belki ilginizi çeker
  1. · homesick
  2. · bikini bölgesi
  3. · ankara kafeleri
  4. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  2. · disko kralı
  3. · aşk ı memnu
  4. · domuz gribi
  5. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  6. · tunceli alevileri dinsizdir
  7. · ugg
  8. · gabriel batistuta
  9. · tek başımıza iktidar olamazsak siyaseti bırakırım

memleket özlemi  

1. gurbette yoğun bir şekilde hissedilen dayanılmaz bir duygudur ki güzel türkçe'mizin verdiği genişlikle buna sıla hasreti de diyebiliriz. bu özlemi anlatır en güzel şiir zannedersem nazım hikmet ran'ın aşağıdaki şiiridir.

yine memleketim üstüne söylenmiştir

memleketim, memleketim, memleketim,
    ne kasketim kaldı senin ora işi
    ne yollarını taşımış ayakkabım,
    son mintanın da sırtımda paralandı çoktan,
    şile bezindendi.
    sen şimdi yalnız saçımın akında,
    enfarktında yüreğimin,
    alnımın çizgilerindesin memleketim,
    memleketim,
    memleketim...

pırag, 8 nisan 958
    (aksamustune dogru kis vakti, 03.04.2006 22:25)
  2. aman anne, gurbet bana zor geliyor diye türküler söylermiş bu derde düşenler.
    (gülümsün, 06.04.2006 14:40)
  3. geldiğiniz yer eğer size hep geçmişi özleten, memleketinizi aratan bir yerse ve ne yediğinizden birşey anlıyor ne de birşey yemek istiyorsanız ve mecbursanız buna;memlekete gideceğiniz günü takvimlerden günde bir kaç defa bakıyorsanız,hayatınızın geri kalan kısmını orada geçirmeye mecbursanız, aslında gelmeyi pek de istemediğiniz(malum gelmek dönmek için gün saymaya başlamaktır) duygulara sebebiyet veren duygudur memleket özlemi...annenizin çorbasından, gezdiğiniz sokaklara kadar heryer gözlerinizi kapatınca geliverir aklınıza, aslında hiç çıkmaz da; insan yaşamaya mecbur olduğu yeri sevmeye çalışıyor ister istemez her ne kadar zor da olsa her ne kadar imkansız da olsa...
    (ubi, 18.04.2006 00:09)
  4. fenadır, vallahi fena billahi fena. şöyle örneklemek gerekirse, türk arkadaşlarımla sıf taksimi biraz hatırlamak için dün gece şöyle bir şey yaptık. ben gittim, türk bakkaldan türk pirinci aldım. bol tereyağlı nohut pilav yaptım, onu dolaba koydum.

sonra gece dışarı çıktık klasik içtik eğlendik sapıttık. veeeeee evet. arkadaşlar aşağıda beklerken ben eve geldim, nohut pilavı ısıttım, acılı ketçapla kara biberi aldım, küçük plastik tabaklar ve küçük plastik kaşıkları doldurdum cebime indim aşağı. soğukta üşüye üşüye sokak ortasında nohut pilav yedik.

peki neden sıcacık evde yemediniz diye sormayın ? o pilavın o soğukta böyle ayakta yere dökerek yenmesiyle evde yemenin tadı bir mi ? tabi avrupa insanı bu hareketimizi biraz garip karşıladı ama yemin ederim harikaydı. bu akşamda köfte hazırlıcam, ekmek falan köfte ekmek yicez aynı şekilde sokakta.

işte memleket özlemi insana böyle şeyler yaptırıyor dear sözlük.
    (kirve, 17.10.2009 19:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil