|
|
- galatasaray da ilahlaşan taçsız kral
- "ensesiyle bile top alır, baldırıyla, oyluğuyla, hatta bademciğiyle. metin oktay adsızlığın büyük şiirini yaratarak en büyük ad oldu. hiç bir futbolcu bu kadar ekip adamı olamaz. yaratıcı, büyük, klübünün tarihinde çıkardığı bir been zekasını her an ayağının önünde bulan adam. metin oktay en büyük futbolcu olarak aynı zamanda ikincildir de. sanırım başarısının anahtarı burada. galatasaray gerçekliğinin başlaması onun dönemine rastlıyor. galatasarayda futbol gerçeği, fenerbahçede ise türkiye gerçeği ağır basar. metin oktay'ın bir özelliği de hiç bir zaman şımarmamış olması. o rolü yanında oynayan başka futbolculara bıraktı. metin'de bütün bu büyük futbolcuların yanında kendisini daha büyük gösteren bir şey var. nedir bu acaba? teknik mi, beden gücü mü, sezgi mi? bütün bunlar birleşmiş onda. ama aynı özellikleri başka futbolcularda kolayca seçiyoruz. sanırım asıl niteliği, topla buluşması. icatçıdır bu konuda. sevecendir. şemsiyesini mi ne yaptı? fenerbahçe'ye attığı çok ünlü bir gol vardır. "uçan manda" olarak anılan özcan'ın beklediği kalenin ağlarını yırttı. ayıp olmasın diye ve rakip takıma bir cemile olarak, şemsiyeyle örttü orayı. şemsiyenin bugün hala orada olduğu söylenir."
(bkz. cemal süreya)(lethe, 12.09.2004 16:10)
- "bence, galatasaraylılık din gibi mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inançtır. galatasaray işte bunun için tercih edilir ve galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım" sözünün sahibi galatasaray'lı unutulmaz oyuncu.
bir fenerbahçe maçında ağları delen golü şimdi tezahüratlarımızda yer almaktadır
1905'te fener nerdeydi
metin oktay geldi ağları deldi
ulubatlı souness bayrağı dikti
olimpiyatta cimbom feneri .ikti
- keşke onun zamanında yaşasaydık dediğim taçsız kralımız.galatasaray formasıyla oynadığı 252 maçta 217 gol atmıştır.duruşuyla ve yaptıklarıyla türk futboluna, galatasaraya ve galatasaraylılığa çok şeyler katmıştır.
metin oktay için yazılmış çok hoş bir şarkı da mevcuttur.sözleri şöyledir:
meşin topun kralı, goller sıralı
ağlar bile delindi metin topa vuralı
metin sağ, metin sol, metin goool metin gol
metin kafa, metin şut metin goool metin gol
kafayı öyle çakar, tam da doksana atar
uçar kaleci yerden, ağdaki topa bakar
topu bombalar atar, kaleci boşa yatar
buldu mu kral metin, gollere goller katar
füze şutunun hızı, rengi sarı kırmızı
milli maçta en başa, göğsünde ay yıldızı
- eski galatasaray'lı fanatiklerden olan babamın her fırsatta o zaman ki adıyla dolmabahçe stadına bakan su deposuna çıkıp maçını seyrettiğini ballandıra ballandıra anlattığı.attığı bir şut ile ağları delen üstüne yeşil çam'da bir filmde çevirmiş olan,galatasaray florya tesislerine adı verilmiş eski milli futbolcu.
- gelmiş geçmiş en düzgün karakterli futbolcu.o kadar mükemmel bir insanmış ki, kendisine faul yapılıp yere düştüğünde gözlerini kapatırmış, kendisine faul yapan kişiyi görüp de (bir ihtimal) bilinç altında ona karşı kin beslemesin diye..taçsız kral..
- eski hakem bülent yavuz kendisiyle ilgili hayli ilginç bir anısını anlatmıştı bir zamanlar. hakem serbest vuruş veriyor ve topun gerisine taçsız kral geçiyor. 30 metreye yakın bir mesafe vuruyor topa, golü atıyor. hakem barajdan dolayı golü vermiyor tekrarlatıyor. kral bir daha vuruyor yine gol oluyor hakem bir kere daha iptal ediyor. 3.kez vuruş yapılıyor. metin oktay bir kez daha golü atıyor ve hakem de artık golü vermek zorunda kalıyor.
- gerçek futbolcu
- taçsız kral metin oktay
tek aşkıydı galatasaray
senin gibi efsaneyi
unutur mu bu taraftar
- profesyonelliğe karşı metin oktay söyleminin ilham kaynağı amatör ruhlu profesyonel. günümüz koşullarında ne konumda olacağı belki sorguya açıktır ama o her zaman galatasaray taraftarının gönlündedir. takımını protesto etmek isteyen galatasaray taraftarı çoğu zaman onun adını haykırır.
taçsız kral
metin oktay
tek aşkıydı galatasaray
senin gibi cimbomluyu
unuturmu bu taraftar
(bkz: lefter küçükandonyadis)
(bkz: hakkı yeten)
- türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu..
futbolculuğundaki başarısı kadar beyefendi kişiliğiyle de gönüllerde taht kurmuş efsane.
1936 ylında izmir'de doğan metin oktay 1956 yılında transfer olduğu galatasaray'da tam 6 kez gol kralı olarak (ki bu rekor kırılamamıştır hala) inanılmaz başarılara imza atmıştır.1962/63 sezonundaki bir yıllık italya macerası (palermo) sonrası tekrar geri döndüğü galatasaray'da, futbola 1969 yılında şampiyon olan galatasaray'ın gol kralı kaptanı olarak veda etmiştir.zirvedeyken bırakmanın ne olduğunu cümle aleme göstermiştir(darısı hakan şükür'ün başına.yeter artık) milliyet'te spor yazarlığı yaparken boğaz köprüsünde geçirdiği trafik kazası sonucu 1991 yılında aramızdan ayrılarak sevenlerini yasa boğmuştur(dün gibi hatırlıyorum)
önüne gelene kral denildiği günümüzde 'taçsız kral' unvanına sahip olan tek kişi olarak gerçek kral olduğunu ispatlamıştır..futbol hayaı boyunca attığı 606 gol de kıralamayacak rekorlarındandır..tanju çolak 1989 yılında bir sezonda atılan en yüksek gol sayısı olan 38 gollük metin oktay'a ait rekoru 38 maçta attığı 39 gol ile kırarken, metin oktay'ın 26 maçta o sayıya ulaştığı ne yazık ki göz ardı edilmiştir.
bir gs -fb maçında hayatındaki tek kırmızı kartı fb li bir oyuncunun elli tacizine karşılık tekme atarak görmesine karşın soyunma odasına giderken fb tribünleri önünde durmuş ve eğilerek rakip seyirciyi selamlamıştır.fb seyicisi de kendisini ayakta alkışlamıştır.
bir ropörtajında "bana saha içinde çok tekme atırlırdı ama bir kez olsun dönüp kim attı diye bakmadım..çünkü kinlenmek ve karşılık vermekten korktum" diyecek kadar centilmen, 5-0'lık fb galibiyeti sonrası attığı 4 gole rağmen soyunma odasında başı elleri arasında "umarım şımarmam." diye kara kara düşünecek kadar tevazu sahibidir..
yine kazanılan 1-0'lık bir fb maçında ağları delerek gerçek anlamda ağlerı delen tek futbolcu olmuştur
çok çok iyi galatasaraylıdır..eşinin babası izmirspor'un başkanı iken eşini araya koyarak o dönem müthiş bir trafnsfer teklifinde bulunmasına karşılık reddetmiş, açılan çantadaki paraları kayınpederinin yüzüne fırlatmıştır..gs'nin verebileceğinin çok ama çok üstündeki bu teklifi reddederken karısının son olarak "ya ben ya galatasaray" restini görmüş ve "galasatasaray!" diyerek seçimini yapmıştır..
bizim yaşlarımızdakilerin babaları bile kendisini izleme fırsatı bulamamış olmasına rağmen (benim babam canlı izlemiş), öldüğü günü bile hatırlayamayacak yaşta olanlar tarafından bile büyük sevgi ve saygıyla anılır adına besteler yapılır, tribüne dev formaları asılır..
ve ben ne zaman onun adını duysam..boğazım düğümlenir..gözyaşlarımı tutamam..
ışıklar içinde uyu kral..senin gibisi gelmedi gelemezde..
- hayatında sadece bir kez kırmızı kart görmüştür. bir fenerbahçe galatasaray maçında fenerbahçeli defans oyuncusu yılmaz şen*** hakeme çaktırmadan kendisini elle taciz etmiş, metin oktay'da bu hareketin altında kalmamış ve dirseğini çakmıştır. ama hakem tabii ki dirseği görmüş ve kırmızı kartını çıkarmıştır. bu olay metin oktay'ın futbol kariyerinde gördüğü tek kırmızı kart olarak türk futbol tarihine geçmiştir.
- ölüm yıl dönümü olan 13 eylül'de kabri başında anılacak taçsız kral. 16 sene geçmiş üzerinden.
ayrıca 62-63 sezonunda 26 maçta 38 gol atarak tutturduğu 1.46 gol ortalamasıyla da bir rekorun sahibidir. 34 maç yapsa yanına bile yaklaştırmayacakmış aslında kimseyi.
(bkz: http://www.galatasaray.org/...)
- (bkz: http://www.metinoktay.com/...)
şimdi biz de senin karşında bizleri sensiz bırakışının 16. yılında bu şekilde duruyoruz. bir yanda senin galatasaraya verdiklerin, galatasaray sevgin, hatta galatasarayımız için evlilik yüzüğünü hiç düşünmeden parmağından çıkarışın varken, senin kalbimizde ki tacını alıp, galatasarayımızdan kaçar gibi ayrılıp aradığını bulamayınca geri dönenlerin başına takmaya çalışanlar utansın.
- ölümünün 16. yılında mezarı başında anılan, kendisi için özel olarak galatasaray store'larda t-shirt'ler ve özel yapım forması satışa sunulan insan.
bu 16. yılda kolpa basın durmadı tabii ki;
(bkz: http://www.haber7.com/...)
kendisinden bir alıntı verelim bari;
"bence galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir inançtır. galatasaray'ı işte bunun için tercih eder ve galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım."
- (bkz: @1791044)
- evvelsi gün, yani 16 eylül salı günü trt1'de yayınlanan stadyum programında galatasaray maçının özetini göstermeden hemen önce güzel bir kısa klip yayınlanmıştır anısına. yapanların ellerine sağlık;
(bkz: http://www.youtube.com/...)
not: arka planda çalan şarkı peggy lee - johnny guitar
- dönemin zengin fenerbahçelisi müslim bağcılar fenere transferi için kendisine boş bir çek uzatmış ve rakamı sen yaz metin demiştir.metin oktay da bu çeki "bizi sevenlere ihanet etmeyelim baba" diyerek geri çevirmiştir.
- böyle adamlar kolay yetişmiyor... bir fenerbahçeli olarak bu adama şapka çıkartırım.
şimdi yaşasaydı da ezeli rekabet devam etseydi, diyorum kendi kendime.
- türk futbolunun iki gerçek efsanesinden biridir.
fanatik fenerbahçeli olmama rağmen adını duyduğumda her konusu geçtiğinde içimde hayranlıkla beraber çok büyük bir saygı uyandıran ve bence sadece galatasaraylıların değil her futbolseverin gurur duyması gereken kulupler üstü insandır.
- onu anlatacak o kadar çok şey var ki; ama onu özetliyecek en güzel şey şüphesiz taçsız kral. senelerden beri onun galatasaray'a olan aşkını okuyorum. galatasaray'a olan aşkından başka son derece dürüst adil ve beyefendi bir kişiliktir. onun hakkında o kadar çok anekdot vardır ki anlatmakla bitmez. ona ithaf edilmiş en güzel şeylerden biri de tanju çolak'ın 39. gol atarak gol krallığı rekorunu eline almasından sonra, metin oktay olsa bir rekor için o golü atmazdı denmesidir. bir insana bundan daha fazla nasıl asil olduğu hissettirilir bilinmez.
'' bizi sevenleri üzmeyelim baba.'' ona uzatılan ve üzerine istediği miktarı yazması istenen boş çeke karşılık verdiği cevap. bizlere galatasaray aşkını aşılayan davranışlarından biri de karısı hanfendinin '' ya ben ya galatasaray'' restine karşılık ''ben zaten galatasaray'la evliyim'' diyerek karşılık vermesidir. ve bizlere bıraktığı en büyük miraslardan biri de fenerbahçe kalesine ait yırtılmıi kale filesidir.
speşıl not: iş bu giri benim itü sözlükte yazdığım 999. giri olup 10'a ayrılmıştır. ilk olarak 1000. giri olarak tasarladıysam da onun da isteyeceği gibi 1000. giri renklere ait olacaktır.
- ya galatasaray ya ben diyen karısından ayrılıp galatasaray ı seçmiştir.
- 10 numaralı formasını, sakatlıktan ötürü fenerbahçe maçında oynamayan birine teslim ettiğimiz efsane. hiçbir yorum yapmak istemiyorum.
- unutulmayanlardandır.bazı değerler vardır ki kupalardan, ödüllerden çok daha önce gelir. işte metin oktay da bizim için öyledir. her ne kadar ben ve benim yaşıtlarım onun futbolunu, yaptıklarını bilfiil göremesek de babalarımızdan, amcalarımızdan, abilerimizden öğrendik onun nasıl biri olduğunu, daha da önemlisi nasıl bir galatasaraylı olduğunu. fenerbahçe ağlarını yırttığında rakip utanmasın diye yırtılan yere şemsiye açıp koyan, rakip tribünler kendisine küfür ettiğinde bile önlerine gidip beline kadar eğilip selam veren, zamanında fenerbahçe başkanının kendisine uzattığı boş mukaveleyi bizi sevenlere ihanet etmeyelim, baba diyerek reddeden bir futbolcu, her şeyden önce bir insandır metin oktay. ve dünyada hangi stada giderseniz gidin ölümünden 15 yıl sonra bile hakkında tezahürat yapılan başka bir oyuncu duyamazsınız. sadece bu durum bile onun bizim için, galatasaray’ın da onun için en kadar önemli olduğunu açıklıyor. çok yaşa metin oktay!
(bkz: profesyonelliğe karşı metin oktay)
|