görseller
melih kibar 

belki ilginizi çeker
  1. · çiğdem talu
  2. · koçum benim
  3. · panayır günü
  4. · seni seviyorum
  5. · yonca lodi
  6. · kalan müzik
  7. · okul zili yerine çalabilecek şarkılar
  8. · etme eyleme
  9. · madde 438
  10. · işte öyle bir şey
gündem
  1. · google wave
  2. · yetenek sizsiniz türkiye
  3. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  4. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  5. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  6. · the twilight saga new moon
  7. · kar yağarken hissedilen duygular
  8. · empire at war
  9. · patrick bateman

melih kibar  

1. ascella'nın annesinin işyerinden arkadaşıdır.
    (spyder, 16.08.2004 20:01)
  2. büyük aşkı çiğdem talu'yla beraber bir dönemin en önemli parçalarına imza atmış, hababam sınıfı nın film müziğini de yapmış usta müzisyen.
    (erdemetal, 23.08.2004 21:48 ~ 21:48)
  3. sucu çocuk temalı reklamın muhteşem müziğini yapmış, bugün aramızdan ayrılmış kişi. büyük bir ustayı daha kaybettik. hepimizin başı sağolsun. ısrarla:
    http://www.melki.com.tr/
    (telperion, 07.04.2005 19:01)
  4. rahmetli olan efsane sanatçı.allah rahmet eylesin,toprağı bol olsun.
    (battal boy cekirge, 07.04.2005 19:27)
  5. türkiye'nin danny elfman'ı birçok harika şarkıya imza atmış sanatçı..
    (rafael, 07.04.2005 19:39)
  6. şu anda cnn türk yüzyılın aşkları belgeselini yeniden yayınlamaktadır.ülkemiz büyük bir sanatçısını daha kaybetmiştir.benim içinse kimya mühendisliğinden sanat yaşamına geçmiş bir insan olarak her zaman için hazır örnek teşkil edecek birisiydi ki hala da öyledir.besteleriyle, bıraktığı eserlerle zihinlerimizde yaşamaya devam edecektir.iz bırakanlar unutulmaz...
    (culdesac, 07.04.2005 22:14 ~ 22:19)
  7. mekanı cennet olsun. hababamı hababam yapanlardan biri daha göçtü gitti. artık rakip taraftarın kendi bestesiyle ezeli rakiplerini desteklemesine kızamayacak (bkz: bir tanem söyle canım ne istersen iste benden).
    (dragut, 07.04.2005 22:50)
  8. ölümüyle, türk müziğinin diğer bir miran direği düşmüştür. başımız sağolsun allah rahmet eylesin
    (hell guardian, 08.04.2005 00:27)
  9. ölümüne üzüldüğüm ender insanlardan...
    (close2death, 08.04.2005 21:03)
  10. nedense barış manço gibi veftında çok hüzünlendiğim bir insan. o neden hababam sınıfı olsa gerek.
    (organometallic complex, 26.05.2005 02:27)
  11. melih kibar
    melih kibar piyano tuşlarında kibar bir dokunuş, ince bir tını.
    melih kibar'ı ilk defa işte öyle bir şey adlı programıyla televizyonda gördüm. trt 2'de program yapıyor olması hızla kanal atlamamı engelledi, nasılsa dönüp dolaşıp yine trt 2'de karar kılacaktım. jenerik müziği aşinası olduğum, erol evgin'in sesinden işitmeye alışık olduğum bir şarkı, yalnız piyanonun başındaki zat yabancı idi. neden sonra melih kibar olduğunu anladım, birden içim bir acaip oldu, program saatlerce sürsün istedim.
