mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırıda ki mart bu marttır..
kendisi ne kadar çalışsa da bahar ayı olamaz bu soğuklar dewam ettikçe
yılın üçüncü ayı..
istanbul mevkilisi, bir hafta t-shirt ile gezinilecek kadar ılık, son haftaları tutacak kadar kar yağışlı geçebilen, anlamsız bir ay..kapıdan gözükmesi ise daha fena..kazma kürek yaktıran cinsten..
kendisinde doğanları da aynen kendi gibi dengesiz yapar. çok ağlatır, çok da güldürür. bir de beni sever biliyorum. ne de olsa onca ay arasından ona kıyak geçtik.
"bi de mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır."
ilginç bir aydır bahar mıdır kış mıdır belirsiz, ayrıca hediye almaktan anam ağladı, herkes fırt fırt hep bu ayda çıkmış sanki amma balık varmış denizde rastgele...
kedisi olanlar için saç baş yolduran lanet bi aydır , kedisi olmayanlar içinse " aman ne güzel bahar gelio, kuş, çiçek böcek" şeklinde geçen bi aydır. kedisi olan biri olarak mart ayı benim için eziyet ayıdır , tam olarak martın gelmesine gerek de yoktur zira kedimin şen kahkaları dört bir yanı sardı bile..
kedilerin saçma sapan hareketler yapmasına neden olan ay. kısır bir kedi var evde ve anlamadığımız hareketler yapıyor. yatağa çıkıyor, kafamıza basıyor, maç izlerken aniden televizyona saldırıyor, dolaplara tırmanmaya çalışıyor. aynen böyle, ne kadar düz bir şey varsa hepsine tırmanmaya çalışıyor. ki kendisi 10 kilo olup, neredeyse sıçmaya bile biz götüreceğiz. hayatta götünü kaldırmaz. biz de mal gibi "lan, kendi kendine oyun oynuyor." filan diyoruz. sonra bir baktık "mart"...
evet, aylardan marttı ve bu ay kısır bir kediyi bile düz duvara tırmandırttırıyor.
miladi (gregorien) yılın üçüncü, ilkbahar mevsiminin ilk ay ismi, roma savaş tanrısı martius tan gelme, başı kışa yakın baharın kelimeleşmiş hali olmakla birlikte fonetik olarak bir çok dilde ortak kelime haline evrilmiştir. märz (maerz) (almanca), mars (fransızca), maris (arapça), marzo (ispanyolca), marzo (italyanca), march (ingilzce) ve maart (hollandaca).
31 gün ve kuzey yarımkürede kışa benzer özellikler taşıyan, soğukbahar manzaralarının sergilendiği...