görseller
mavi gözlü devmavi gözlü dev
mavi gözlü devmavi gözlü dev
belki ilginizi çeker
  1. · spoiler
  2. · ibrahim balaban
  3. · nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala
  4. · münevver andaç
  5. · wulfgar
  6. · mavi gozlu devi seven mini minnacik kadin
  7. · cumhurbaşkanı sarışın mavi gözlü olsun
  8. · piraye
  9. · mavi gözlü dev filminin rating almaması
  10. · özge özberk
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  2. · tunceli alevileri dinsizdir
  3. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  4. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  5. · annenin gençlik fotoğrafları
  6. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  7. · yılmaz özdil
  8. · fred stuhr
  9. · paradiddle

mavi gözlü dev  

sayfa  / 2
  1. (bkz: wulfgar)
    (zaknafein, 10.02.2006 11:53)
  2. daha nasıl anlatılabilir imkansız aşk bilmiyorum nazım hikmet deyince aklıma ilk gelen şiirlerden biri
    (sorunsal, 20.04.2006 20:15 ~ 02.11.2006 10:53)
  3. o mavi gözlü bir devdi.
    minnacık bir kadın sevdi.
    kadının hayali minnacık bir evdi,
    bahçesinde ebruli
    hanımeli
    açan bir ev.

bir dev gibi seviyordu dev.
    ve elleri öyle büyük işler için
    hazırlanmıştı ki devin,
    yapamazdı yapısını,
    çalamazdı kapısını
    bahçesinde ebruli
    hanımeli
    açan evin.

o mavi gözlü bir devdi.
    minnacık bir kadını sevdi.
    miniminnacıktı kadın.
    rahata acıktı kadın
    yoruldu devin büyük yolunda.
    ve elveda! deyip mavi gözlü deve,
    girdi zengin bir cücenin kolunda
    bahçesinde ebruli
    hanımeli
    açan eve.

şimdi anlıyor ki mavi gözlü dev
    dev gibi sevgilere mezar bile olamaz
    bahçesinde ebruli
    hanımeli
    açan ev.
    (wondrous, 08.11.2006 21:59)
  4. yetkin dikinciler, rıza sönmez, suna keskin, uğur polat, ferit kaya, dolunay soysert ve özge özberk'in rol aldığı, biket ilhan ın yönettiği, 2006 yılı yapımlı, nazım hikmet i konu alan bir filmdir aynı zamanda.
    (anarsist, 08.11.2006 22:08 ~ 22:14)
  5. filmin fragmanı için

(bkz: http://www.youtube.com/...)
    (mayakovski, 12.02.2007 21:17)
  6. nazım hikmet ran'ın hayatının işlendiği ilk film. set hazırlanırken nazımın kendi çizdiği bir tablodan da faydalanılmış.
    (akarui, 08.03.2007 00:07)
  7. nazım hikmet in atatürk ten bahsedildiği zannedilse de, aslında kendini anlattığı şiiri.gayesi kendini övmek değildir, terkeden bir kadın karşısında güçlü durmaktır.dizelerindeki dik duruşu, örnek alınacak cinstendir..
    (hipopotam, 08.03.2007 00:19 ~ 00:21)
  8. ---spoiler---
    filmin büyük bir bölümü hatta tamamı denebilir hapisane ortamında geçiyor. izlerken film havası değil de sanki tiyatro oyunundaymışsınız gibi hissedebilirsiniz kendinizi. yetkin dikinciler in performansı tiyatro oyununu anımsatıyor. filmin sonunda nazım hikmet in karısı piraye ve münevver noldu, nazım yurtdışına nasıl kaçtı, raşid ve balaban noldu, gibi sorular kafanızda uyanıyor ama film bunlara cevap vermiyor. filmin sonunda savcıya verilen cevap da bitirici noktaydı kanımca.
    ---spoiler---

ayrıca filmin galasında özge özberk beyaz kıyafeti ve zerafetiyle göz kamaştırdı, fakat at kuyruğu yaptığı saç modelini değiştirse daha iyi olacak yetkin dikinciler in boyu da cidden çok uzun.
    (siege, 08.03.2007 15:43)
  9. spoilerlarla dolu. heyecanla, nazım izleyeceğim diyorsan okuma geç!

öncelikle nazım hikmet pollyanna değildi! insan olma ve insanca yaşama adına hayatını bağışlamış birini insanüstü göstermek haksızlıktır. filmde apaçık tema, "mavi gözlü polyanna: nazım hikmet'tir". son derece yüzeysel, son derece basite indirgenmiş bir film.

nazım hikmeti insani yönleriyle verselerdi. örneğin sürekli "çok yalnızım" demesi ve içerde* sadece bu sebeple iki kadınla ilişki kurması inanılmaz iğreti ve komik olmuş. tarihi değişir de, herkesin bildiği tarih değişmez sanıyorum. nazım hikmet acınası bir yalnızlığa mahkum olduğundan değil düpedüz çapkınlığından pirayeyi münevverle aldatmıştır. münevvere de tutkulu aşk şiirleri yazmıştır. bunun kılıfa uydurulmasına gerek yoktur. zaten nazım fanatikleri durumun bilincindedir. rakı masalarında anlatılır filan. şu açıdan bakılamaz mıydı, o kadar ezik biri olsaydı, nazım hikmet olabilir miydi? hiç sanmıyorum.

filmi bayağılaştıran unsurlardan biri de nazımın normal konuşmaktan çok şiir okumasıdır. bir yerden sonra nazımdan sıkılıyorsunuz. "ayhh ne adam" demedim asla çünkü romantikliğinin yansıtılması adına boku çıkarılmış. bursa cezaevi hayatının binde biri anlatılacaksaydı senaryo da yazılsaydı bari, diye düşünüyorum. keza sondaki ayar cümlesi de rezaletti. solcu molcu olmamama rağmen, nazım için "vatan haini" tabiri kullanılması içimi titretirken, bunu bir kesime "akıllı ol akıllı" mesajı vermek için sarfetmeye gönül indirmek son derece rahatsız edici bir tutum. böylesi kötü bir film çekebilmek için nazımdan nefret etmek gerekirdi kanısındayım.

fena halde spoiler
    (betty blue, 10.03.2007 01:03)
  10. bir dönem önce deniz gezmiş'in anısına çekilen ve bir anlamda aptal ve özentisiz senaryosu ile, üstelik çekenlerin anlatımıyla onu bilmeyen-tanımayan insanlara karşı "dalga geçilesi" bir devrimcinin idam edilişini anlatan "hoşçakal yarın"'da olduğu gibi; "mavi gözlü dev" 'de anlatılan nazım hikmet'i tanımadan, filmi izleyenin anlamasını beklemek mantıksızlıktır.

böyle saçma sapan yapımları, adam gibi, emek harcayarak, araştırarak ve hakkını vererek iş yapabilmeleri, parasal kaygı gütmeden bir takım işler içine girebilmelerini sağlamak amacıyla; filmi desteklememek adına bilet alınmamasını öneriyorum..
    (factotum, 10.03.2007 01:19)
  11. imkansız aşkın şiiri...tersini yaşayan için;
    minnacık kızı görmedi mavi gözlü dev hiç, devdi o çünkü görmezdi tırnağı kadar dahi olmayan varlığı... minnacık kız minnacık kalbiyle dev gibi sevdi mavi gözlü devi ama mavi gözlü dev bu minnacık kalbe bu dev sevgiyi sığdırmasına inanmadı. devin her adımıyla geride kaldı minnacık kız ve dev her defasında dev sesiyle kükreyip, dev düşüncesiyle ezdi minnacık kızı. hep çok farklı düşündük dedi. o hep dev düşündü minnacık kız ise minnacık kalbinde dev gibi sevgi taşıdı ancak minnacık aklında dev gibi düşünce barındıramadı. minnacık kız ne zaman dev gibi düşünse mavi gözlü deve karşı hep bir hata işledi ve dev gibi düşünemeyeceğini anladı.

mavi gözlü dev minnacık kızı ezdi geçti.minnacık kız kalbinde mavi gözlü deve duyduğu devasa sevgi ile ölüme terkedildi.
    (palantir, 10.03.2007 02:13 ~ 31.07.2007 01:36)
  12. yetkin dikinciler, filmde o kadar gerçek canlandırmış ki nazım hikmet'i ,izleyiciyi kendisine hayran bırakıyor.sade bir şekilde işlenmiş tüm konu,detaylar o kadar etkileyici ki..film sonunda salonda bulunanların birçoğu gözyaşlarını tutamıyor.biket ilhan çok ince bir çizgi üzerinde meydana getirmiş filmi,nazım'ı seven herkesin izlemesi gerekir.
    (violets, 10.03.2007 16:29 ~ 16:31)
  13. hayal kırıklığı yaratmış bir filmdir nazarımda. nazım'ın hayat hikayesini,yaptıklarını,düşüncesini izleme ümidiyle gitmiş aşk hayatı dışında bir şey izleyememiş biriyim şu anda. e be güzel arkadaşlarım 4 sene bunun için mi çalıştınız diyesim var. hadi derdiniz sadece aşk meşk işlerini anlatmaktı bari onu tam yapsaydınız. o da yarım, o da belirsiz. film ile ilgili hafzalama yerleşen tek güzel anektod yetkin dikinciler'in nazım'a gerçekten çok benzemesidir.
    (şapşal lanu, 18.03.2007 22:04)
  14. bir dev 2 saate sığar mı? sığmaz tabiki ama bir nazım filminin cekilmiş olması bile harika. böyle büyük bir yazarın sadece bursa hapishanesi'ndeki günleri yansıyabilmiş filme ama bu da bir adım oldu sinamamıza umarım devamı da gelir daha bir cok sairimizin filmi cekilir.
    (last juror, 18.03.2007 22:20)
  15. nazım hikmetin mükemmel bir şiiridir. tam adı "mavi gözlü dev, minnacık bir kadın ve hanımelleri"dir. zannımca burdaki mavi gözlü dev nazım hikmet'tir.
    (zinzoline, 08.04.2007 22:19)
  16. beklentileri karşılamadığını üzülerek gördüğüm film. öyle ki "nazım hikmet’i ne kadar yüzeysel anlatabilirsin?" deseler, böyle bir film yapardım.

filmin sonundaki vurucu dize ile içerik arasında bağlantı kuracak kadar bile derinlik yoktur.

(bkz: nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala)

öyle boş filmdir ki, bu dolu dize eğreti durur sonunda.
    (carpe noctem, 31.05.2007 23:11)
  17. fena halde hayal kırıklığına uğratan filmdir. bu kadar iddialı bir konuya böyle bir film...nazım hikmet'i bilenler filmi beğenmeyecek, nazım hikmet'i şu veya bu şekilde duymamış, okumamış ve bu filmle tanıyacağını ümit edenler ise nazım'ı beğenmeyecektir. bu mudur? bu kadar mıdır?nazım bir filmde ancak bu kadar kötü anlatılabilirdi diyor, diken diken olan tüylerimi bastırmaya çabalıyorum. ha elbette ki her ne koşulda olursa olsun yetkin dikinciler i beğeniyoruz.
    (abdurrahmanshowtv, 15.06.2007 09:29 ~ 09:30)
  18. miniminnacıktı kadın,
    rahata acıktı kadın
    yoruldu devin büyük yolunda
    ve elveda deyip mavi gözlü deve
    girdi zengin bir cücenin kolunda
    bahçesinde ebruli hanımeli açan eve
    şimdi anlıyor ki mavi gözlü dev
    dev gibi sevgilere mezar bile olamaz
    bahçesinde ebruli hanımeli açan o ev..

dizeleriyle beni benden almış bir nazım hikmet* şiiri.
    (zinzoline, 17.06.2007 10:22 ~ 01.07.2007 09:44)
  19. nazım için çekilen en kötü film.
    (comet, 18.08.2007 21:23 ~ 21:23)
  20. nedendir bilmem ezberleme isteği duyduğum ilk şiirdir. ne mavi gözlü birine aşık oldum, ne ben miniminnacık bir kadınım, ne de hayalini kurduğum ev miniminnacık. ama bu minnacık kadının kısacık öyküsünü her okuduğumda içim titrer. sonunda zengin bir cüceye varması mı, en büyük hayaline kavuşmasının anlamını yitirmesi mi yoksa sevdiği adamı ve aşkını tek kalemde harcayıp ardında bırakması mı daha acıdır diye düşünürüm. hala bulabilmiş değilim.
    (kızınbiri, 18.08.2007 22:12)
  21. oyunculukların çok başarılı olduğu film. yetkin dikinciler, az buçuk da makyajın etkisiyle o kadar çok benizyor ki nazım a, perdeden çıkıp geliverecekmiş gibi geliyor insana. bir biyografi denemez sanırım filme. 12 yıllık hapis hayatı çerçevesinde geçiyor daha çok. nazım, bir ruhun asla hapsedilemeyeceğinin en güzel örneği. piraye-münevver ikilemine değiniliyor bir tek, özel hayatına dair. ve film, davetşiiriyle bitiyor. ve nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala...
    (jenesaispas, 11.12.2007 00:30)
  22. izlediğime pişman olduğum film.
    nazım hikmet bundan daha karikatürize edilmiş ve hayattan kopmuş olamazdı.
    yaratılan karakter çok hayal kırıcıydı.
    ayrıca film sinema açısından da kötüydü. öncelikle öyküye dahil olabilmenizin imkanı yok ve sonuna kadar film seyrettiğinizin farkındasınız. anlatım ve dil yavan, diyaloglar zoraki uzatılmış. sahneler kopuk kopuk;
    trt 2'deki yabancı dil programlarının canlandırmaları gibi.
    nazım hikmet'i bu filmden tanımaya çalışanlara geçmiş olsun.
    beni mutlu eden tek şey filmi sinemada değil de digiturk'te seyretmiş olmamdır. üstüne para da verseydim çıldırırdım.
    (dendelis, 15.04.2008 10:34 ~ 01.06.2009 19:50)
  23. filmin çekimleri her ne kadar çok başarılı olmasa da filmi kotaran kesinlikle yetkin dikincilerin muhteşem performansı. tamam hikaye ve çekim eksik ama yine de sonunda tüylerimi diken diken etmeyi başarmıştır. şimdiye kadar bir nazım hikmetfilmi yapılmamış olması da ayrıca türk sinemasının eksikliğidir. bu eksikliği kapatması açısından başarılıdır bence.
    (hepatt, 18.08.2008 00:59 ~ 01:05)
  24. nazım hikmet'in ilk eşi nüzhet hanım için yazdığı şiiridir. nazım hikmet'in milli mücadeleye katılmak için yeni dünya vapuruyla inebolu'ya oradan ankara'ya vardığında nüzhet hanımla karşılaşmıştır. nüzhet hanımı istanbul'dan tanımaktadır. ankara'da matbuat umum müdürü muhittin birgen in baldızıdır nüzhet hanım. nazım hikmet'i heyecanlandırmıştır nüzhet hanım. genç nazım ve vala nurettin'in ortak kaleme aldığı bir şiirin yayınlanmısından sonra moskova'ya gönderilmiştir. çünki o zaman hala padişahın yanında hilafet için savaştığını sanan kuvvacılar vardır. şiir sultana satılmış demektedir. moskova'ya gittiğinde nüzhet hanımla evlenmiş bu evlilik çok kısa sürmüştür. istanbul'a dönen nüzhet hanım için yazılmış bir şiirdir. nüzhet hanım'a yazılmış diğer şiir de;

sen
    benim
    minare boyunda çam gövdeme,
    yumuşak
    beyaz
    bir kurt gibi girdin.
    kemirdin
    ....
    'sevdiğim kadınları deli gibi kıskandım' diyen nazım'ın aşk ve nefret çizgilerindeki şiirleridir.

biket ilhan'ın mavi gözlü dev filmi şiirin yazıldığı dönemi değil bursa cezaevi dönemini anlatmaktadır. ama mavi gözlü dev nazım hikmet'i kendi ağzından tanımlayan bir niteleme olduğu için filmin adı olmuştur. filmin o kadar da iyi olmamasına takılmamak lazım. bir nazım hikmet filmi çekildi. başkaları da daha iyisini çeker. çekecektirde.
    (akılfikirdükkanı, 20.09.2008 20:12)
  25. daha iyisi yapılana kadar en iyi nazım hikmet filmidir.

film, nazım hikmet'in tam biyografisi değil bursa cezaevi'nde geçen yıllarından ve yine aynı dönemdeki aşklarından bir kesittir.

"raşit ne oldu, balaban ne oldu, piraye münevver'in saçını başını yoldu mu?" diye soranlar google'dan başlayarak araştırsınlar bir zahmet.

hatta hemen şimdi bir adım atalım efendim:

- mehmet raşit öğütçü nam-ı diğer orhan kemal
    - ibrahim balaban
    - hatice piraye altınoğlu
    - münevver andaç
    (van den budenmayer, 30.01.2009 22:20)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil