belki ilginizi çeker
  1. · master of business administration
  2. · mühendislik üzerine mba
  3. · masters of buisiness administration
  4. · bilgi mba
  5. · cornell university
  6. · bilgi e mba
  7. · gmat
  8. · johnson school of business
  9. · executive mba
  10. · married but available
gündem
  1. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  2. · ezel
  3. · the twilight saga new moon
  4. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  5. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  6. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  7. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  8. · sözlüklerde görmek istemediğimiz görüntüler
  9. · feth i mübin

mba  

1. (ephendy, 28.10.2005 02:43 ~ 02:44)
  2. executive mba programları içerisinde kayıt için belli bir iş deneyimi (3 yıl kadar) ve belli bir miktar para isteyen özel eğitim programlarıdır..genelde ikinci eğtimdir (akşam eğitimi) ve tamamlanması itibariyle sektöre atılmış insanlara "yönetici" sıfatını ekleyen programlardır..

yanılmıyorsam bazı üniversitelerin mba programları iş deneyimi aramamaktadır fakat bu seferde program bitiminde edineceğiniz statü arasında "yönetici" olmayacaktır (iş deneyimi bulunmadığından dolayı), "uzman mühendis" bulunacaktır..bir nevi "mba" ismine sahip yüksek lisans programı olmaktadır..
    (zeus, 03.12.2005 22:26)
  3. kabul almak için gmat isimli sınavın alınması gereken tezsis işletme yüksek lisansının ingilizcesi
    (tossiba, 24.06.2006 04:54)
  4. işletme mühendisliği mezunu iseniz yapmanızın gerek olmadığı master programı.
    (kun3uli, 29.06.2006 17:45)
  5. mühendislerin en çok yapmak istediği -özellikle amerika'da- master programı.
    (karizmatik, 29.06.2006 18:52)
  6. kısaca, işletme masterı denebilir.
    (stairway to heaven, 18.08.2006 14:32)
  7. artık bütün mezunların ağzına sakız gibi dolanan ve heryerde size mba yaptıralım gibi reklam veren danışmanlık şirketleri türeten mastır programı.
    iş deneyimi şart koşulamasa da programın daha faydalı olabilmesi için gerekmektedir.
    mba bitirip hala işsiz olmak veya düşük pozisyonlarda işe başlamak da mümkündür. dünyada bu eğitimi en iyi a.b.d'nin verdiği söylenir. ama biraz tuzludur. burs vb. bulunduğunda kaçırılmayacak fırsattır.
    (el portugues, 18.08.2006 15:18)
  8. kurtlar sofrası bir uluslararası şirkette müdür olan kuzenimle bir hafta boyunca konuştuktan - daha doğrusu dinledikten sonra-, mezun olur olmaz atlamamaya karar verdiğim programdır.

kendisi -kısaca- iş görüşmesi için okuduğu cv'ler arasından mezun olur olmaz mba yapmış çoğu kişiyi çizdiğini, çünkü fazlaca bir değer taşımadığını belirtti(çiziyorum derken yaptığı el hareketi, benim için fazlasıyla dramatikti). asgari 2-3 yıl iş tecrübesine sahip olmadan, hiç bir şekilde yönetmeden ya da yönetilmeden, yönetimle ilgili bir master programının havada kalacağı zaten aşikâr.

o yüzden biraz çalıştıktan sonra karar verin derim ben. hem patronunuz kendinize yatırım yapacağınızı duyduğu zaman size kolaylık da gösterebilir, belki eğitim masraflarınızı bile karşılayabilirmiş.

ya da kuzenim beni yedi.
    (mavio, 03.12.2006 14:25 ~ 21.10.2007 20:02)
  9. işletme masteri olarak türkçeye çevrilebilecek, genelde tezsiz yapılan yüksek lisans. ilk mba programları ikinci dünya savaşı sonrası amerika'da savaş sonrası ekonomik aktiviteyi ve girişimciliği desteklemek maksadıyla başlamıştır. esas ününü 70'lerin sonu ve neo-liberal dalganın dünyayı kasıp kavurduğu 80'lerde yapmıştır. kanımca en önemli sebebi ikinci dünya savaşı sonrası başlayan kapitalizmin üretime dayanan altın döneminin bu dönemde sonra ermesi; parasal politikaların, finans kapitalin, pazarlamanın, imaj ve halkla ilişkilerin ön plana çıkmasıdır. bu döneme özgü insan profilinin yetiştirilmesinde öncü rol oynamıştır. yuppie'lerin, genç ve parlak yöneticilerin dönemi başlamıştır artık.
    içeriğine bakıldığında kısa, yoğun, iş dünyası ile ilgli her tür bilginin verilmeye çalışıldığı, "business" terimleriyle düşünmeye alıştıran bir iş idaresi programıdır. belli bir süre kendi mesleğinde çalışan bir insanı oldukça donanımlı bir şekilde yöneticiliğe hazırlama kapasitesi epey yüksektir. ancak her zaman olduğu gibi iş ticarete dökülmüş, her kuşak kendinden önceki kuşağın başarı hikayeleriyle daha lisans eğitimini bitirmeden mba hayalleri kurar olmuştur. bunu özel üniversiteler de iş kapısı olarak gördüğünden oldukça rahat pompalamışlardır.
    aslında mba programının iki mantıklı alınma nedeni olabilir: ilki demin bahsettiğim sonradan yönetici olmak amacını taşıyanları yetiştirmek (ki asla yönetici olmak için şart değildir), ikincisi de yeni mezun ama kendi mesleği dışında özellikle finans ve pazarlama alanında kariyer yapmak isteyen birinin kariyer alanı değiştirmesine yardımcı olmak. ikinci alanı kullanarak dünyada ve türkiye de pek çok finansçı, bankacı, borsacı, pazarlamacı yetişmiştir.
    bir de hiç bahsetmek istemediğim bir tip daha vardır. son dönemde popüler olan ne varsa atlayan insan tipi denilebilir bunlara. arkadaşları, yakın çevresi yapıyor diye; hayatına anlam katmak için (!!!!); cv'si daha zengin görünsün diye mba yapanlar maalesef çok ama çok vardır. genellikle okurken ben neredeyim, niye buraya geldim, biz ne yapıyoruz sorularını kendilerine sormaları kaçınılmazdır.
    son yıllarda ülkemizde pıtrak gibi mba programı açılmasını ben maalesef bir para tuzağı olarak görmekteyim. bu programlar işe yaramadığı için değil. yazık ki ülkemize ciddi bir işsizlik sorunu vardır ve yeni mezun insanlar iş bulamadığı durumlarda kendilerini geliştirmek amacıyla bu programlara başlamakta, hem maddi hem de manevi anlamda sonradan büyük kayıplara uğramaktadır.
    sadece çok iyi para kazanılıyor veya çok popüler diye bu programalara başlayacak arkadaşlara bir defa daha düşünmelerini şiddetle öneririm.

(bkz: mühendislik üzerine mba)
    (panait ıstrati, 12.01.2007 16:39 ~ 22:43)
  10. married but available anlamındaymış aynı zamanda *
    (talisman, 01.02.2007 12:44)
  11. evli fakat mutlu olmayıpta kaçamak ilşkiler yaşamak isteyen insanların medeni hali için kullandıkları kısaltma kendilerine bi arkadaşlık sitesi bile yapmışlar (bkz:http://www.evliyimamauygunum.com)
    (deadnote, 01.02.2007 14:45 ~ 14:46)
  12. (bkz: bilgi mba)
    (bkz: bilgi e mba)
    (temporary peace, 05.02.2007 14:23)
  13. (whothehell, 05.02.2009 00:40)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil