metal müzik   

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. gitar ve baterinin ağırlıkta olduğu, vokal türüne ve kullanılan enstrümanların sayısına göre pek çok dala ayrılan müzik türü.
    (bkz. metallica)
    (akaydo, 19.03.2004 17:31)

2. dünyanın en çok alt dalına sahip olan rock müziğin, alt dallarının büyük çoğunluğunu barındıran genel müzik tarzıdır.

metal müzik hakkında yorum yapmadan önce, (her şeyde olduğu gibi) ne hakkında yorum yaptığımızı bilmemiz gerekir. dinlenilen iki parçadan sonra:

-bak abi bu dinlediğimiz metal, nasıl?
    -boktan bir müzikmiş bu.

metal boktandır diye yorum yapmak,

-ah elime batan iğne paslıymış, dünyadaki bütün iğnelerin .ötünü koyiim o zaman ben.

demekle aynıdır özünde.
    zira metal müzik o kadar çok alt dala ayrılır ki, kendi içinde çatışmalara, birbirini saymamalara kadar ilerler bu durum.

-80lerin üstüne tanımam abi. black falan ne lan, karı gibi cıyaklıyolar. gothic metal mi lan, keman klavye falan ne o öle.

başka bir durum

-80ler 80ler nereye kadar .mına .oyim, mis gibi doom varken.

gibi yorumlar (tersleri yada benzerleri) metal severler arasında oldukça yaygındır. o halde neymiş sayın "metal müzik boktandır" diyen arkadaş? en az 5-10 alt daldan en az iki grubun albümlerini hatim ettikten sonra bu yorumu yapabilecek kıvama gelebilirmiş insan!

öte yandan belli bi kategori hakkında yorum yapmak, (yukarıdaki örneklerden de anlaşılabileceği gibi) her metal severin zaman zaman yaptığı şeylerdendir. çoğunlukla zaman geçtikçe bu yorumlar değişir veya gelişir. potansiyel metal dinleyicisinin profiline bakılırsa, 13'ten 35'e kadar geniş bir yaş grubuyla karşılaşılır. değişen değerlerle, yavaş yavaş alınan hazzın azalmasıyla, popülist körüklemelerle ve en önemlisi "yeni" arayışı nedeniyle metalin alt dalları arasında geçiş yapmak,(bazen rock'ın metal kolundan tamamen ayrılmak, diğerlerini denemek) yeni bir albüm almak kadar kolaydır. belli bir noktadan sonra ne dinliyorsun sorusuna verilecek yanıt anlam kazanır.

-ne dinlersin?
    -metal (-> powerdan blackine, deathinden progressiveine, grindcoreundan heavysine hepsini hatim etmiş arkadaş)

yaşı 35 olup jethro tull konserinde piposunu içecek olan entelleşmiş ağırbaşlı metal severlerin, bir rock barda dumanlar içinde headbang yapması olağan mıdır? değildir. peki bu amcamızın geçmişine baktığımızda buna benzer anıları görmek olağan mıdır? evet.
    peki bu amcamız bir gün "metalden artık gına geldi" dese blues falan dinlese metalci olmaktan çıkar mı? kanımca özündeki metal ruhu sonsuza kadar yaşayacaktır. buna benzer birçok vakaya, küçük yaşta metal dinlemeye başlamış kızlarda rastlanır. 15-16 yaşında iken deliler gibi megadeth dinleyen körpecik kızlarımızı, üniversiteye geldiklerinde "alternatif oldum ben" gibi cümleler kurarken bulmak, hatta club ortamlarda görmek olağan hale gelmiştir. peki kızılmalı mıdır? özünde bu kitle, hiç metal müziğe bulaşmadan, mtv gazıyla "ben alternatif oldum" diyen kitleden çok daha aklı başında, çok daha kaliteli bir kitle değil midir?

olayın şu yönüne ise hiç değinmek istemiyorum

-ne dinlersin?
    -metal
    -ne tür genelde, grup falan?
    -metallica
    -hmmm başka
    -metallica metalin babası abi başkaya ne gerek var.

bu arkadaşları yazının başında değerlendirdiğimiz "metal boktandır" diyen arkadaşla aynı kefeye koymamak içten bile değildir.
    elimize batan iğne passız çıktı diye, bu iğneyi kutsal saymak, dünyadaki tüm toplu iğneleri kutsamak değil midir bu? (yanlış anlaşılma olmasın, metallica'ya son albüm haricinde lafım yok, zira her metal sever kenarından da olsa değmiştir kendilerine.)

bir de brutal vokal tartışması sürer gider, evet adamlar böğürüyordur...

