amacı, kültür mantarı yetiştiriciliği yapan kamu ve özel sektör için nitelikli eleman yetiştirmek olan bir bölüm. mezunlarına mantarcılık teknikeri ünvanı verilir.
2 yıllık eğitim vermektedir. bu programda eğitim görmek isteyenlerin;
yetiştiricilik pratiği gelişmiş,
dikkatli ve sabırlı,
işi takip eden,
bedence sağlam ve dayanıklı,
araştırmacı,
aldığı görevi eksiksiz yerine getiren,
olası aksaklıkları tespit edep, pratik çözüm bulabilen,
başkalarıyla iyi iletişim kurabilen kişiler olmaları gerekir. miş miş...
ders içeriği:
ı.yarıyıl
genel mantarcılık (2+0+0) (amn101)
mantarcılığın tarihçesi ve gelişimi, dünya'daki üretimi, türkiye'de üretimi ve gelişimi, insan beslenmesi ve sağlığı yönünden mantarların önemi, mantar üretim yerleri ve sistemleri, üretim planlarının hazırlanması, iş gücü kullanımı, mantar yetiştiriciliğindeki son gelişmeler.
üretim materyalleri (2+1+0) (amn103)
mantarların tanımı, işlevleri, sınıflandırılması, morfolojisi, beslenme şekilleri, besin istekleri, yetişme ortamları, substrat ve kompost, tanım ve bileşimleri, mantar üretiminde kullanılan materyallerin gruplandırılması, organik ve inorganik maddeler ve özellikleri, örtü toprağı olarak kullanılacak materyaller ve özellikleri, kompost ve örtü toprağı katkı maddeleri ve işlevleri, mantar cins ve türlerine göre materyallerin kullanım amaçları ve şekilleri.
laboratuvar tekniği (2+1+0) (amn105)
laboratuvarın tanımı, sınıflandırılması, laboratuvarda aranan özellikler, kullanım amaçları, laboratuvar çalışmalarında dikkat edilmesi gereken kurallar, laboratuar kazaları ve iş güvenliği laboratuvarda bulunan malzemeler, aletler, işlevleri ve çalışma yöntemleri, genel analiz yöntemleri, çözeltiler ve hazırlanması, asit-baz kavramları, bitki analiz yöntemleri, gıda maddelerinde yapılan bazı temel analizler, mikrobiyoloji laboratuarları ve genel kuralları, besi yeri ve hazırlanması, ısıl işlemler,
genel mikrobiyoloji (2+0+0) (amn107)
mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı, uygulama alanları, sınıflandırmaları, genel özellikleri, morfolojisi, hücre yapı ve mekanizmaları, çoğalma şekilleri, mikroorganizmaların izolasyonu ve üretilme yöntemleri, gelişimlerini etkileyen faktörler, bakteriler, funguslar, viruslar, algler ve protozoalar.
toplam kalite yönetimi (2+0+0) (amn109)
yönetim kavramı ve tarihsel gelişimi, yönetim fonksiyonları (planlama, örgütleme, yürütme, eşgüdüm, denetim), üretim; üretim faktörleri, üretim şekilleri, toplam kalite yönetiminde tarihsel gelişim, kalite kavramı ve temel ilkeleri, kalite güvence sistemleri, ıso 9000 serisi, toplam kalite yönetiminin esasları, zaman yönetimi, kalite başarı halkaları, organizasyonel öğrenme, kalite güvenliği ve haccp, gıda sektöründe kalite güvenliği ve gıdalarda ki riskler
botanik (2+1+0) (amn111)
botanik biliminin sınıflandırılması, sitoloji (hücre bilimi: protoplazma, sitoplazma, hücre zarı, çekirdek, kromozomlar, hücre bölünmesi vb.), histoloji (doku bilimi: hücre arası boşluklar, dokuların sınıflandırılması), organografi (kök, gövde, yaprak), bitki sistematiği, bitkilerde üreme (eşeysiz ve eşeyli üreme, çiçeğin yapısı, ovülün yapısı, çiçeklerde simetri, çiçek formülü ve diyagramı, çiçek durumları, tozlanma, döllenme, meyve, meyve tipleri), fizyoloji (metabolizma fizyolojisi, osmoz, difüzyon, plazmoliz, köklerle su alımı ve taşınması, bitkilerde su kaybı, besin elementleri alımı ve taşınması, solunum, fotosentez), büyüme ve gelişme fizyolojisi.
temel bilgi teknolojisi kullanımı (2+1+0) (enf101)
temel bilgisayar kavramları, bilgisayar kullanımı, kelime işlemci (word), elektronik tablo (excel), veri tabanı kullanımı (access), sunu (power point), bilgi ağları kullanma: internet, e-mail, web sayfası tasarımı
yabancı dil-ı (ing) a1 (2+0+0) (ydb121)
yök tarafından belirleniyor.
türk dili-ı (2+0+0) (tdb101)
yök tarafından belirleniyor
atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi-ı (2+0+0) (aib101)
ıı.yarıyıl
kompost yapım tekniği (2+1+0) (amn102)
mantarların biyolojik özellikleri ve fizyolojisi, kompost ve kompostlaştırma işleminin tanımı, amaçları, kompost yapımında mikroorganizmaların rolü, kompostlaştırmanın biyolojik ve kimyasal yönü, kompost yapımında kullanılan organik ve inorganik materyaller, kompostlaştırma işlemlerinin genel prensipleri, kompost formülleri ve hesapları, kompost yapım teknikleri, pastörizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri, kompost yapımında ve pastörizasyonda ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yolları.
a. bisporus yetiştiriciliği (2+1+0) (amn104)
agaricus bisporus hakkında genel bilgi, botanik özellikleri, çoğaltma şekilleri, üretim koşulları ve üretim aşamaları, ekim, kuluçka, örtü toprağı ve hasat dönemlerinde ekolojik istekleri ve kültürel işlemler, bakım, sulama, hasat ve hasat sonu işlemler, üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları.
uygulamalı mantarcılık-ı (1+2+0) (amn106)
küçük, orta ve büyük işletmelerin tanıtımı, değişik mantar çeşitlerinin üretim farklılıkları ve yetiştiriciliği, üretim alanlarının klimatik koşullarının düzenlenmesi, mantarların kullanım alanları, mantarları pazara hazırlanması ve sınıflandırılması.
tarımsal ekoloji (3+0+0) (amn108)
ekolojinin tanımı, gelişimi ve kapsamı, ekosistem ve unsurları, bitki ekolojisinin tanımlanması, bitkilerin çevre ile olan ilişkileri, bitkiler arası rekabet, bitki gelişimi için gerekli ekolojik koşullar, sıcaklık, ışık, nem, atmosfer, rüzgar, su ve etkileri, toprak faktörleri, biyolojik faktörler ve bitkilerle etkileşimleri, çevre kirliliği.
genel bahçe bitkileri (2+1+0) (amn110) bahçe bitkilerinin tanımı ve sınıflandırılması, ülke ekonomisindeki yeri, biyolojik özellikleri (çiçek, tohum ve meyve yapısı, oluşumu, tozlanma ve döllenme, partenokarpi, apomiksiz), bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri (iklim; sıcaklık, ışık, nem, rüzgar, yer, toprak), fizyoloji, bahçe bitkilerinin çoğaltılması (generatif ve vejetatif çoğaltma), bahçe ve bağ tesisi (meyve bahçesi, sebze bahçesi ve bağ tesisi), yıllık bakım işlemleri, bahçe bitkisi ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması, bahçe bitkileri tarımında büyümeyi düzenleyiciler.
matematik ( 2+0+0 ) (amn112)
sayılar (tam sayılar, reel sayılar, rasyonel sayılar), üslü ifadeler, köklü ifadeler, çarpanlara ayırma, denklem kurma ve çözme, denklem kurma problemleri, ölçü birimleri ve dönüşümleri, yüzey ve hacimler, (üçgen ve dikdörtgenlerin alanları, prizmaların, piramitlerin, koniklerin ve kürenin alan ve hacimleri).
yabancı dil-ıı (ing) a-2 (2+0+0) (ydb122)
türk dili-ıı (2+0+0) (tdb102)
atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi-ıı (2+0+0) (aib102)
ııı. yarıyıl
egzotik mantarlar-ı (2+1+0) (amn201)
beslenme özelliklerine göre mantarların sınıflandırılması, substrat üzerinde yetiştirilen mantarlar; pleurotus spp., volvariella volvacea, stropharia rugosa-annulata, auricularia spp., coprinus spp., lepista nuda, pholiota aegerita, pholiota mutabalis, gibi mantarların morfolojisi ve biyolojileri, ekolojik istekleri, üretim yöntemleri, hasat ve pazarlama.
gıda ve hijyen (2+0+0) (amn203)
hijyen; tanımı, kuralları, sanitasyon eğitimi, gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, önemleri ve bunların gelişimi, işyerlerinin hijyeni, hijyen sağlama şekil ve yöntemleri, temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon; tanımı ve kullanım alanları, hijyen sağlamada kullanılan kimyasalların tanımı ve kullanım alanları, mantar işletmelerinde hijyenin önemi ve uygulama alanları, yöntemleri, dezenfektan kullanımı, mantar işletmelerinde kimyasalların kullanım esasları, pestisit depolanması ve taşınması, pestisit yönetmeliği
mantar tesislerinin projelendirmesi (3+0+0) (amn205)
mantar tesisleri yerleşim yeri ve özellikleri, modern bir işletmede bulunması gerekli üniteler ve özellikleri, işletme planının çizilmesi, inşaat ve izolasyon tipleri, izolasyon maddeleri, çeşitleri ve bunların özellikleri, iklimlendirme kavramları ve tanımlar, ısı, nem ve co2 transferi, iklimlendirmede kullanılan ölçüm aletleri, üretim odalarında ısıtma, soğutma, nemlendirme ve havalandırma hesapları ve sistemleri, üretim odalarında hava dağılımları ve filtreler, projenin hazırlanması sırasında yapılması gereken ön etüdler, projelemeye esas olan faktörlerin belirlenmesi, fizibilitenin hazırlanması, değerlendirilmesi, kredi alınması ve ödeme şekilleri
misel üretim tekniği (2+1+0) (amn207)
misel üretim laboratuvarı planlanması ve inşasında dikkate alınacak konular, steril laboratuar koşulları, misel üretim laboratuvarında bulunması gerekli alet ve ekipmanlar, besi ortamları, hazırlanması, mantarlarda yaşam döngüsü ve üreme şekilleri, sporların elde edilme ve çimlendirme yöntemleri, doku kültürü, saf kültür, ana kültür ve tohumluk misel elde etme yöntemleri, mantar çeşitleri, mantar islahı, seleksiyon ve melezleme yöntemleri.
mantar hastalık ve zararlıları (2+0+0) (amn209)
mantar üretiminde hastalık ve zararlıların oluşum nedenleri, hastalık ve zararlıların sınıflandırılması, mantar üretiminde ortaya çıkan hastalık ve zararlılar, belirtileri, yayılışları ve mücadele yöntemleri, parazitik olmayan anormallikler, nedenleri ve giderilme yolları, mantar üretiminde kullanılan ilaçlar ve kullanım alanları..
uygulamalı mantarcılık-ıı (2+2+0) (amn211)
kültürü yapılan mantarların yetiştirme ortamlarının hazırlanması, misellerinin elde edilmesi ve tohumluk misellerinin üretim yöntemleri, ekzotik mantarların farklı üretim yöntemleri, uygulamalı olarak yetiştiricilikleri, mantar üretiminde ortaya çıkan hastalıkların tanıtımı ve mücadele yöntemleri..
atık değerlendirme (2+0+0) (amn213)
çevrenin tanımı, çevre kirliliği ve kirliliğe neden olan etmenler, bu etmenlerin sınıflandırılması, çevre-tarım ilişkileri, tarımsal atıklar (bitkisel atıklar, gübre, pestisit vb. kirlilik unsurları), ve bu atıkların çevre kirliliğine etkileri (toprak ve su kirliliği), tarımsal atıkların yeniden kazanımı, mantar üretiminde tarımsal atıkların kullanımı, mantar üretiminde ortaya çıkan atıklar, bu atıklarının tanımlanması, özellikleri, bileşimleri, kullanıma hazırlama, geri dönüşüm alanları, bitkisel ve hayvansal üretimlerde kullanım alanları, topraksız tarım ve topraksız tarımda kullanımı
tarım ekonomisi (2+0+0) (amn215)
tarım ve tarım ekonomisinin tanımı ,tarımsal faaliyetler ve özellikleri, tarımın ekonomiye katkıları, üretim ve üretim faktörleri, gelir-masraf kavramları, kâra geçiş ve üretim kapasitesi belirlenmesi, girdi-çıktı ilişkisi ve üretim fonksiyonu, faktörler arası ikame ilişkileri, üretim kararları alınmasında ekonomik ilkeler ve uygulaması, tarım sistemleri ve yetiştirilecek ürünleri belirleyen faktörler, girdilerin ekonomik optimum kullanımı, azalan verim kanunu, tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarının değerlendirilmesi, tarım politikası ve türk tarımının ab’ye uyumu, türk tarımının yapısal sorunları ve düzenlemeler.
verimlilik analizi (2+0+0) (amn217)
mantar işletmelerinde teknik ve ekonomik sorunlar, finansal yapı ve sorunlar, mantar işletmelerinde kapasite kullanımı, genişleme- büyüme olanakları, üretim planlaması ve kontrolü, üretim maliyetleri ve kapasite planlaması, işletme analizi, verimlilik değerlendirmeleri
ıv.yarıyıl
egzotik mantarlar-ıı (2+1+0) (amn202)
açıkta ve suni kütüklerde yetiştirilen mantarlar; armillariella mellea, lentinus edodes, flammulina velutipes, hericium erinaceus, tremella fuciformis, grifola frondosa, ganoderma lucidum, mikorial simbiosis, mikorizal mantarlar; tuber spp. morchella esculanta, boletus edulis, tricholoma matsutake, morfolojileri, biyolojileri, ekolojik istekleri, üretim yöntemleri, hasat ve pazarlama.
doğa mantarları (3+0+0) (amn204)
doğa mantarları hakkında genel bilgi, doğa mantarların toplanma kural ve esasları, örnek alma, muhafaza ve tanılama yöntemleri, doğa mantarlarının sınıflandırılması, dış pazarlarca aranan ekonomik önemi olan doğa mantarları ile yöresel olarak tanınan ve çokça tüketilen doğa mantarları, tanımı, morfolojisi, doğada yetişme koşulları, kültüre alma olanakları, zehirli mantarlar, mantarlarda ki zehir türleri ve etkileri, tıbbi mantarlar, kullanım alanları ve şekilleri
organik mantar üretimi (2+0+0) (amn206)
organik tarımın tanımı, amaçları, özellikleri, organik tarımın genel ilkeleri, organik tarımda kontrol mekanizmaları, mantarcılık açısından organik tarım, doğadan toplanan mantarların değerlendirilmesi, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanmasında dikkat edilecek konular, organik tarım ilkelerinin mantar üretiminde uygulanması
mantar değerlendirme ve pazarlama (2+0+0) (amn208)
beslenme ve sağlık yönünden mantarların önemi, değerlendirme şekiller; taze, kurutma, konserve, salamura ve derin dondurma yöntemleri, mantar cins ve türleri ile çeşitlerin değerlendirmeye uygunluk durumları, pazarlama kavramı ve önemi, pazarlama teknikleri ve yöntemleri, ambalaj ve pazarlama,
mekanizasyon ve otomasyon (2+0+0 ) (amn210)
kompost hazırlamada mekanizasyon, tünel doldurma ve ekimde kullanılan makineler, örtü toprağı hazırlama, taşıma ve örtüm mekanizasyonu, üretim odalarında katkı, seviyelendirme, tırmıklama, sulama, ilaçlama alet ve makineleri, hasat ve oda boşaltma mekanizasyonu, otomasyon cihazları, ekipmanlar, ölçüm cihazları ve mantar işletmelerinde bilgisayarlı kontrol sistemleri
uygulamalı mantarcılık-ııı (1+2+0 ) (amn212)
doğa mantarlarının yenebilen ve zehirli olanlarının doğada tanıtımı, doğa mantarlarından sporla ve doku ile misel elde edilmesi, açıkta yetiştirilen mantarların üretimleri için kütüklerin hazırlanması, aşılanması ve yetiştiriciliği, mikorizal mantarlar için fidan üretimi ve aşılanması..
endüstriyel mikoloji (2+0+0 ) (amn214)
fungusların gıda ve ilaç sanayinde kullanım alanları, maya ve doğal asitlerin üretilme yöntemleri, extraksiyon yöntemleri
girişimcilik ve küçük işletmeler (2+0+0) (amn216)
girişimcilik kavramı ve ortaya çıkışı, küçük işletme şekilleri, küçük işletmelerin kuruluş süreci, küçük işletmelerde yönetim, üretim, pazarlama ve finansman, küçük işletmelerde sorunlar ve çözüm yolları.
proje-(0+2+0) (amn218)
öğrencilere birer araştırma konusu verilir. öğrenciler bu konuda literatür taraması veya uygulama yapar ve elde ettiği bilgileri yada uygulama sonuçlarını tez yazım kurallarına uygun olarak derleyip, danışman öğretim elemanına teslim eder.
ukteci:
eazy
http://arslanbeymyo.kocaeli.edu.tr/...