kendisi türkiye'nin en prestijli istihbaratcısıdır.
hayatının tam olarak incelenmediği hususu net değildir. sadece irdelenmediğini söyleyebiliriz ya da kamuoyunda yer alan bazı bilgiler dışında hakkında fazla bilgi verilmemektedir. gayet normal.
istihbarat kurumlarında çalışan kimseler popüler olma heveslisi değildir. hayatlarını sürekli ön planda tutmazlar. konuşulmak istemezler, fazla konuşmak istemezler.
mehmet fuat doğu o kurum içinde bi fenomendir. babacan tavırları, liderlik vasfı, zekası kısacası her şeyi ile tam manasıyla örnek bir isimdir. ve inanıyorum ki bu kurum içinde fuat doğu gibi çokca insanlar vardır. sonuçta orada bulunan insanların çoğu seçilmiş insanlardır. bana göre ayrıcalıklıdırlar. haa buna muhbirleri katmıyorum. kastım yöneticilikten.
istihbaratcıların büyük bir çoğunluğu dokunmazlık zırhına girmek için
diplomat olarak gösterilirler. yani yarın amerika'ya göreve gittiğiniz zaman " sen kimsin " dendiğinde ona gereken cevap verilmelidir. giriş- çıkışlar rahat yapılabilmelidir. caydırıcı olunmalıdır.
istihbarat kurumları genel olarak yurt dışı görevlerinde etkin olduğu için büyük elçilikler onların yuvaları olur. nasıl ki ankara'da, istanbul'da amerikan büyükelçiliklerinde
cia görevlileri cirit attığı gibi.
lizbon'da,
new york 'ta v.s nerede bi büyükelçilik varsa bizim ajanlarımızda oradadır. olmalıdır, iki kere iki dört. haa şimdi bunu ben biliyorum da koskoca ülkeler mi bilmiyor. biliyor, onlarda çok çok iyi biliyor ama bu bi prosedür gibi bir şey olmuş.
mehmet fuat doğu neden lizbon büyükelçisi yapıldı?
ki ihtimal üzerinde durabiliriz.
1) mit personel yasasının 13. maddesine göre kurum ile ilişki kesilen ya da görevine son verilinmesi gereken kişilerin bi belge imzalayıp emeklilikeri isteniyor. eğer o belgeyi imzalamazsanız yurtdışı görevlerine ya da daha az öneme sahip görevlere atanıyorsunuz.
şöyle ki:
yavuz ataç în
alaattin çakıcı ile ilişkisi ortaya çıkınca kendisi emekli olmak istemiştir.
mehmet eymür 1. mit raporunu yayımladıktan sonra şeker fabrikasına
memur olarak atanmıştır. bazı mit görevlilerinin diyanet işlerine atandığı bile bilinir.
mehmet fuat'a böyle bir işlem uygulandığını düşünmüyorum.
2) büyükelçilik hafife alınacak bir meslek değil. devleti temsilen oradasınız. ve fuat doğu bu misyonu doldurabilecek en iyi isimdi. ya da orada yürütülecek olan bi görev vardı ve onun için ekibi ile birlikte oradaydı.
bilemiyoruz, yorumluyoruz.
atlamadan söylemekte fayda var. bugun mit'in web sitesine girin, etkinlikler kısmına bakın orada sadece fuat doğu'nun ölüm yıldönümü ile ilgili haber var. heykelini dikmişler vesselam. hadi hükümetleri,askerleri anlarım önce idam eder sonra adlarını yaşatırlar
adnan menderes örneğinde olduğu gibi ama
mit yapıyorsa bunda bir şey vardır. yan ı bugun heykelini diktiği adamı geçmişte karalamamıştır, ileride de karalamayacaktır.
dediğim gibi kendisi bir fenomendir. keşke bi kitap çıkarıp bizlere ulaşabilseydi. bazı şeyleri daha iyi idrak edebilirdik fakat mümkün olmadı. son olarak allah rahmet eylesin, toprağı bol olsun.