belki ilginizi çeker
  1. · santrifüj
  2. · düzgün dairesel hareket
  3. · kendini f1 pilotu sanan dolmuş şoförleri
  4. · yer çekimi yoktur gök itimi vardır
  5. · merkezkaç
  6. · derece
  7. · bir insanı hayatın merkezine koymak
  8. · dengesiz insan
  9. · merkezcil kuvvet
  10. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  2. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  3. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  4. · sözlük yazarlarının hayalleri
  5. · ibrahim üzülmez
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  8. · angelica
  9. · biri sana tokat atarsa ona öbür yanağını dön

merkezkaç kuvveti  

1. atalet ile hızı sabit ya da ivmeli bir cismin, sarmal ya da dairesel yörüngesinden kurtulmaya çalışmasına neden olan kuvvettir.
    (massattack, 27.09.2005 22:38)
  2. (bkz: santrifüj)
    (easy company, 27.09.2005 23:02)
  3. "aslan kaç para para pom"
    (azwepsa, 08.06.2006 18:22)
  4. mv^2/r formülü ile hesaplanır. burada m cismin kütlesi, v hızı, r ise virajın yarıçapıdır. merkezcil kuvvet olarak bilinen kuvvet merkeze doğrudur. bu kuvvet ise adından da anlaşılacağı gibi merkezden dışarı doğru bir savrulma şeklindedir.
    (stairway to heaven, 08.06.2006 19:09 ~ 19:17)
  5. mw^2r olarak da hesaplanabilir
    m:cismin kütlesi
    w:açısal hız (w=2pi/t , t=periyot , pi=22/7 )
    r:virajın yarıçapı
    (myqueen, 08.06.2006 22:49)
  6. kabaca merkezcil kuvvetin tepki kuvveti olduğu söylenebilir.

adına ne derseniz deyin bildiğim şey şu ki viraja giren bir vasıtada hep bir kenara doğru yatıyorum.

not: "neden merkezcil kuvvetin tepki kuvveti olsun ki" diyenlere ufak bir not:
    şimdi bilindiği üzere newton'un 3. ilkesi etki-tepki üzerine. yani siz bir cisme kuvvet etkitiyorsanız ve bu cisim yeterince rijit ise, cisim kendisine etkiyen kuvvet kadar tepki kuvveti gösterir (bunu zamanında kafam almazdı. düşünün ki ben duvarı itiyorum, duvar da beni itiyor...). var böyle bir şey.

burada da aynı durum sözkonusudur. yani merkezcil kuvveti etki olarak görün, merkezkaç kuvvet tepki kuvveti olur.
    (bkz: kaynak kıçım)
    (bkz: c sinan sağıroğlu)
    (eksiksizuyum, 08.06.2006 23:00)
  7. (değiştir bu ne ya, 10.01.2007 20:26)
  8. bir fizikçiye bahsettiğinizde yok öyle bişey cevabını alacağınız kuvvettir. ısrar edip, tartıştıkça da kafanız daha da karışır he deyip geçilmelidir böyle bir durumda.
    (unconsciousbutterfly, 02.02.2007 20:25)
  9. ilkokulda hocaların devamlı silgiyi bir iğe bağlayarak deliler gibi döndürüp anlatmaya çalıştığı olay. artık bana merkezkaç kuvveti dedikleri zaman benim aklıma kenarları dişlenmiş yeşil silgiler ve ayakkabı bağcıkları geliyor.
    (hplovecraft, 02.02.2007 20:46)
  10. vardır derseniz itü'de dinamik dersinden kalırsınız hele bir de erol şenocak hocadan alıyorsanız. ama sonrasında bütün derslerde bu kuvveti cart diye vektör olarak çekip çatır çatır hesap yapmamızı istiyorlar ona göre hazırlıklı olmak gerekir.
    (gelecegim, 02.02.2007 21:28)
  11. "götürürler merkeze..." ata sözüne tabi olmamak için insanların içinden gelen bir kuvvettir
    (zucchini, 07.02.2007 10:35)
  12. lisedeyken sürekli vektör olarak gösterilen,üniversiteye gelincede ''yok böyle bişi'' denilen,sınav esnasında kullanmanız durumunda soruya direk çizik attıran vektör.
    (giyotins, 02.07.2007 16:41)
  13. yolların dönemeçlerinde hız sınırı hesaplanırken kullanılır. ortalamadan daha yüksek bir ağırlık baz alınarak o dönemeçten geçilebilecek maksimum hız hesaplanır.yanılmıyorsam %30 tolerans ile azami hız levhaya işlenir ve sürücüler uyarılır.

not:olaya sürtünemyi katmadım varsın onu da işi bilenler hesaplasın*
    (zedt, 01.12.2007 02:06 ~ 02:07)
  14. newton'un ikinci (f=ma) ve üçüncü (f=-f) yasalarının biribirine karıştırılmasına neden olan kuvvettir. merkezkaç kuvveti merkezcil kuvvet etkisine karşılık bir tepki kuvveti (f=-f) değil bir atalet kuvvetidir (f=ma). etkiye tepki dendiği vakit ortada statik bir kuvvet dengesi olduğu anlaşılır. böyle bir durumda cisim niye dönsün? dönmek ivmelenmek demektir, kuvvetler birbirini götürüyorsa, yani ortada kuvvet falan kalmamışsa cisim neden ivmelensin/dönsün? atalet kuvveti denince dönme hareketinin devamını sağlayan dinamik bir dengeden (d'alambert) söz edilmiş olur ki bu denge merkezcil kuvvet ile ona karşı koyan atalet (yani merkezkaç) kuvveti arasındadır. cisim dönmese, dursa mesela, biz de gidip mekeze iple bağlı duran bu cismi radyal doğrultuda dışarı doğru çeksek ancak o zaman bir etki tepkiden bahsedilebilir ama böyle bir durumda da cisim artık duruyor olduğundan ipteki kuvvetlere merkezcil veya merkezkaç demenin bir anlamı yoktur.
    (nikmikyok, 19.06.2009 20:45 ~ 21:02)
  15. (kızistemeyepowerpointsunumuilegitmek, 19.06.2009 20:48)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil