belki ilginizi çeker
  1. · mesleklerin özel hayata yansımaları
  2. · 24 saat sözlükte takılan yazar
gündem
  1. · ece gürsel
  2. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  3. · babaların garip huyları
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · prison brake
  6. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  7. · çok istenip de olunamayan meslekler
  8. · akp ye oy verdiğime pişman olmak üzereyim
  9. · dick

meslek hastalıkları  

sayfa  / 2
  1. çalışma koşullarına göre mesleklerde farklılık gösteren hastalıklardır. o meslekte görülme sıklığı arttıkça bu hastalıklar meslek hastalığı olarak adlandırılır.

öğretmenlerin gün içerisinde uzun süre ayakta kalmasının dolaşım bozukluğuna yol açması sonucu varis bunlara bir örnektir.
    (jassmine, 06.06.2007 10:48)
  2. memurların sürekli oturması sonucu götünde basur çıkması buna en güzel örnektir.
    (mordevrim, 06.06.2007 10:51 ~ 10:52)
  3. öğretmenlerde; genellikle öğretmen hastalığı olarak da bilinen faranjitin çok konuşmaktan ve tebeşir tozundan kaynaklandığının ileri sürülmesi. alakasız oysa; faranjitten canı yanmış biri olarak her gittiğim yerde "aa öğretmen hastalığı, ne iş?" söylemlerinden bunaltı geldi artık. meslek hastalığı olarak adlandırılmasın mümkünse bu illet.
    (butterfly, 06.06.2007 10:56)
  4. -maden işçilerinin tozlu ortamda çalışması nedeniyle amfizem.
    (jassmine, 06.06.2007 11:06)
  5. muhasebecilerin saçma sapan bilançolar, kuruşu kuruşuna tutturması gereken mizanlar,amortismanlar,değişen kdv ler,vs.vs yüzünden yakalandığı en önemli hastalık kafayı yemektir efendim.kendimde dahil bu güne kadar kafayı çizmeyen bi muhasebeci görmedim.

(inkar edip bana bok atacak muhasebecilere selam eder daha yolun başındasınız mesajını şimdiden iletirim)
    (bençokayrılıklaryaşadımoyüzdenherşeyibitişikyazdım, 06.06.2007 11:12)
  6. hammalların bel fıtığısorunu başlıbaşına bir derttir ki sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle kırık çıkıkçıların daimi hastaları konumuna getirir hammalları.
    (jassmine, 06.06.2007 11:20 ~ 11:21)
  7. ev hanımlığını en zor meslek olarak sayacak olur isek :

*migren (olmayanını görmedim)
    *bel fıtığı
    *boyun fıtığı
    *asabiye
    *romatizma
    *ülser (sinirden oluyormuş öyle diyolar)
    *ismini bilmiyorum ama en önemli hastalıkta bu ; temizlik hastalığı
    (bençokayrılıklaryaşadımoyüzdenherşeyibitişikyazdım, 06.06.2007 11:30)
  8. yapılan mesleğin niteliğine bağlı olarak gelişen hastalıklar bütünüdür.örneğin muhasebecilere özgü hastalıklardan biri ülserdir sanırsam. muhasebecilerde ek olarak görülen ve çok ciddi olan bir diğer hastalık beyin ohmcuklamasıve göz psikopatıdır efendim. transplantasyon gerektirir, tek çözümü budur evet..
    (abdurrahmanshowtv, 06.06.2007 11:47)
  9. (bkz: bel soğukluğu)
    (bkz: frengi)
    (azwepsa, 06.06.2007 12:17)
  10. siyasetçilerde görülen türüne 'koltuk sevdası' denir.
    (sdr, 06.06.2007 12:41)
  11. annem bilgisayar programcısıyken "metin" diye bir isim olduğunu neredeyse kabul edemez hale gelmişti, zira aklına hemen "text" geliyordu ve bir insan olarak text çok saçma oluyordu.. "yazıcı" soyadlı komşularımızdan bahsetmek bile istemiyorum.. (bkz: printer)
    (blue danube, 11.06.2007 10:41)
  12. maliyeciler için mesela karşılarına çıkan her mükellefe şüpheyle yaklaşmadan kaynaklı paranoya diyebiliriz. evet dedim bile
    (eleanor, 11.06.2007 11:33)
  13. öğrenciliği meslekten sayarsak; sürekli açlık sendromu. doymaz bu öğrenciler diplomayı alana kadar
    (src, 11.06.2007 13:00)
  14. bilgisayar mühendislerinin sürekli klavye kullanmaktan ellerinin titremesi... kendimden biliyorum
    (mulder, 11.06.2007 13:10)
  15. taksicilerde ve muhasebecilerde sürekli oturmaktan mütevellit bel fıtığı.
    (alametifarika, 18.09.2007 15:50 ~ 15:50)
  16. çoğu sigara bağımlısı olan muhasebecilerde akciğer kanseri.
    (alametifarika, 18.09.2007 15:54 ~ 15:54)
  17. (nett, 12.06.2008 08:58)
  18. (just call me daydreamer, 12.06.2008 09:29)
  19. mimarlarda
    1) bozuk göz
    2) stres kaynaklı:
    --> a) saç dökülmesi
    --> b) ülser/gastrit
    --> c) ürtiker
    --> d) uyku bozukluğu
    3) bel fıtığı
    4) boyun fıtığı
    5) şişmanlık (karın çevresinde ve dolayısıyla iç organlarda yağlanma)
    6) varis (sürekli oturur konumda olmaktan)
    7) kamburluk (okulda taburelerde çizim yapmaktan)
    8) bilumum psikolojik rahatsızlıklar, vb. gibi özetlenebilir.

edit= gastriti gastrik diye yazmışım. gastrik ne lan?
    (azman, 12.06.2008 09:37 ~ 28.01.2009 14:50)
  20. meslekte karşılaşılan fırıldaklıklar nedeni ile avukatlarda paranoyaklaşma bu duruma bir örnektir.
    (iussy, 12.06.2008 09:45)
  21. kimyagerlerde sık görülen rahatsızlıklar; yetersiz sağlık koşullarında çalışmadan dolayı akciğer hastalıkları,astım, bronşit,fazla solvent solumaktan faranjit.
    röntgen mütehassısları ve radyoaktif maddelerle çalışanlarda da kanser oldukça sık görülür.
    (deonisra, 12.06.2008 10:22)
  22. bankacılarda kronik boyun, baş ağrıları ve bir tür mide rahatsızlığı olan reflü.
    (frock, 12.06.2008 10:36)
  23. mouse tutan bileklerde görüleni için
    (bkz: karpal tünel sendromu)

uzun süre oturanlarda olanı için
    (bkz: hemoroid)
    (serversirverme, 12.06.2008 11:33 ~ 11:45)
  24. hemşirelerde genellikle ayakta durmaktan kaynaklanan varis olur.
    (donungözüküyor benjamin, 12.06.2008 13:24)
  25. hasta: heathcliff
    meslek: grafiker
    rahatsızlık: sapıklık belirtileri neticesinde beyin sarsıntısı ve buna bağlı olarak sürekli başağrısı.

- evet, nasıl başladı rahatsızlığınız anlatır mısınız?
    h: o gün grip olduğum için işe gitmemiştim. evde istirahat ediyordum. burnum da nasıl akıyor, musluk mübarek, 3 rulo kağıt havlu bitirdim, hala akıyor. öğleden sonraya doğru tam dalmıştım ki telefon çaldı. eşim arıyordu. nasıl olduğumu merak etmiş. "kötüyüm biraz, yatıyorum, kalkamıyorum hayatım, uyumam gerek" dedim. "uyu tabi dinlen" dedi telefonu kapattı. tekrar dalmıştım ki telefonum gene çaldı. bu sefer şirketten arıyorlardı. "aman abi, bi afiş tasarımı var, yarına yetişmesi lazım, toplantı ismini istekleri mailine attık, biliyoruz hastasın ama, bi el at be" dediler. dinlenmenin etkisiyle kabul ettim. kalktım bilgisayarı açtım.

tasarım "meme hastalıkları" üzerine bir toplantı ile ilgiliydi. bir meme çizimi ve yanında başında "meme" kelimesi olan bir sloganları olacaktı. bir iki örnek resim göndermişlerdi, fiyakalı bir de yazı karakteri* istiyorlardı. freehand programını açtım. yolladıkları resimleri programa aktardım, internetten birkaç tane de kendim indirdim. beğendiğim birkaç tanesini çizmeye başladım vektörel olarak. çizimlerim bitince sloganı yazdım. font denemeye başladım. ama sonra tüm sloganı yazmanın gereksiz olduğuna karar verdim.

sadece "meme" yazarak denemeye devam ettim. ama karar veremiyordum. karşılaştırma yapmam gerekiyordu. o yüzden yaklaşık yüz tane "meme" yazılı kutucuk yaparak hepsine farklı fontlar verdim. ama hiçbiri içime sinmemişti. birden aklıma geçen sene kullandığım bir font geldi. harika bir fonttu. ama ismini bir türlü hatırlayamıyordum. sadece içinde "lı" hecesi vardı. "lı lı lı lı" diyerek düşünmeye koyuldum.

bu esnada burnum akmaya başladı. rulomun monitörün yanında olduğunu gördüm. onu almak için monitöre doğru eğildim. burnumdan gelen suyun klavyeye düşmesini önlemek için dilimi dışarı çıkardım, bir yandan da "lılılılılılı" diye tekrar ediyordum.

işte tam o anda ense kökümde bir acı hissettim, gözlerim dışarı fırlayacak gibi oldu, beynimin içinde şimşekler çaktı, burnumdan çıkan bir parça sümüğün ekrana yapışmasını gördüm, sonra ben de ekrana yapıştım. bayılmışım.

kendime geldiğimde eşim ağlayarak telefonla konuşuyordu:
    "dayanamıycam anne, böyle bir sapıkla yaşayamam ben, telefonda -bitkinim uyuycam- dedi bana. benim de içim rahat etmedi, izin alıp eve geldim. uyandırmamak için sessizce kapıyı açıp eve girdim. bir de ne göreyim? cibilliyetsiz oturmuş bilgisayarın başına, bir sürü meme resmi açmış, yüzlerce kez "meme" diye yazmış, lılılılılı diye onları yalamaya çalışıyor. kırdım merdaneyi ense kökünde itin"

başım hala ağrıyor. ama fontun adını hatırladım darbeyi yiyince. callıgraph tı.
    (heathcliff, 22.01.2009 21:05 ~ 21:22)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil