisiz hale getirme hikayesi oldukça enteresandı...
    (noah, 12.04.2009 01:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil