mevlana 

sayfa  / 4
adana çık aradan

1. kaybetmişti şemsini, en büyük dostunu her yerde aradı hiç bir yerde bulamadı

derken sırtından kaftanını çıkarıp vermişti bir gün "aradığın şemsi gördüm" diyene,
    kaftanı alıp sevine sevine kaçıp gidenin ardından mevlananın yanıdakiler:

-yahu yalan söylediği belliydi her halinden, neden çıkartıp verdiniz kaftanınızı?
    -biliyorum yalan söylediğini, zaten bu işin yalanına verdim ben kaftanımı; eğer doğru söyleseydi çıkartıp canımı verirdim.
    (khaki, 19.11.2007 03:26 ~ 20.11.2007 14:04)
  2. hayatta hiçbir insanı, o'nun şemsi sevdiği gibi sevemediği için
    "bu olsa olsa homoseksüeldir." diyen kendini bilmezlerin, balçıkla sıvayamayacakları bir güneştir.
    (emigrant, 19.11.2007 08:24)
  3. bir tane canım var ama, yüz bin bedenim.
    can neymiş? neymiş ki beden? işte ben'im.
    bir başkası var ya: işten ben, ben! o, beni
    sevsin diye bir başkası oldum kendim.
    (soldier in the army, 27.11.2007 15:46)
  4. "kıyasa sığmayan güzelliğinin bir zerresi görününce bütün güzelliklerin güzellikleri bitti, yandı.. doğu olsam, batı olsam, göklere çıksam senden bir iz bulamadıkça ebedi hayattan bir iz yok bana. ülkenin zahidiydim, kürsüye sahiptim. gönül kazası, sana karşı ellerini okşamaktan öte bir şey yapamayan bir aşık haline getirdi beni..

deftere düşkündüm. edip ve bilginlerin üst yanına otururdum. ilahi aşk farabinin sunucusu olan zatı görünce sarhoş oldum, kalemlerimi kırdım. gayret gözyaşlarıyla abdest aldım da namazımda kıblem sevgilinin yüzü oldu. senden başka başım varsa yok olsun. sensiz yatarsam varlığımı yak. kabe'de de sevgilim sensin, kilisede de..."

bu akşam şeb-i arus törenlerine katılmak için yola çıkacağımdan ötürü mutluyum, huzurluyum.
    (sezenehir, 07.12.2007 13:52 ~ 11.12.2007 15:57)
  5. arapça kelime anlamı "bizim efendimiz"dir. osmanlı'nın iç yazışmalarında (ferman ve beratlarda) kadılarına seslenirken kullandığı ünvan.
    (eloli, 11.12.2007 18:43 ~ 18:43)
  6. içinde bulunduğumuz mevlana yılında, ölümünün üzerinden 734 yıl geçmiş olan şair ve düşünce insanı.
    (bosvermis bunye, 17.12.2007 02:49)
  7. gönüle girmeye, gönül almaya bak, kemiğe gönül verme!

http://www.umutrehberi.com/...
    (speedy gonzales, 19.12.2007 23:13 ~ 23:13)
  8. kör cehalet çirkefleştirir insanları,suskunluğum asaletimdendir,
    her lafa verecek cevabım var
    lakin bir lafa bakarım laf mı diye
    bir de söyleyene bakarım adam mı diye

mevlana
    (trieste, 17.01.2008 23:09)
  9. enigma'nın the cross of changes albüm kapağında şu sözleri yer almıştır;

i tried to find him on the christian cross, but he was not there;
    i went to the temple of the hindus and to the old pagodas, but i could not find a trace of him anywhere.
    i searched on the mountains and in the valleys but neither in the heights nor in the depths was i able to find him.
    i went to the caaba in mecca, but he was not there either.
    i questioned the scholars and philosophers but he was beyond their understanding.
    ...
    i then looked into my heart and it was there where he dwelled that i saw him;
    he was nowhere else to be found.

http://www.meridian.net.au/...
    (anka, 09.02.2008 10:20 ~ 10:27)
  10. eski beşbinliklerin üzerinde resmi olan sakallı,cübbeli,derin derin düşünen mübarek adam.
    (zogo, 09.02.2008 10:38)
  11. "aptallık ve bilgisizlik, yama kabul etmez bir yırtıklıktır."

" bir ak doğanı kocakarının birine verirsen, iyilik olsun diye pençelerindeki tırnakları keser. halbuki asıl iş gördüğü avladığı uzvu tırnaklarıdır. kör kadıncağız körcesine o tırnakları kesiverir."

"geceleyin hırsızlık eden ay ışığından kaçabilir mi!"
    (dita, 21.02.2008 00:57 ~ 00:57)
  12. çoğu kişi tarafından anlatmak istediğinin tam olarak anlatılamadığını düşündüğüm bilgin.
    ayrıca mevlana yı mevlana yapan, bildiklerini öğreten, gerçeği görmesini sağlayan, mevlana yapan şemstir.
    (neo, 21.02.2008 01:10)
  13. hallac ı mansur ve muhyiddin ibn-i arabi gibi üstadlarından aldığı mirası en iyi özümsemiş ve aktarmış yüce kişiliktir. tassavvuf düntasında ondan daha iddialı ve şizofrenik adamlar olduğu malum lakin insanları onun kadar etkileyebilen bir tasavvuf üstadı daha yoktur. bir nevi kast işini daha iyi becerebilmiştir. bu yetisi ondan evvel gelen üstadların daha iyi anlaşılması hususunda da katalizör olmuştur.
    (ruhanileştirilmiş, 21.03.2008 11:44 ~ 27.03.2008 23:19)
  14. mevlana dergahının bahçesinde dervişleriyle sohbet ederken yoldan geçen bir papaz mevlana’yı görür ve derin bir saygı ile yarı beline kadar eğilerek selam verir. mevlana buna karşılık başını neredeyse yere değdirecek kadar eğerek selamına mukabele eder. dervişlerden biri “aziz efendimiz, papaz efendiye niye bu kadar itibarla selam verdiniz, anlayamadık” diye sorar. mevlana’da gülümseyerek “allah’a hamdolsun tevazuda papazı da geçtik” der.
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 07.04.2008 13:26)
  15. "ne düşünürsen savaşa dair, ben ondan uzağım, çok çok uzaklardayım.
    ne düşünürsen aşka dair, ben işte oyum, yalnızca oyum, tümden oyum ben."
    (closer, 09.04.2008 13:59)
  16. adına film çekilen büyük filozof
    (bkz: mevlana celaleddin-i rumi: aşkın dansı)

yönetmen : kürşat kızbaz
    senaryo : kürşat kızbaz

müzik : kalan müzik , sezen aksu , ömer faruk tekbilek

oyuncular

özcan deniz (canlandırma) , burak sergen (canlandırma) , turan özdemir (canlandırma) , selçuk yöntem (canlandırma) , yılmaz erdoğan (seslendirme) , müşfik kenter (seslendirme, canlandırma) , yıldız kenter (seslendirme) , cüneyt türel (seslendirme) , mehmet atay (seslendirme) , meltem cumbul (seslendirme) , sinan tuzcu (canlandırma)
    (kukumavkuşu, 23.04.2008 05:35)
  17. onu anlatmak denizi bardakla boşaltmaya benzer. onu anlamak, şu gökkubbe altında baki kalan hoş bir sadanın ülfet kokulu namesini duyabilmeye benzer .medeniyetlerin çatıştırıldığı, insanların farklı kültür, köken, dinden gelenlerle bir arada yaşayamadığı, hoşgörünün esamisinin okunmadığı bir çağda ona ve onun engin öğretilerine her zamankinden daha çok muhtacız. dinin, manevi değerlerin, ahlakın, adaletin, hukukun ve barışın olmadığı, zulmün, ihanetlerin, küfrün ve her türlü ahlaksızlığı hakim olduğu bir dünyada ilke edindiği presiplere ne kadar açız.
    (nun, 08.05.2008 13:54)
  18. ‘‘diyorlar ki aşk deli; ama biz zırdeliyiz,
    diyorlar ki kötülüğe götürür insanı insanın içi;
    ama biz o içe emredeni biliriz…’’
    diyen ve insanda 'onu övmek benim ne haddime' şeklinde duygu uyandıran kişi.
    (vicious circle, 01.06.2008 19:08)
 sayfa  / 4