deyimlerimizde* kötü bi tavırla söylendiğinden mi yoksa yendiğinde insanın ağzını burduğundan mı bilinmez genelde pek sevilmeyen yeşil bitki. zaman zaman kendisini naneyle karıştıranlar da olur.
annem saplarıyla birlikte kaynatıp içer suyunu.böbreklere iyi geliyormuş sanırım.
salataların vazgeçilmez unsurudur aynı zamanda.köftenin içine konulursa hoş bir lezet verir.hem soğanın tadını biraz arka plana itmiş olursunuz.bir de muhabbet kuşlarının ölümüne sebep oluyo bu ot.artık boğazlarına yapıştığı için boğuluyorlar mı yoksa başka bir etkisi mi oluyor bilemiyorum.hiç denemedim.
eğer bir emeğe konulacaksa, mümkünse yemek ateşten alınmadan 1-2 dakika önce maydanozlar tencereye konulmalıdır. aksi takdirde maydanoz tüm acılığını yemeğe verir.
her bitki gibi sonsuz faydası olan bitkidir. göze iyi geldiği söylenir. göze iyi gelmesinden kasıt; bozulan gözü eski haline getirmek değil, gözlük numarasının artmasını engellemesidir. yeteri kadar tüketildiği taktirde kanın sıvılaşmasını sağlar, kalp hastalarına iyi gelir.
tam bir c vitamini deposudur. salataların olmazsa olmazıdır. maydanozsuz köfte düşünülemez...
ayrıca kaynatılıp suyu içildiği taktirde -ki iğrenç bir tadı vardır- derman olmadığı dert yok gibidir.
içerdiği demir miktarıyla ıspanağı utandıran yeşillik. evet.. acı ama gerçektir, ıspanak son derece mütevazi oranlarda demir içerir. maydanozsa bu konuda listenin başında yer alır.
ahaha şu salaklara bak başlığın yanlış yazıldığını farketmemişler 20 tane giri ekleyene kadar diye düşündürmüştür bana önce. doğru yazılışının maydonoz değil de maydanoz olduğunu öğrenmemle kendimden şüphe etmeme neden olmuştur. myd10oz şeklinde yazarak komiklikler bile yapmışlığım vardı zamanında, tüh be.
grekçe makedonesis ten maydanos/maydanoz olmuştur. makedonya otu anlamındadır. osmanlıca midenüvaz yani mideyi okşayan,mideye açıklık getiren, yarayan anlamında olduğu sanılmıştır.nüvaz okşayan ve mide arapça olduğu için doğrusu makedoniesis' in bozulmuşudur.
böyle tuhaf bir bitki yok. tadı tuzu yok sadece ağzın içindeki en gizli yerlere girmeyi marifet sayıyor.
aslında ağza bir tutam aldığında böyle çokça yani tuhaf bir tat geliyor ama neye benzediğini şimdi iftardan kalkıp buraya gelenlerin midelerini bulandırmamak için söylemiyorum desem de anladınız zaten.
metin uca nın cnn türkte yeni başladığı programdır. mizahi üslubu, muhalif tavrıyla çok güzel bir çizgide gidiyor. ancak sanki haberlerin metinlerindeki espriler üzerinde daha çok çalışılabilir veya bıraksınlar esprileri yorumları yaparken yapsın... eminim daha iyi şeyler ortaya çıkar.
ağız kokusunu engelleyen,içerisinde bulunan krom sayesinde kan şekerini düzenleyen bitkidir.özellikle diyetsel faaliyetlerde bulunanların hergün yemesi tavsiye edilir.kan şekerinin yükselmediği,tatlı krizlerinin olmadığı günler diliyorum efenim.