belki ilginizi çeker
  1. · galip özel
  2. · kitaba verdiği paraya acıyan insan
  3. · memik yanık
  4. · bde
  5. · galip özel
  6. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · aşk ı memnu
  2. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  3. · yeşim salkım
  4. · ezel
  5. · bir kadının bilmesi gerekenler
  6. · günün tek şarkılık özeti
  7. · annelerin yakışıklı anlayışı
  8. · ciklet balığı
  9. · dağ

memik yanık  

1. programlama, veritabanı oluşturma ve temel internet uygulamaları konularında belki de türkiye'nin en çok tanıdığı yazar. her amatör ruhlu programcının elinin altında bu adamın mutlaka 1 tane visual basic, olmadı borland visual c kitabı bulunur (o kadar amatör yani). visual basic'ten tutun c++'a kadar, delphi'den access ile veritabanı oluşturmaya kadar programlamanın olduğu her alana elini atmıştır. okullarda, meslek liselerinde kitapları okutulur. programlama camiasında tekel olmuştur nitekim. aslandır kaplandır ama gelgelelim, bana göre çakma yazardır, mütercimdir: (elimde bulunan 3 kitabından yola çıkarak yorum yapıyorum)

mesela kitaplarının en başında dandikten yunaytıd menüleri anlatır da durur. dosya menüsünde neler var, düzen, ekle, sok çıkar falan filan anlatır da durur. ama kitabın ortalarına geldiğiniz zaman bakarsınız anlamadığınız birşey olur, geri dönersiniz geride de yazmaz, sonra tüm menülere küfür edersiniz. böyle de garip bir stili var.

bu abimiz nedense her yaptığı programın aşama aşama ekran görüntüsünü aldığı için, kitapları benim 24 yıllık fotoğraf albümümden daha zengin bir içeriğe sahiptir. hadi başlarda her görüntünün konulmasını anlarım da, sonlara doğru neden koyarsın, adam zaten öğrenmiştir 'ok' tuşuna basınca ne olur, 'cancel' tuşuna basınca nerden ne çıkar, 'textbox' nasıl konur, combobox'a 'item' nasıl eklenir diye. kağıt israfına yazık.

velhasılkelam, artık internet de yaygınlaştı, elimizin altında forumlar da var. programlamanın en ak pak bölümünden en karanlık tarafına kadar artık her şey elimizin altında. benim tavsiyem böyle kitaplara itibar edilmemesi. bilgisayar kullanmayı nasıl kendimiz öğreniyorsak, programlamayı da kendimiz öğrenelim. alalım algoritma mantığıyla ilgili 2 kitap (yazarı memik yanık olmasın mümkünse). sonra her dili kurcalayarak öğreniriz zaten. eksiklerini de yardım dosyalarıyla, forum sayfalarıyla giderdin mi, oooh süper valla... bunları yapalım... lütfen... (3 noktamı da koyarım...)
    (camel, 06.07.2007 11:38)
  2. yazarımızın kitaplarını ilk ve son incelediğim gün aynı güne rastlar. kitabın sayfalarını karıştırdıkça bakması eğlenceli oluyor herhalde diye düşünmüştüm.çünkü kitabın yarısı ekran görüntüleri ile doluydu. işte belki de o gün yerli kitaplardaki aşırı seçiciliğim * için dönüm noktası olmuş ve beni yabancı kaynaklara yöneltmiştir *. ülkemizde az sayıda özgün kaynak vardır ancak şahsi görüşüm bu kaynaklar kesinlikle sayın memik yanık'ın eserleri değildir. açıkça söylemek isterimki kendisi ve onun gibi kitap yazan bilişim insanlarımız sayesinde "önemli olan algoritma mantığı, programlama dilinin araçları kuralları önemli değildir" , "önemli olan algoritmayı kurabilmek" savları daha bir öne çıkmıştır. lakin kısmen doğrudur önemli olan algoritmayı iyi kurabilmektir. ancak tek olarak bu demek değildir ki dili/çatıları iyi bilmeden ortaya iyi eserler koyalım. algoritmayı iyi düşünürsünüz ama dilin size verdiği imkanları kullanmadan ne kadar başarılı olacağınız ortadadır. velhasıl bu denli kitaplar çıktı çıkalı önüne gelen "ben 7 tane programlama dili biliyorum", "c bilen bir kişi c++'ı en fazla iki haftada" öğrenir gibi safsatalar çıkmıştır ortaya. sayın yanık'ın ve benzerlerinin kitapları dilden çok geliştirme ortamlarını anlatmaktadır oysaki.. bir üstadın\gurunun "diller federasyonu" dediği bir dil : c plus plus nasıl olurda bu kadar kolay öğrenilebilir hale gelmiştir? oysaki c'den sentaks ve bazı temel kütüphaneler haricinde ne miras almıştır c++? stl boşuna mı yazılmıştır? başlı başına mükemmel bir tasarım olan iostream bu kadar basit midir? template,exception handling,rtti,polymorphism ve inheritance desteği c'de var mıdır ey efendiler? çokta iyi olmasada,saf olmasada c++ oop'ye destek verir, generic programming'e destek verir. bunları ne kadar bildiniz, kullandınızda ben c++'ı yaladım yuttum dediniz ey efendiler?
    structured programming'e destek verdiğinden, c gibi c++ kullanınca c++ ustası mı olduğunuzu mu sandınız?
    ancak bu zatı muhteremlerede bir yerden sonra kızamıyorum. neden? çünkü ticari ürünler olan visual c++ , c++ builder onların kafalarına dil olarak sokuldu. oysa bunlar dil değil uygulama geliştirme ortamlarıydı. c veya c++ ile geliştirme için piyasaya sunulmuşlardı. belkide bu tarz kitapları okuyup ben çok iyi c++ biliyorum diyenlerin bilmediği birşey vardı : bu dilin/dillerin standartları. ansi,iso oturmuş c'nin,c++'ın standartlarını oluşturmuştu. lakin bu tarz kitaplar c,c++ öğrettiğini idda ederek standart olmayan, ticari veya ücretsiz ürünlere özgün dil eklentilerini dilin parçası gibi öğretmişlerdi. sonra birileri #include <conio.h> yazdığında nedense ön işlemci hata veriyordu: "yok böyle bir header kardeşim!!".
    yine yakın zamanda rastladığım bir kitapta ise (memik beyin kitabı değildir antiparantez) kitap üzerinde baya baya "c++" yazarken kitap içinde c++'a özgün en ufak bir özellik anlatılmamakla beraber, "c" anlatılmaktaydı. sanıyorumki yazar yukarıda bahsettiğim mantıkla yetişmişti c++ ile c farkını bilmiyordu. üstüne üstlük kitapta yazmaya cesaret etmişti.
    konu her ne kadar memik yanık'tan sapmış olsada son olarak kendisine, yerli bilişim yazarlarımıza ve okuyuculara bir çağrı yapmak istiyorum. (nüansa dikkat bu çağrılar genele yöneliktir.)