-olm manyak mısın adam götünü yırtıyo lan, böğürüyo.

demek "kemanın sesi kulaklarımı tırmalıyo benim, asla dinleyemiyorum" diyen bir piyano severin yorumuyla benzerlik taşımıyor mudur?

metal müzik böyle kompleks birşeydir işte,
    hiçbir zaman ne olduğunu asla söyleyemezsiniz, ne olmadığını da.

son olarak ben;
    "ben sadece rock dinlerim, metal dinlemem" dediğim ortaokul yıllarıma;
    "brutal vokal ne lan böğürük öle" dediğim lise 1'e
    "oh mis gibi brutal" dediğim lise 3'e
    siyah olmayan t-shirt giymediğim lise yıllarıma;
    "hava kasvetli bugün bi doom takayım cd çalara, bi de şöyle siyah birşeyler giyeyim","süper neşeliyim bugün, hoplayıp zıplayayım zıpır bir punk vs. takayım , aha bi de çizgili t-shirt uydurayım kota" vb. dediğim son 2 yıldaki herhangi bir güne;
    moda göre damardan ayar vereceğim gelecekteki günlerime şöyle bir bakış atıyorum da,
    metal benim ruhumdan da asla silinmeyecek gibi. diğer rock dallarına tarzan edasıyla uçsam da geri dönüşler hep damağımda tad bırakacak...
    (aye, 09.04.2004 18:59 ~ 19:06)
  3. (bkz. hayatımı yazsam metal olur)
    (maherl, 15.04.2004 11:50)
  4. (bkz. heavy metal) (bkz. speed metal) (bkz. thrash metal) (bkz. speed/thrash metal) (bkz. death metal) (bkz. pure death metal) (bkz. melodik death metal) (bkz. melodik isveç death metali) (bkz. florida death metali) (bkz. black metal) (bkz. pure black metal) (bkz. melodik black metal) (bkz. viking metal) (bkz. atmosferik black metal) (bkz. norveç black metali) (bkz. isveç black metali ) (bkz. finlandiya black metali) (bkz. gotik metal) (bkz. doom metal) (bkz. doom/black metal) (bkz. vampirik/gotik metal) (bkz. progressive metal) (bkz. progressive/death/black metal)
    (bkz. atmosferik yarrak metal)
    (bkz. beni kategorize etme)
    (fenriz, 15.04.2004 21:43 ~ 07.08.2005 15:29)
  5. (bkz. power metal)
    (8844455, 28.04.2004 02:50 ~ 21.01.2007 05:42)
  6. (bkz. iron maiden)
    (bkz. judas priest)
    (bkz. stratovarius)
    (bkz. helloween)
    (bkz. nightwish)
    (bkz. amorphis)
    (bkz. anathema)
    (bkz. kamelot)
    (bkz. hammerfall)
    (bkz. edguy)
    (bkz. savatage)
    (bkz. therion)
    (bkz. kalmah)
    (8844455, 28.04.2004 02:54 ~ 07.05.2007 15:59)
  7. her müzik dalında olduğu gibi, üzerinde genişçe düşünülmesi gerekir. çoğu zaman şekilci insanların oluşturduğu imaj yüzünden, roplumumuzda dinleyenler hepimizin bildiği malum sıfatların insanları olarak görülürler. niyedir, ne alakadır anlaşılmaz. bunu herkesin burada aştığını kabul ederek, lafını bile etmeye gerek yok diye düşünüyorum zaten. kimsenin genel fikirleri, dinlediği müziği yapan insanların fikirleri altında esir kalmamalıdır, en azından sağlam karakterliyse.

