masalların masalı   

adana çık aradan

1. masallarin masali

su başında durmuşuz,
    çınarla ben.
    suda suretimiz çıkıyor,
    çınarla benim.
    suyun şavkı vuruyor bize,
    çınarla bana.

su başında durmuşuz,
    çınarla ben, bir de kedi.
    suda suretimiz çıkıyor,
    çınarla benim, bir de kedinin.
    çınarla bana, bir de kediye.

su başında durmuşuz,
    çınar, ben, kedi, bir de güneş.
    suda suretimiz çıkıyor,
    çınarın, benim, kedinin, bir de günesin.
    çınara, bana, kediye, bir de güneşe.

su başında durmuşuz,
    çınar, ben, kedi, güneş, bir de ömrümüz.
    suda suretimiz çıkıyor,
    çınarın, benim, kedinin, günesin, bir de ömrümüzün.
    çınara, bana, kediye, güneşe, bir de ömrümüze .

su başında durmuşuz.
    önce kedi gidecek,
    kaybolacak suda sureti.
    sonra ben gideceğim,
    kaybolacak suda suretim.
    sonra çınar gidecek,
    kaybolacak suda sureti.
    sonra su gidecek
    güneş kalacak;
    sonra o da gidecek...

su başında durmuşuz.
    su serin,
    çınar ulu,
    ben şiir yazıyorum.
    kedi uyukluyor
    güneş sıcak.
    çok şükür yaşıyoruz.
    suyun şavkı vuruyor bize
    çınara bana, kediye, güneşe, bir de ömrümüze..
    (bkz. nazım hikmet ran)
    (invisibleruh, 25.04.2004 14:46)
  2. orijinal adı skazka skazok ya da bilinen adıyla tale of tales olan 1979 yapımı bir yuri norstein filmi. senaryosunu rus yazar lyudmila petrushevskaya'nın yazdığı bir animasyon filmi olan "masalların masalı"nın çıkış noktası norstein'ın ikinci dünya savaşı yıllarında geçen çocukluğu ile ilgili bir film yapmak istemesidir.

filmin esas kahramanı rus ninnilerinin esas figürlerinden biri olan (uyumayan çocukları kapıcı) küçük kurt karakteridir. nazım hikmet'in dünyaca ünlü 'masalların masalı' şiirinden çok etkilenen norstein bu şiirden yola çıkarak, savaş yıllarında geçen çocukluk hatıralarını ve savaş yılları hüküm süren açlık, yoksulluk ve kayıpların kurdu bile olgunlaştırıp iyileştirdiği zamanın tüm dramatik öğelerini birleştirerek bir başyapıt çıkarır ortaya.

güzelliğini pekiştiren müziklerin mihail meyerovich tarafından yapıldığı filmin geneline hakim tema ise polonyalı besteci jerzy petersburski'nin bestesi olan 1936 yapımı bir tango parçası 'utomlennoe solntse'dir.

filmin isminin ilk başta "küçük boz kurt gelecek" olması tasarlanır ancak bu bir anlamda şüpheli isim idari sansüre uğradığından değiştirilir ve nazım’ın şiirinin adı masalın da adı olur bu nedenle.

1980 kanada animasyon filmleri birincilik ödülü, 1980 fransa kısa film jüri özel ödülü, 1984 los angeles animasyon olimpiyatları 'tüm zamanların en iyi canlandırma filmi ödülü' ve yine 2002 zagreb dünya animasyon filmleri festivali 'tüm zamanların en iyi canlandırma filmi ödülü' almış eserin çıkış noktalarından biri olan şiirin anavatanında fazla bilinmemesi biraz üzücüdür elbette.

masalların masalı, animasyon meraklılarının muhakkak görmesi gerekli filmler arasında kabul edilmeli. özellikle rus animasyon sanatı hakkında fikir vermesi ama daha önemlisi nazım hikmet sanatının başka sanat eserlerine ilham verici boyutunu göstermesi açısından önemli olduğu rahatlıkla söylenebilir.
    (maria puder, 03.02.2008 21:19 ~ 05.02.2008 01:01)