- sayın yazarlarımızı artık kitapların içine sayfalarca resim basmayın. yazıktır günahtır. kesilen ağaçları hatırlayın. böyle yapmaya devam ettikçe öğreticilikten uzak, bol küfür edilen kitapları yazmaya devam edeceksiniz. kişisel sitelerinizde ve forumlarda kendinizi ne kadar savunsanızda bu kısır döngü devam edecek.
    - visual c++'ın dil değil ticari bir ürün olduğunu c++ ile geliştirme yapmak için ortaya atıldığını lütfen anlatın.
    - sizden bunu özellikle rica ediyorum bir c bir c++ bir c# kitabı yazarken gözünüzü seveyim şu dilin standartları hakkında döküman okuyun. sonra kitaplarınızda yazdığınız, doğru gözüken, oysa taşınabilirliği olmayan eklentilerle körpe beyinleri zehirlemeyin.
    - evet tanışabilirlik demişken.. gözünüzün yağını yiyeyim c,c++ kitaplarınıza #include <conio.h> yazarken bir daha düşünün.
    - c++ , c farkını bilmeden lütfen kitap yazmayın.
    - pek muhterem okuyucular artık internet gelişti kitap almaya gerek yok 1-2 kitap alın yeter demeyin.
    - ingilizceniz varsa şöyle bir bakının internete konularında dünya çapında "ustalığı" tescillenmiş adamları okumaya çalışın. korkmayın. ingilizceleri "kraliçe elizabeth" kadar ağır ve sanatlı değildir.
    - internetteki bilgilerin doğruluğundan her zaman şüphe edin. ağzı olan konuşuyorsa, klavyesi olan yazıyor.. çok sayıda internet kaynağından doğrulamadıkça o bilgilerinizi belleğinize geçirmeyin.
    - duygusallığı bir kenara bırakıp tarafsız yaklaştığımızda yabancıların bu işi bizden daha profesyonel yaptıkları ortada. birkaç tane yabancı kaynak inceleyin,okumaya calışın. yabancı kitapların hepside çok iyi olacak değil. bu konuda da size yardımcı olabilecek, çok sayıda yorumun olduğu amazon.com gibi bir deryanın varlığını unutmayın.
    - yukarıdaki maddeyi denemiş,uygulamış bir kişi ne anlatmak istediğimi anlayacaktır. iş bu günden sonra kitap alırken,önerirken "seçici davranın".
    önünüze gelen kitabı almayın. kitabın yazarını ve kitap hakkındaki yorumları araştırın.
    - eğer dil probleminiz varsa iş bu yukarıdaki evreleri geçiren insanlardan yardım isteyin. sizlere yerli kaynak önersinler. bu işe yanlış yerlerden başlamayın. velhasıl yapmak istediğiniz işte en iyilerden olmak için "ingilizce'nin" olmazsa olmaz olduğunu aklınızdan çıkartmayın. onuda öğrenmeye çalışın.
    - normal şartlarda iyi yazılmış bir kitabın doğru bilgileri bir arada derlediğini, bu kitabı yazan ustalaşmış insanlarında "okuyarak" bir yerlere geldiğini, kitabınızı önünüze koyup sayfalarını çevirirken ebook okumaktan çok daha fazla zevk alacağınızı, iddaa oynamaktansa kitaba para vermenin daha güzel bir seçim olduğunu unutmayın.

artık daha da uzatılmayacağı bildirilir, siz saygı değer sözlük yazarlarına saygılar sunulur ve nokta konulur. noktaaa... *
    (asimo, 30.03.2008 18:23 ~ 18:29)
  3. (bkz: borland c++)
    (hacktor, 30.03.2008 18:36)
  4. kendisinin bir ziraat mühendisi olduğu düşünüldüğünde, tahsili ile tamamen alakasız olan bilgisayar ve yazılım alanında bunca kitap yazmış olması nedeni ile kendini çok geliştirdiği düşünülse de; kitapları okunduğunda (ya da kitaplarına "bakıldığında") bu düşüncenin yanlış olduğu anlaşılacak, "keşke kendi alanında devam etseymiş" temennisi içten geçirilecektir, zira kitaplarında verdiği bilgiler genel olarak tamamen sonuç odaklı, programı yazmaya yönelik adımları sıralamak, dilin kullanımını ve işlevlerini açıklamak şeklinde olup, programlama, algoritma oluşturma, dilin temel yapısı ve mantığını vermekten fersah fersah uzaktır.

kendisinin kitap yazma konusundaki cesareti takdir uyandırsa da keşke bu işleri gerçekten bilenler de bu kadar girişken olsa dedirtmektedir aynı zamanda. yayınevlerinin ise bu kitapları basması ve bir çok kişinin de para verip satın alıyor olması da türk bilişim dünyası adına hüzün uyandırmaktadır bünyede.
    (elron, 30.03.2008 18:46)
  5. yıl 1997, millattan sonra*, memik yanık'ın bir kitabından delphi öğreniyoruz babamla birlikte. o zamanlar için bir nimet delphi; windows yeni yeni yaygınlaşıyor ve delphi'de yaptığınız her iş bir mucize gibi. yine bu sebepten elinizin altında türkçe bir delphi kitabı bulunması da bir nimet.

neyse efendim; pascal geleneğinden gelen insanlar olarak delphi'ye hâkim olmamız fazla sürmedi nitekim. daha o zamandan delphi hakkında bilmediğimiz neredeyse hiçbir şey kalmamıştı. tek bir şey haricinde: her bileşenin sahip olduğu tag özelliği! evet, delphi'de her bileşenin tag adında bir özelliği vardır ve bu özelliği değiştirmeniz bileşenlerde hiçbir etki yaratmaz. her işlevini çözdüğünüz karmaşık bir aletin bir köşesinde üzerinde "tag" yazan bir düğme olduğunu ve buna basmanın görünürde hiçbir işe yaramadığını düşünün. meraktan çatlamaz mısınız?

daha internet yok, kitapta da yazmıyor. babam bir gün dayanamayıp telefon etti memik yanık'a. yanılmıyorsam eşi çıktı önce. sonra memik yanık aldı telefonu ve babam büyük soruyu sordu. aldığımız cevap ise hayal kırıklığı idi: "yahu onu ben de bilmiyorum işin doğrusu."

sonra öğrendik tabii. tag, gerektiğinde bileşenleri birbirinden ayırt edebilmek için canınızın istediği gibi doldurabileceğiniz fazladan bir özellikmiş. hikâyeden çıkan ders ise şu olmalı: memik yanık, sıkıştığınızda telefon da edebileceğiniz bir insandır. yardımcı olur, olamaz, o ayrı.
    (ali kamber, 20.12.2008 01:37)
  6. hiç çekinmeden "türkiye niçin yazılım alanında kötü bir ülkedir" sorusuna verilebilecek cevaplar listesine konulabilecek 2 adamdan biri.
    (bkz: galip özel)
    (çılgın rüstem, 26.08.2009 07:26)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil