|
|
- gerek kadınlar üzerinden mesaj verilmesinin kolay olmasından, gerek masal kitaplarında kadınların daha iyi görünmesinden, gerek kıyafetlerinin çok şaşalı olmasından ve gerekse de daha albenili, daha çekici olmalırından dolayı ortaya çıkan ve masal kahramanlarının çoğununkadın olması ile sonuçlanan durumdur. sizi karşıma alıp ilk aklınıza gelen üç masalı söyleyin desem yüzde yüz eminim ki çoğunuzun söylediği masalların kahramanları kadınlar/kızlar olacaktır.
kül kedisi, pamuk prenses, kırmızı başlıklı kız, uyuyan güzel, rapunzel, kibritçi kız, alice harikalar diyarında, vs. hemen hemen iyi bildiğimiz masalların çoğundakahramanlar, türlü badireler atlatanlar hep kadın. dikkat edin bu masallara erkekler figüran bile değil. hepsi prens ve masalın başından beri başına gelmedik kalmayan kızımızı öpüp uyandırıyorlar, saçından tırmanıp öpüyorlar, öpüyorlar, öpüyorlar. yani sırf şekil olsun diye konulmuş tipler. ama kadınların karakterleri çok kuvvetli şekilde verilmiş. hatta erekek egemen masallara bakın oralarda bile kadın figürü yerli yerinde vurgulanmış.
aha bak burda kahraman erkek diyebileceğiniz masalların sayısı bir elin parmaklarını geçmez, mesela pinokyo diyebilirsiniz ki kahraman tahtadan bir erkek! mesela kurbağa prens diyebilirsiniz ki kahramanın ne olduğu belli! mesela sinbad diyebilirsiniz ki bak o olabilir ama orda daanlatıcı kadın*. yani masallarda bariz bir kadın hegemonyası vardır. masalları yazanlar çoğunlukla erkek olduğu için iç dünyalarındaki kadın figürlerini bize aksettirmiş olabilirler, ya da kadının masallara daha uygun bir hikayesi vardır bilemiyorum. mesela kaç erkek bir kurt'un ninesi olduğuna inanır? ya da kaç erkek kül kedisi gibi ezdirir kendini. önce üvey kardeşleri siker ardından anneyi odunla dövüp evi terk eder. nerde mesaj? siz kötülük yapana misliyle mukabele edin mi diyeceğiz çocuğa. ya da al sana rapunzel, kaç erkek kulenin tepesinde saçlarım 5 metre uzasın diye ömür tüketir? o kuleden atlar yine de şanına bok sürdürmez.
ama işte dedim ya kadınlar öyle değil sineye çekiyorlar. 7 tane cüceyle yaşamak dokunmuyor onlara, ya da iğne battı diye eline uyumayı kestiremiyor yıllarca. al sana alice harikalar diyarında masalındaki erkek yumurta kafa! öyle erkek mi olur anlamıyorum? cinsyetsiz yap bari kodumum kabuk kafasını ama yok illaki erkek. kurbağa prens? kadınlar hep allı morlu kıyafetlerle gezsin, hepsi bi içim su olsun, hepsi güzel, anlayışlı, aşka aşık tipler olsun erkeklere bak bir de, yumurta kafa, kurbağa, yaşlı bunak, sakallı deli. bu mudur bizlere biçilen rol? bu kadar mı masal dünyasına yakış mıyoruz? bu kadar mı iticiyiz? koy pamuk prensesin yerine çelik prensi daha çok prim yapmazsa adam değilim, ya da koy kül kedisinin yerine aslan abi diye bir karakteri hem çocukların zihin gelişimlerine bir katkın olur hem de kitabı yok satarsın. ama yok olmaz neymiş prensesi öpen prens olacakmış, sıfır karizma, sıfır işlenebilirlik, sıfır karakter.
aha şuraya yazıyorum kırmızı başlıklı kızdaki kurt erkek değilse ben adam değilim. karaktersiz ya kesin erkektir amına koyum.
- türk masallarında bu üstünlük erkeklere geçer.
(bkz: keloğlan) (bkz: ali baba ve kırk haramiler)
veya kadınlar erkeğinin yanında yer alır, bağımsız bir macera yaşamaktan uzaktırlar.
(bkz: ferhat ile şirin) (bkz: kerem ile aslı)
|