bir kere metal dinleyen( keza burada alt dallara girmek bile bir başka başlığı gerektirir) sadece metal dinler diye bir kural da yoktur. şahsımdan örnek verirsek ; black metal ağırlıklı metal müzik dinlerim.sadece bunu dinlemem ama, hayatım değildir bu, hoşuma gider, bir an canım ister ve dinlerim ve orada kalır, kalmalıdır. dakakia başı her olayı "metal" kafasıyla düşünmem aptallık olur zaten. şimdi ben eğer zeki müren'den bir şarkıyı duyduğum da oturup dinlersem ihanet mi etmiş olurum. yooo. tabi ki güzel olan her şeyi insan dinler, izler....zaten şekilci özentiler metalden başka bir şey dinlemezler, metalci değil bilakis öküzdürler(gerçek öküzlerden bu hakaretim için özür dilerim)
    yani diğer müziklerden farklı algılamamak lazımdır. müziktir işte ya....severim de, dinlerim de. tıpkı diğerlerini dinleyip sevdiğim gibi.
    (hell guardian, 14.07.2004 19:27)
  8. nedendir bilinmez bu türü dinleyen insanlardan korkulur genelde. satanist gözüyle bakarlar. özellikle belediye otobüslerinde yaşlı teyzelerimizin kötü kötü bakıp bişeyler demesiyle sinirleri bozulur. tamam uzun saçlı, küpeli olma, siyah deri bileklikler takma, uzun sakalları olma potansiyeli her ne kadar yüksek olsada bunların kimseyi yemezler, saldırmazlar. hatta çoğu insandan daha sevgi doludurlar*. yaşamı daha iyi kavramışlardır. bu uzun zamandır böyledir, bundan sonra da kolay kolay değişmeyecektir. bu böyle biline.
    (creepingdeath, 14.07.2004 19:42 ~ 19:43)
  9. bu müzik gerçekten altyapı gerektiren bir türdür.rock müziğin sayısız alt dallarından biridir ve sırf bu yüzden bile içinde isyan vardır.böyle saçma bir medya ve bu kadar bilgisiz ve saldırgan bir toplumumuz olmaya devam ettiği sürece de bu müzik satanist müziği bunu dinleyen kişiler de potansiyel hatta aktif satanist olarak görülmeye devam edecek ne yazık ki.bu müziği gerçekten dinleyen kişilere bakarsanız dünya meseleleriyle yakından ilgilenen,çevresine duyarlı ve belli bir dünya görüşü olan insanları görürsünüz.tabikii her toplulukta olduğu gibi bu grubun içinde de bazı çıbanlar olabilir ve olmaktadır.bugün birçok insan harbi metalcileri değil bu çıbanları görmekte ve metal müziği bu kişilere bakarak yorumlamaktadır ve bunun cezasını gerçek metalciler çekmektedir.
    (headfucker, 14.07.2004 19:53 ~ 19:54)
  10. hiçbir zaman büyük kitleler tarafından dinlenmeyecek müzik türü.
    (hellhammer, 30.07.2004 10:35 ~ 10:35)
  11. hissederek yapılınca accayip* derecede doyulmaz, ticari kaygıyla yapılınca da bir o kadar tahammül edilmez hale gelebilen, böyle 2 uç noktayı bünyesinde barındıran müzik türü.
    (mystra, 30.07.2004 15:00 ~ 15:00)
  12. bir nevi arabesk müzik
    (bkz: metal dinleyip efkar dağıtmak)
    (lethe, 07.12.2004 14:42)
  13. therion un the rise of soddom and gomorrah ınının tamamen açıkladığı bir müzik dalı.metal muziğinin tamamen hedeeee hödööö diye bağırmaktan ibaret olmadığını karşıdakine açıklar.kendini sevdirir,bağımlılık yapar.iyi ki de yapar..
    (sunburn, 05.04.2005 05:42 ~ 08.04.2005 12:56)
  14. bazen kategorizasyonu deveye hendek atlatmaktan zor olan,ama bu özelliğinin bir nevi zenginliğinin göstergesi olduğunu düşündüğüm,önyargı manyağı olan güzel müzik türü.
    (anarko, 28.09.2005 16:14)
  15. (bkz: metal öğretmenliği)
    (bilal12, 05.11.2005 00:25)
  16. kral tv, mtv gibi kanallarda çalan şarkıları gördükçe iyiki var dediğim müzik türü.
    (dead, 25.11.2005 19:10)
  17. kökenleri blues a dayanan müzik türü.icrası gerçekten çok çok zor olan,mutlaka sağlam bir altyapı gerektiren, 90larla popülerliğini yitirse de asla kaybolmayacak olan müzik türüdür ayrıca.tarza uzak insanlar tarafından bitli,serseri müziği olarak bilinir ama önemi yoktur.elleriyle başka şeyler tutmak yerine gitar aldıklarında it-bit,şarkıcı-sanatçı ayrımını yakından göreceklerdir.ayrıca hergün dötten bi metal türü uydurmak kadar da saçma bişey yoktur.linkin park bile metalden sayıldığı şu günlerde zeppelinleri,sabbathları ne diye isimlendirmek gerek bilmiyorum.
    (floydzede, 25.11.2005 19:22)
  18. hakkında çok fazla yazılıp çizilen müzik türü.ama kabul edilmeli ki en duygu yüklü şarkılar metal müzik yapanlar tarafından yazılmış,çalınmış ve söylenmiştir.
    (bkz: yiğidi öldür hakkını yeme)
    (stone cold, 19.01.2006 18:39)
  19. windows media player'da grafik equalizer ayarlarında da görülebilen müzik türü(sırf bu ayarı verebildiği için winamp kurmak zorunda kaldığım eski günlere ithaf olunur).
    (stone cold, 23.01.2006 17:24 ~ 17:24)
  20. (bkz: seksten daha güzel şeyler)
    (my dying bride, 26.01.2006 03:40)
  21. sanıldığı gibi korkunç olmayan müzik türü. dinleyicisi için dinlemek mükemmeldir, dışarıdan ise pek kendini belli etmez. güzel ve değerli olan herşey gibi.
    (warbringer, 26.01.2006 04:37)
  22. hiç sevmem sevenide kınarım diyeceğim bir müzik türü.
    (asyymetric, 08.06.2006 03:11)
  23. öfkeyi,aşkı her türlü duyguyu,tüm hıncınızı,hayatta ulaşamadıklarınıza duyduğunuz özlemi,kaybettiklerinizi yansıtabilen en samimi müzik türü.çünkü bu müziği yapanlar da sizin gibidir.büyük bi çoğunluğu piyasa kaygısı taşımaz.hissettiklerini müziğe dökerler.dünyada üzülen,ezilen,şanssız insanlar varoldukça metal müzikte varolacaktır şahsi görüşümce...
    (ıgetbored, 28.06.2006 15:32)
  24. insanların müzik tercihi çok değişken olabilir. zaten hayatı renkli kılan tek yön bu çeşitlilik. klasik, blues, flameko, pop,rock, arabesk vs.. vs.. hepsi de kendine bir dinleyici topluluğu bulmuş müzik türleri. klasik müzik dinleyen bir insan rock müzik dinleyemez mi ? veya rock müzik dinleyen bir insan bir piyano sonatı dinlese dinlediği müziğe ihanet etmiş mi olur ? bence hayır. müzik türleri çok farklı gibi gözüksede aslında hepsinde hayat vardır. sevinç, üzüntü, onur, anılar vs.. sadece farklı dışa vurumlar. klasik müzik güzeldir, dolgundur, vazgeçilmezdir ama nede olsa bir saray(oda) müziğidir. bestecileri çoğunlukla elit insanlara, krallara eserler yazmışlardır. bazen içinde bulunduğumuz ruh halini ifade edemeyebilir. bir gencin köydeki ilk aşkını hatırlatamaz belki. rock müzik ise bu türler arasında en çok zarar gören tür olmuştur. ergenlik dönemi gençleri, kendini ifade etmeye çalışan ortam meraklıları gibi unsurlar çokça zarar vermiştir bu türe. çoğunlukla klasik müzik dinlememe rağmen yaşadığım çoğu aşkı bir rock parçası hatırlatmıştır bana. ne güzel bir türdür. yalnız bahsettiğim 4-5 notalık bir melodiyi dön allah dön çalan, baterinin sesinden başka birşey duyamadığınız, bir de utanmdan araya solo bile koymaya üşenilmiş parçalar değil.
    (gibigibi, 15.07.2006 13:56)
  25. metal müzik olarak belkide jazz dan sonra en komplike müzik türüdür. çift gitarlar, uzun uzun sololar, davullar... büyüler insanı kendine bağlar.
    (ragnar, 27.07.2006 08:33)
 sayfa  / 3