|
|
- lise sonrası iki yıllık mesleki eğitim veren kurumlar. mezunları tekniker ünvanı alır ve mühendisler ile vasıfsız çalışanlar arasında ara eleman olarak görev yapar. yüksek okullardan dikey geçiş ile aynı veya özdeş bir alanda eğitim veren dört yıllık bir üniversite bölümüne geçilebilir. bunun için dgs'ye girilir.
- önlisans eğitimi veren kurum.
- ara eleman ve ara iş gücünün yetiştirildiği 2 yıllık okullardır...
4 yıllık okullar dururken pek iplenmezler...
ama onlar da olmasalar 4 yıllıklar iş hayatında bi halt yapamazlar...
- (bkz: yüksek okul)
- gidenlerin hepsi 4 yıllığa geçmek ümidiyle gider ancak 4 yıllığa geçmenin oldukça zor olduğunu idrak ettiklerinde meslek yüksek okulunu 4 yılda bitirmeye kasarlar, bir nevi kendini tatmin gibi bişey galiba.
(bkz: ben kendimden biliyorum)
- bazı bölümlerinden mezun olanlar eğer biraz becerikliyse ve kendini kanıtlarsa mühendislerden çok daha iyi kazanabilirler(neyi? parayı).örneğin solidworks veya catia kullanabilen bir makine-resim konstrüksiyon teknikeri büyük ölçekli sanayi kuruluşlarında çok yüksek ücretlerle çalışabilir.
- bir çok bolumu iş alanında 4 yıllıktan daha geçerlidir.(bkz: sanat tarihi)
- hiçbir hükümetin bir türlü el atamadığı, eğitim seviyesinini iyice düştüğü, eli iş tutan profesyonel ara eleman yetiştirmek yerine tarikatçıların elinde medrese gibi sömürülen kurumlar.
- turizm ve otelcilik adı altında verilen post modern eğitim sonrası otellere ve seyahat işletmelerine eleman yetiştirmeyi amaç edinmiş lakin başladığı öğrenci sayısının çok altında bir sayı ile mezun verme özelliğine sahip güzide kurum.
- önlisans seviyesinde eğitim veren bir eğitim kurumudur ve asla tercih edilmemelidir (kendimden biliyorum). ya lise okuyup "benden bu kadar" diyin ya da lisans okuyun. ama önlisans okumayın, okumayın, okumayın... bunları neden mi söylüyorum ? kpss sonuçlarına göre memur alan kurumlar yüzünden söylüyorum. ya lise mezunu alıyorlar ya lisans. maalesef istisnalar dışında (elektrik bölümü) bir kıymetimiz yok bizim. hani ara eleman diyorlar ya harbiden de öyle sap gibi arada kalıyoruz biz...
ulan madem meslek yüksekokulu diye bir kurum var. neden bunun mezunlarına yönelik bir eleman, memur alımı falan yok doğru düzgün ?
hem okunması için teşvik et hem de mezunu olduktan sonra kapında süründür olcak iş değil...
dikey geçiş olayı hikaye zaten ona hiç girmiyorum bile paşa paşa açıköğretime devam edersiniz... ama açıköğretim bitene kadar ki olan o sürede allah yardımıcınız olsun işsizlik kötü bir şey...
- lise ile üniversite arasına sıkışmış abudik bi yerdir.
*öğrencisi olduğumdan biliyorum.
|