masa… nedir bu masa? efendim masa bir adet tabla (birden çok parçadan oluşmuş olabilir) ve n adet ayaktan mürekkep (n en az 1 olup, limiti sonsuza uzanır, teorik düzlemde tabii) bir mobilyadır, eşyadır, yapıttır, plastiktir, görsel ve dokunsal bir nesnedir, zımbırtıdır, dır dır dır…
“peki nedir bu melez prensin karakter özellikleri?” diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum; bir defa masa sözcüğü dost ve kardeş dil italyanca’dan geçmiştir necip türkçe’mize; emperyalist fransızca’dan ise geçe geçe tabla sözcüğü geçmiştir. “eee?...” dediğinizi duyar gibi oluyorum; demeyiniz.
bir masaya “gerçek bir masa, işte masa gibi masa” denebilmesi için iki temel özelliğe sahip olması gerekmektedir. birincisi, üzerinde çalışmak, yemek yemek, kafayı koyup uyumak, sevişmek, ya da her ne fışkı yiyeceksek onun için düz bir platform sağlamasıdır. ikincisi ise bu platformun belli bir yüksekliğe sahip olmasıdır ki uygar dünyada bu yüksekliğin 72 ila 78 cm olması gerekliliği genel olarak kabul görmektedir. bir masa imal edilmesi söz konusu ise bu yükseklik mevzuuna hassas bir dikkat gösterilmesi gereklidir. aksi takdirde ortaya çıkan ürüne sehpa denir, tezgah denir, ne bileyim ben kulplu beygir denir; ama asla masa denmez. hayır efendim denmez.
masalar tablalarının biçimlerine göre dört ana kategoriye ayrılabilmektedir. genel olarak dörtgen masalar ve bunların oturma düzeni hiyerarşisinin incelikleri apayrı bir yazının konusudur; burada yerimiz kısıtlı, okurlar uykulu olduğundan (esnediğinizi duyar gibi oluyorum) girmeyeceğiz. yuvarlak masalar, şekil itibarıyla en demokratik, özgürlük, eşitlik ve kardeşliğe inanmış bünyelerin tercih ettiği masa formudur (bkz:
yuvarlak masa şövalyeleri). üçgen ise geometride en dengeli form olarak kabul edilir; nitekim üçgen masalar (üç ayaklı olmaları sayesinde) hiçbir zaman tıngırdama, zangırdama, çangıldama (?) gibi arazlar çıkarmayan, en zor arazi koşullarında dahi güvenle kullanılabilen ürünlerdir. bir de şekilsiz, ya da halk arasındaki söylenişiyle
amorf masalar vardır ki, postmodern “designer” masaları da, böbrek şeklinde multifonksiyonel ofis masaları da bu gruba girer. siz siz olun, masa seçerken temel geometrik biçimlerden şaşmayın.
yaa işte, günlük hayatımızın bu epik objesi üzerine kitaplar dolusu methiyeler düzmek mümkündür. ancak biz sözü tadında bırakalım ve yazımızı bir temenniyle noktalayalım; allah dostlarla bir masa başında toplanmanın zevkinden mahrum etmesin. kalın sağlıcakla efendim.