    melih kibar'ı çok sevmiştim, ama o ne o güne kadar yüzünü gördüğüm, ner bir kasetini aldığım, ne bir filmini izlediğim bir sanatçı değildi. neydi onu bu kadar aşina kılan. elbette bir kaç sebebi vardı bunun, önce hababam geldi aklıma, evet hababam sınıfının o eşsiz müziği. hem neşe hem hüzün, ben de bir hüzn-i meserret amize gark oldum o dem. bir de melih kibar'ın kimya mühendisi olduğunu öğrendim. evet bende kimyacılara (meslekdaşlarıma) karşı fıtri bir ünsiyet vardı ve melih kibar'ın etvarı, bakışları hep kimyager hüznüyleydi, daha ziyade sevdim. her hafta programını gözledim. erol engin dinledim, çiğdem talu'yu andım, melih kibar'ı izledim. bir akşam vakti beş dakikalığına girdiğim bir gazete sitesinde melih kibar vefat etti haberini görünce inanamadım önce. evet demek ki ölmüştü, çünki ölüm hep böyle şakavari gelirdi. o gün pürmelal oldum. ayaklarım cenazesine gitmek istedi, kalbim elvermedi. dua ettim, rahmet diledim. fatiha okudum, boyun büktüm.
    gittim bir yadigar aldım, bende bir yadigarı kalsın dedim. hababam izledim hüzünlendim, neşeli
    gelmez oldu o beste, hızlı da çalınsa yavaş da ben hüzünlendim. birde bana sor dinleyerek sabahladım. sanki kimyacılığını kullanmış bir hüzün veren bir iksir sentezlemiş, onu içirmişti bize.
    melih kibar unutulmaktan korkarmış, hababamın unutulmak derdi hiç olmadı ya melih kibar da unutulacak gibi değil. piyanonun tuşuna her dokunulduğunda, hababam öğrencileri mahmut hocaya sevdan olmasa'yı her söylediğinde melih kibar kendini hatırlatır...
    edit: konsepte aykırıda yazdık belki okuyan olur diye buraya da kopyaladık.
    (organometallic complex, 11.07.2005 19:13)
  12. yüreğinin güzelliğini parmaklarına, piyanosuna, notalarına akıtan güzel insan. sessiz veda adlı enstrümental parçasını dinlerken tüylerim diken diken oluyor her seferinde, huzur içinde yat üstadım..
    (centrocampista, 14.01.2006 17:38)
  13. alman lisesi mezunu olup kızını da alman lisesine yollayan müzisyen..
    (impera, 20.03.2006 11:51 ~ 22.03.2006 14:50)
  14. bazı anlar vardır kelimeler anlatamaz beyninizde dönüp dolaşanları. yardıma ihtiyacınız vardır. o anda bir şarkı, bir melodi çok iyi gelebilir. belki biraz klasik kaçacak ama tercüman olabilir içinizden geçenlere. ve artık gerek yoktur cümlelere! melodiler sizin yerinize, kendi lisanıyla anlatır sizi size. hiç kuşkusuz geçtiğimiz yıl, bu zamanlarda aramızdan ayrılan melih kibar’da bizi bize anlatanlardan biriydi. hala da devam ediyor anlatmaya aslında. bir köprüymüşçesine kulaklarımız ve kalbimiz arasında bir bağ kuruyor transit geçişler yaparmışçasına...

melih kibar için parmaklarından akıp giden notalar adeta hayatın aynasıydı! aşkı, hüznü, mutluluğu, sevinci, dostluğu çoğu zaman onun şarkılarında bulduk. ancak o hep geri planda kaldı, sustu. gerçi konuşmasına o kadar da gerek yoktu. şarkıları onu gayet güzel anlatıyordu. dinleyicilerine veda edeli -ya da ölüme olumlu bakmak istersek çiğdem tula'ya kavuşalı-hemen hemen bir sene geçti. eğer arkanızda ses bırakacak kaliteli eserler varsa, ölüm bile dünyaya ayak diremez miydi? direrdi elbette. melih kibar da arkasında öyle eserler bıraktı ki yitip giden sadece bir beden oldu. notalarla kendini çok güzel anlatan bir insanı kelimelerle anlatmak gerçekten çok zor olsa gerek.

kimdi melih kibar? nasıl bu kadar güzel anlatabiliyordu bizdeki duyguları bize?

müzikle dolu bir yaşam

1951’de istanbul’da doğan melih kibar’ın hayatına müzik çok küçük yaşlarda girdi. henüz 8 yaşındayken istanbul belediyesi konservatuarı yarı zamanlı piyano bölümüne kayıt olan kibar, aslında notalarla kendini anlatmaya, piyanoyu adeta hayatının aynası gibi kullanmaya 11 yaşında annesini kaybedince başladı. söylemek isteyip de söze dökemediklerini, piyanosundan çıkan nağmelerle bir parça da bizlere aktardı. müzikle dolu bir yaşamın başarılarıyla daha yolun başındayken tanışan kibar, milliyet gazetesi’nin düzenlemiş olduğu liselerarası hafif müzik yarışmasında alman lisesi orkestrasıyla birincilik kazandı. fakat profesyonel müzik hayatı 1969’da istanbul yelken klubünde başladı .aynı zamanda timur selçuk orkestrasında yer aldı.1974’te timur selçuk orkestrasının çıkardığı albümde ilk kez 3 bestesi yer aldı.(panayır gülü, gençlik şarkısı ve kelebek) ama biz melih kibar ismi 1975'ten sonra daha çok duyulmaya başlandı. türkiye eurovizyon şarkı yarışmasına henüz ilk kez gitmeye karar veriyordu. melih kibar’ın bestesi çoban yıldızı ise eurovizyon'un sinyal müziği seçilmişti.. daha sonra plaklaşan çoban yıldızı, en az yarışmaya katılıp dereceye giren şarkılar kadar sattı. aynı yıl ertem eğilmez’in isteği üzerine bugün hemen herkesin bildiği hüznü, sevinci ve de dostluğu anlatan, her duyduğumuzda bize farklı şeyler hatırlatıp, hissettiren 'hababam sınıfı' bestesini yaptı. besteci bu çalışmasıyla altın portakal en iyi film müziği ödülünü aldı.

1975 yılında ünlü bestecinin yolu çiğdem talu ile kesişti. melih kibar. birçoğumuzun ezbere bildiği yaklaşık 280 şarkının miladı oldu bu ortaklık. (işte öyle bir şey, sevdan olmasa, bir de bana sor, bir tanem söyle canım...)

peki dillerden dillere dolaşan, tam 106 şarkıyı listelerde bir numara yapan şeyin sırrı neydi? aslında bunu anlamak için çiğdem talu ve melih kibar ikilisi arasındaki ilişkiyi irdelemek gerek başlangıcından beri.

melih kibar-çiğdem talu ilişkisi

kadere inanır mısınız? bence onların yolunu kesiştiren değiştirilemez bir kaderdi.çoban yıldızı’nın sinyal müziği seçildiği eurovizyonda çoban yıldızı'ndan sonra çalınan üç şarkıda da aynı isim geçiyordu : çiğdem, çiğdem, çiğdem. herkesin ağzında onun adı vardı. ne güzel sözler yazıyordu bu kız ! ve o anda timur selçuk’un ağzından bir cümle çıktı : "bu çiğdem çok tatlı kız, çok güzel sözler yazıyor. siz birlikte çalışsanıza!" kim bilebilirdi ki türk müziğine damgasını vuracak bu ortaklığın selçuk'un dosthane bir önerisi ile doğacağını! kısa bir süre sonra çiğdem talu da timur selçuk’a benzer bir öneriyle gitti. elinde bir şarkı vardı ve bu şarkı için melih kibarla çalışmak istiyordu. beklenen buluşma bir gece yarısı gerçekleşti. marmaris festivalinin açılış müziğini yapmak için.25 mayıs'ı 26 mayıs'a bağlayan gece saat 3'ü çeyrek geçe, 8 yıl 3 gün sürecek zorlu, zevkli, başarı dolu bir yolculuğun başladığını kimse bilmiyordu tabi ki! peki bu ikilinin arasındaki sadece iş arkadaşlığından mı ibaretti? melih kibarın deyimiyle buna onca yaşanmışlıktan sonra aşk demek ne kadar doğruydu bilinmez ama aralarında farklı bir bağ oldugu aşikardı. onların ilişkisini şimdikilerden ayrı kılan birşeyler vardı. ilk görüşte vurulmalar, aldatmalar, dünyayı hiçe saymalar yoktu! belki bizi bu kadar etkileyen aşkı içlerinde yaşatmaları, birbirlerine anlatamadıkları duyguları şarklarıyla dile getirişleri; belki bu ilişkideki burukluk, bir parça hüzün , platonik bir ilişki oluşuydu ve belki de birbirlerini kusursuz bir şekilde tamamlamaları! 25 mayıs'ı 26 mayıs'a bağlayan gece başlayan yolculuk 8 yıl 3 gün sonra beklenmedik bir vedayla son buldu. o tarihten sonra melih kibarın hep diğer yarısı eksik kaldı. kibar, çevresine fark ettirmemeye çalışsa da, yine kendisi itiraf ediyordu çıkmaza girdiğini. çiğdem'den sonra onun 'ç' sinin çengeli bile edemedi kimse. melih kibar belli bir süre reklam jingleları yaparak sürdürdü hayatını. bu küskünlüğü, 2004 yılında geride bırakan melih kibar üzerine örttüğü örtüyü atıp yeniden oturdu piyanosunun başına ve babasının ölümü üzerine yazdığı bir yas şarkısı olan yadigar’ın adını taşıyan bir albüm çıkardı.. 2005 nisanında ise uzun süredir eksik olan yarımını tamamlamak için bizlere veda etti, arkasında ölümle dalga geçen ve ölüme ayak direyen bir çok eser bırakarak!

