ekvator çevresinin yaklaşık 1/40000'i olduğu iddia edilen uzunluk ölçüsü birimidir (iddialar doğru görünüyor; kendim ölçmedim ama adamlar dediklerine göre bir bildikleri vardır). uluslararası birim sistemi'nde uzunluk ölçüsü birimi olarak kabul edilir, muadili olan
foot'tan ayrılır, uzakara öne geçer, kopar da gelir. en güzel uzunluk ölçüsü birimidir. askatları ve üstkatları ile 10'un katları biçiminde birbirine bağlıdır, kat dönüşümü kolaydır.
bir de şantiyelerde metre hem uzunluk, hem alan, hem de hacim birimidir. örnekler:
-"abi üç metre kalas geldi" (gelen kalas üç metreküp'tür)
-"bu ay onbin metre kalıp yaptım" (yapılan kalıp onbin metrekaredir)
-"hortum yüz metre lazım" (burada kullanım doğru; yüz metre boyunda hortuma ihtiyaç vardır)
-"burası kaç metre beton yer?" (kaç metreküp beton döküleceğini soruyor)
bunu neden mi anlatıyorum? yarın bir gün inşaat mühendisi genç arkadaşlarımız ilk şantiyeye çıktıklarında afallamasınlar diye anlatıyorum. ve bir anı:
-ilk mühendislik deneyimimin ikinci iş günü işçilerden biri şantiyedeki ofisime geldi ve "x bey, ("x bey" ben oluyorum; hemen de götüm kalkıyor; bana daha önce "bey diyen olmamış ya...) y'den (y=orman ürünleri satan bir firma) dört metre kalas getirmişler; nakliye vereceğiz" dedi. ben de içimden "ulan dört metrelik keresteyi ben otobüsle getirirdim; ne nakliyesi ne ücreti" dedim. tam dile getirecektim ki, daha evvel çalışmış bir arkadaşın "şantiyede her şey metredir" sözü aklıma geldi. sustum ve sahaya indim. orada bir kamyonet, kasası ağzına kadar kereste dolu olduğu halde duruyordu. şoförün uzattığı
irsaliyeye göre bize dört metreküp kereste gelmişti...
aman diyim...
(bkz:
bu da böyle bir anı)
(bkz:
sözlüğü anı defteri sanmak)