kimi zaman çeşitli zararlı yiyeceklerin , kimi zaman parazitlerin , kimi zaman da iğrenç bir olaya tanıklık etme ya da hatırlama durumunda oluşan kötü his.
nefes alamama durumundan sonra fiziksel olarak en çok rahatsızlık veren durumdur. ne baş ağrısı, ne de mide sancısı bu kadar kötü bir etki yaratmaz. mide bulantısı genellikle mide asidinin artmasından kaynaklanır. bu nedenle asitli besinler tüketilmemelidir bu durumda. özellikle haşlanmış patates, yoğurt, muz, çeşitli bitki çayları tüketilmelidir.(bkz: ıhlamur) (bkz: nane limon) (bkz: adaçayı) mide bulantısını hissetmeyi engelleyecek en önemli faktörlerden biri limon kolonyasıdır. ciddi bir etkisi vardır. bulantı anlık olarak hissedildiğinde kesinlikle ayakta durulmamalı, belirli bir açıyla uzanılmalıdır. derin bir şekilde nefes alınırsa bulantının hissedilmesi önemli ölçüde azalır. eğer bulantı alkol vb. nedenlerden kaynaklanıyorsa, kusmak en iyi çözümdür. kısa süreli bir rahatsızlık yaşansa da, bulantının yarattığı uzun süreli huzursuzluk böylece engellenir. rennie, talcid gibi asit gidericiler bu durumda yardımcı olabilir.
bulantı aynı zamanda psikolojiyle de yakın olarak etkileşimde bulunan bir durumdur. ruhsal bakımdan çok hoş olaylar yaşamayan kişiler, ani olarak ateş basması, soğuk terleme, baş dönmesi gibi etkilerle birlikte bulantıyı da hissederler ki bu durum oldukça can sıkıcıdır. bünyedeki mevcut huzursuzluğu birkaç katına çıkarabilme kapasitesine sahiptir.
fiziksel olarak bir rahatsızlıktan olabileceği gibi yüksek bir ihtimal psikolojik olarak da gerçekleşebilecek bir olaydır..korku ya da heyecan mide bulantısına neden olabilir..aklıma bir anda wendy'i görünce kusan stan geldi..
genelde beni gece 3-4 sularında yakalayan, kalkıp birkaç saat oturup başka işlerle meşgul olmadığım sürece geçmeyen sağlık problemi türünden şey. acaip.
doktora gidildiğinde doktorun şikayet olarak duymak istediği en son şeylerden biri zira hemen herşey mide bulantısı yapıyor ve doktora papazı bulmak kalıyor...
her şey kötü gidirken vücudun psikolojik olarak verdiği tepkilerden biridir.
kafan karışık yolda yürüyorsundur,yanından bir gölge geçer kahkahlar atarak,bi koku duyarsın eş zamanlı, o gibidir,ama yok olamazdır o çok uzaktadır geri gelinmeyecek kadar uzakta. dönüp bakamazsın,korkarsın görebileceklerinden,işte tam o sırada miden bulanır,hasta hissedersin,çünkü aşk hastalıklı bir durumdur*.
en nefret ettiğim durumdur. ne yaparsanız yapın kusacaksınız, çözümü yoktur. kusmak geçici bir süre için rahatlatır ancak bulanma durumu yeniden başlar. özellikle bol alkollü gecelerin sabahlarında yaşadığım bir durumdur. son zamanlarda bol miktarda ayran tüketerek iyileşme sürecini kısalttığımı düşünmekteyim.
gastriti olanlara "allahım, nolur daha fazla süründürme, öldür beni" diye dua ettirir. çünkü eninde sonunda kusarsınız, boş mide deli gibi asitlenir, ağrımaya ve bulanmaya başlar, tekrar kusarsınız ama bu sefer asitten başka kusacak pek bişey olmaz. ağzınız burnunuz yanar. mide bulanmaya devam eder, siz de kusmaya. bir bulantı, bir de asit giderici iğne yiyinceye kadar da bitmez bu kısır döngü.
şeftali yiceksin ki gecsin. böyle bir kasa felan. bunu tamamen tesadüfen keşfettim kimse söylemez ki şeftali yiyin diye bakın ben söylüyorum. içmeyin nane limon felan, o limon zaten her şeye limon. gerci ben severim ekşi ekşi. neyse nasıl keşfettiğimi anlatıyım. tam on yıl önce (harbiden on yıl önce, yuvarlak hesap yapmadım, gerci zaten artık yuvarlak hesaplar revacta değilmiş, küsuratlı sayı vercekmişsin ki inandırıcı olcakmışsın, neyse siz inanın inanmyın tam on yıl önceydi, 98 ağustosu) telefon geldi. o gün ben de mide bulantısından evde yatıyorum. actım telefonu, günlerden de carşamba, cok iyi hatırlıyorum cunku o gün bizim orda carşamba pazarı vardı ve de kurulmuştu. neyse actım telefonu adam bağırıyor
-şeftali geldi mi şeftali..
öhhh ne diyim şimdi ben zaten ağzımı acamıyorum. kapattım. ama aklıma da şeftali düştü. günlerdir bir şey yiyemiyorum, canım istemiyor. gerci şeftaliyi de canım istemiyordu. ama inat değil mi, annemler geldi dedim ki şu pazardan seftali alsanız bana. neyse aldılar. ben inatla daha ufak bir bebeyken (evet ankaralıyım -bebe-) en az on tane(bu yuvarlak hesap oldu valla) şeftali yedim. midemde bir değişme olmadı ta ki o günün gecesine kadar. şimdi burası da mide bulandırıcı olacak ama ben gece içimdeki her şeyi dışarıya cıkarınca midem rahatladı. bu kadar valla. şeftali yiyin. kabuğuyla. iyi gelen bir şeyler var bu şeftalide ama daha incelemedim neyi iyi geliyor. hadi geçmiş olsun.