adım adım melih kibar

1951 - doğdu
    1959 -istanbul belediyesi konservatuarı yarı zamanlı piyano bölümü’ne başladı.
    1969 - . milliyet liselerarası hafif müzik yarışmasında, alman lisesi orkestrasıyla beste birincisi oldu.
    1970 - timur selçuk’la çalışmaya başladı.
    1974 - timur selçuk orkestrası’nın çıkardığı albümde ilk kez 3 bestesi (gençlik şarkısı, kelebek ve panayır günü) yer aldı. panayır günü isimli bestesi, oyun treni adlı trt programının sinyal müziği oldu.
    1975 - çoban yıldızı’nı, eurovision türkiye elemeleri için besteledi. 26 mayıs tarihinde çiğdem talu ile tanıştılar ve bir ekip oluşturdular.
    1976 - melih kibar - çiğdem talu birlikteliğinin ilk iki şarkısı, neden tuttun elimi / bunlar da geçer füsun önal tarafından seslendirildi. işte öyle bir şey / sevdan olmasa parçalarıyla da ilk plakları çıktı ve erol evgin seslendirdi. işte öyle bir şey ile yılın bestecisi ödülünü aldı. hababam sınıfı ile altın portakal film müziği ödülünü aldı. bizim aile filminin müziğini yaptı
    1977- bir de bana sor isimli şarkıyı besteledi. içimdeki fırtına ile yılın bestecisi ödülünü aldı.
    1979 - altın orfe’ye yeliz’in seslendirdiği tüm bir yaşam bestesi ile katıldı.
    1980 - hisseli harikalar kumpanyası müzikalinin bestelerini yaptı.
    1981 - hep böyle kal ve söyle canım 45’lik plak çalışmaları altın plak kazandı. coşkun demir tarafından seslendirilen koca çınar’ı besteledi.
    1984 - sopot - polonya’da en başarılı orkestra şefi ödülünü aldı. ilhan irem’in pencere albümünün aranjörlüğünü yaptı ve albüm altın plak kazandı. trt’de yayınlanan, ilk türk müzikal filmi olan renkli dünya’nın müziklerini yaptı.
    1986 - melki prodüksiyon’u kurdu. halley ile eurovision türkiye birincisi oldu. halley ile bergen - norveç’de avrupa dokuzuncusu oldu. ve böylece türkiye ilk kez ilk 10 içinde yer aldı.
    1987 - trt için saat sabah’ın dokuzu dizi filminin müziklerini yaptı. paydos ile eurovision türkiye ikincisi oldu.
    1988 - melki prodüksiyon bünyesinde ses kayıt stüdyolarını kurdu. camdan bir ev ile türkiye ikincisi oldu. londra’da, ersu jingle’ı ile ınternational advertising awards jingle ödülünü ve new wave jingle’ı ile ınternational advertising awards başarı belgesini aldı.
    1992 - sopot - polonya’da en başarılı aranjör ödülünü aldı.
    1995 - sev ile eurovision türkiye birincisi oldu. dublin’deki yarışmadan 16.lıkla döndü.
    1997 - garanti bankası - sucu çocuk jingle’nı yaptı.
    1998 - yapı kredi bankası - bankacılık üssü jingle’ı ile kristal elma başarı belgesini aldı. garanti bankası - balıkçı jingle’ı ile kristal elma aldı.
    1999 - duruşma filminin müziklerini yaptı.
    2000 - sersem kocanın kurnaz karısı ile afife jale en iyi besteci ödülüne layık görüldü. kendine ait bestelerin yer aldığı albüm çalışmalarına başladı.
    2001 - yadigar adlı albümün çalışmalarını tamamladı.
    2002 - reklam müziği, beste çalışmaları ve televizyon programının yanısıra, 2003 yılı başında vizyona girecek gülüm adlı sinema filminin müziğini tamamladı. yadigar albümündeki "mesaj" adlı çalışması 2003 ocak ayı içinde dünya pazarlarına çıkan dj rarin’in sıddharta albümünde yer aldı.
    2003 - saat sabahın dokuzu adlı albümün çalışmalarını tamamladı
    (sorunsal, 26.05.2006 11:50)
  15. hababam sınıfına yaptığı müziklerle tanınmış yakın geçmişte kaybettiğimiz usta müzisyenimiz. erol evgin e yakınlığı ile bilinir. vefatından önce son çıkardığı albüm yadigar dır. bu albümde en güzel şarkılarını tanınmış müzisyenler söylemiştir çokta hoş bir albümdür.
    (dna, 21.10.2006 02:31)
  16. hababam sınıfına yaptığı beste için müziğin mona lisası denmektedir. bu öyle bir bestedir ki temposunu yavaşlatınca hüzünlü, hızlandırınca hareketli bir beste olur.
    (la mer, 21.10.2006 02:37)
  17. www.melki.com.tr resmi sitesi rahmetlinin.yapmış olduğu reklam jingle'ları dinlenebiliyor.yaptığı her işte olduğu gibi internet sitesinde de çok zevkli biriymiş.
    (mosquito hunter, 03.12.2006 02:05 ~ 02:05)
  18. melih kibar londra'dadır.

korkunç bir yağmur yağmaktadır. şimşekler çakar, yıldırımlar düşer... simsiyah bir hava...

o ruh haliyle bir beste yapar, çiğdem taluya bir bant kaydı olarak gönderir. "sana bir beste gönderdim, bir bak bakalım, üzerine söz yazabilecek misin?" der telefonda...

birkaç hafta sonra çiğdem talu'dan sözler gelir. melih kibar, sözlere bakıp şarkının adını gördüğü anda duvara tutunur...

içimdeki fırtına

gün ağarırken, tek başıma oturmuşsam
    henüz daha gözlerimi bir an bile yummamışsam
    sen yoksan yine, bense yorgun ve yalnızsam
    hele bir de, bir de canım hasretine kapılmışsam
    ve gözümde tütüyorsan buram buram

işte o an bir fırtına kopar
    sanki o an yer yerinden oynar
    hoyrat bir rüzgar eserken
    sallanan gemi misali
    sallanır durur içimde dünya

son ışıkları sönüyorsa sokakların
    yeni bir gün giriyorsa penceremden yavaş yavaş
    sen yoksan yine, bense suskun ve bitkinsem
    hele bir de bir kadehin gölgesine sığınmışsam
    ve yılların hesabını şaşırmışsam

külrengi bir akşam vakti
    kaybolan renkler gibi
    kaybolur gider gözümde dünya

bir koca çınar dalından
    savrulan yaprak misali
    savrulur gider güzelim dünya
    ....................

ve evet... böyle bir aşktır onlarınki...
    (annakarenin, 19.06.2009 16:38)
  19. emre altuğ'yla olan ve trt 2 de defalarca yayınlanan yedikule konserlerini bir kez daha izlemek için büyük hasret çektiğim büyük üstad.
    (what is under the okazyons, 06.07.2009 20:58)
  20. saygıyla andığımız üstad. boğaziçi üniversitesi kimya mühendisliği mezunudur.
    (xanobachewsky, 06.11.2009 12:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil