ali nesin önderliğinde bilgi üniversitesi tarafından çıkarılan türkiyenin en popüler matematik dergisi. senede 4 defa mevsimlik olarak çıkar. her sayıda özel konuları işler. 13 yıldır çıkıyor olmasına rağmen ali nesin in eline geçmesiyle popüler olmuştur. an itibariyle 4 ytl den satılmaktadır.
(bkz: http://www.matematikdunyasi.org)
matematikten zevk almanızı sağlayan bir dergidir.ayrıca bana göre bir oturuşta bitirilecek bir dergi değildir.4 ay okunulası bir dergidir.okurlardan kısımını cevaplayan arkadaşın mizah yeteneği gelişmiştir.ilgilenenler için:
üniversitelerde kampanyalara başlamış emektar dergi. sitede derginin durumu hakkındaki yazıya http://www.matematikdunyasi.org/... linkinden ulaşabilirsiniz. ali nesin'den gelen son haberlerse şu şekilde:
22 ekim oncesi: bogazici'nde 204 ytl'lik satis, 220 ytl'lik hoca aboneligi.
22 ekim: toplam 115 ytl'lik 6 internet aboneligi sadece... siniflarda haril haril abonelik toplaniyor diye umuyorum.
23 ekim: toplam 33 ytl'lik 1 internet aboneligi... 114 ytl'lik banka aboneligi. bugun itu'ye ogrencilerin ayagina kadar gittik. koskoca itu'de 10 dergi satilmis. yarin gene itu'deyiz, bakalim hasilat ne olacak. banka soymaya karar verdim.
24 ekim: itu'de bugun 11 dergi satildi, 1 kisi abone oldu. itu hasilati 79 ytl... icler acisi. internetten toplam 230 ytl'lik 14 abonelik geldi. 1746 ytl'lik banka aboneligi var; bu sevindirici. sekreterimiz de okul okul dolasiyor dergiyi satmak icin. soyacagim bankayi gozume kestirdim.
25 ekim ctesi: gunun hasilati: 96 liralik internet aboneligi.
26 ekim pazar: 96 liralik internet aboneligi. pazartesi gunu toplu abonelikleri bekliyorum... soygunun planlarini yapiyorum.
27 ekim: bugun dogus universitesi'ndeydik, dogus sonucunu yarin yazarim. 594 ytl'lik banka aboneligi, 365 ytl'lik internet aboneligi var. kampanyamiz canlanmaya basladi. banka soymaktan vazgecmistim ki gelen paranin 2700 ytl'sini ortagimiz devlet baba tarafindan alindi (muhtasar vergisi mi ne...) yarini heyecanla bekliyoruz.
28 ekim: internetten 366 ytl'lik abonelik. 24'u abonelik olmak uzere dogus'ta hasilat 515 ytl. bugune kadar en iyi universite hasilati. banka: 624 ytl.
29 ekim: internetten 46 ytl'lik 2 abonelik. banka 0. cumhuriyet bayrami kutlamaktan aydinlanma devrimi'ni gerceklestirmeye firsat kalmiyor.
30 ekim: gune 158 ytl'lik 8 internet aboneligiyle basladik. bankayi yarin yazarim.
onumuzdeki sali, carsamba ve persembe sabanci universitesi'ndeyiz. aboneler geldikce bize de sevk geliyor calismak icin.
kampanya basindan beri 5600 ytl gelir elde ettik. 14.000 ytl'lik borcumuzu kapatmaya biraz daha var. ha gayret... tum matematik ve mdseverlere tesekkurler. el ele verip bu dergiyi yasatacagiz.
çok faydalı, insana matematiği daha bi sevdiren dergidir. bazı okul çevrelerinde öğretmene yalakalık amaçlı üye olunduğu görülmüştür. böyle şeylerle kirletilmesi halkı tedirginliğe sürüklemektedir.
öğrencileri abone yapmak için ellerinden geldiğince üniversiteleri dolanmış, mali sorunlarını sık sık facebooktan üyeleriyle paylaşmış bir dergi. ilginç şeyler oluyor diye alıyorum her ay, yoksa matematikle alakam yok. *
her sene yüzlerce matematik bölümü mezunu veren bir ülkenin tek matematik dergisi. hani sırf matematik bölümü öğretim üyeleri alsa, "ülkemin tek matematik dergisinde bu mevsim ne yazmışlar acaba" diye, yine ayakta kalacak. ki matematik sadece matematikçileri ilgilendiren bir hadise değil. bugün sen mühendisim diye ortada dolaşıyorsan iyi kötü matematikle ilgileniyor, hatta onu seviyor olmalısın. marangozun hızarını bilmesi, tanıması, sevmesi gibi bir şey bu. aksi düşünülemez. gelgelelim, marangoz hızarına tonla para akıtırken, bir mühendis matematiğine yılda 16 tl yatırım yapmayı çok görüyor. bu durum üzerine herkesin düşünmesi gerekir kanaatindeyim.