mandalina   

adana çık aradan

1. enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştıran, bol miktarda c vitamini içeren meyve. portakalın kardeşi. mandalin değil bunun adı a sevdiceğim, mandalina. bi de mandolin var ama o yenmez. karıştırmayın.

(bkz. mandolin)
    (aqua, 22.08.2004 23:48)
  2. en kral güz meyvesi. kokusu , tadı , soyarken insana verdiği haz , kah haldır huldur cuplatarak kah içini emip kabuğunu tükürerek yenilebilen adeta sanat eseri. dişleri de kamaştırmasa kilolarca yenilebilir.
    (bkz. hastasıyım)
    (togisama, 12.10.2004 01:54 ~ 01:54)
  3. tadına doyamayıp çokca yedikten sonra ellerinizi yıkadıgınızda şoka uğramanıza yol açcak lezzetli meyve.
    eller sapsarı olmuştur. insan kendini hastalıklı gibi hisseder.
    halbuki daha biraz önce c vitamini alınmıştır.
    (famenoth, 26.02.2005 01:21)
  4. çekirdeklisinin hiç çekilmediğini düşündüğüm turunçgil
    (16v, 26.02.2005 02:41)
  5. absolut ile birleşince ortaya mükemmel bir içki çıkartan meyve.
    (bkz: absolut mandrin)
    (creepingdeath, 03.04.2005 18:01)
  6. ulan mandalina
    nereden buldun o turuncu rengi de
    turuncu mandalina oldun?
    nereden aklına geldi o renk de
    turuncu oldun?

o kadar renk var piyasada
    doğada her nesnenin aşağı yukarı
    ortalama bir rengi var
    tek uyanık sen misin de
    tuttun turuncu oldun?

ama helal olsun mandalina kardeş sana
    hatta yazıklar olsun bana
    kalıbıma tüküreyim
    aferin sana iyi ki turuncu oldun
    oldun da dikkat çektin
    c vitamini olarak bünyeme eklendin

ya sen de uyuz bi renk olsaydın hurma gibi?
    o zaman seni yemezdim ben
    helal olsun sana mandalina
    seni çok sevdim ben
    umarım seni asla sıçmam

teşekkürler
    (diskonnektus erektus, 13.04.2005 22:52)
  7. fazla yenilince avuç içlerinizi ve burnunuzun ucunu sarartan meyve. olmamış hali kokteyllerde kullanılır.
    (ben de öyle biliyordum, 02.10.2005 23:48)
  8. liseyi yatılı okumuş öğrencilerin anılarında, eski haylazlık günlerini depreştiren, soyması ve yemesi kolay meyve. kolay soyulabilir olması, mandalina kabuğu ile sağa sola sataşmanızı tetikleyen bir unsurdur. gerek kabuğunu arkadaşınızın gözüne sıkıp öyle bir itlik yapabilirsiniz, gerekse de kabukları onun bunun kafasına atıp ortalığı savaş alanına çevirebilirsiniz. kış aylarında öğrencilere verilebilecek en basit ve ucuz meyve opsiyonlarından olduğu için cephane açısından pek bir zorluk çekilmezdi.
    (untouchable, 03.10.2005 14:52)
  9. (bkz: mandalina kabuğu)
    (whisper, 24.03.2006 02:07)
  10. bodrum ve muğla taraflarında yetişen, ince kabuklu, sert, sulu ve çekirdekli olan türü koku ve lezzet açısından eşsizdir.
    (exfloresse, 16.08.2006 18:09)
  11. ege'den arabayla geçerken yerlisinden alınması gereken kış meyvesi.
    (tangerine, 16.08.2006 18:23)
  12. vazgeçilmez kış meyvesidir. bıçak ile kesmeye bile gerek yoktur. kendiliğinden dilimlenmiştir. bazen kenarlarında bebekleri bile olur. hatta buradan açınız yeri bile varmış, o alttaki çukur yeri.
    (soldier in the army, 02.02.2007 09:26)
  13. (bkz: nasreddin hoca)
    (ikiguzelhareketbirden, 29.03.2007 15:00)
  14. çocukluğumdan beri her gün kilolarca yediğim sonbahar-kış meyvesi...hele bir de dilimlerinin etrafındaki zar ince ve kendisi de mayhoşsa...ama tabii kalın olanları da farklı yöntemlerle topluma kazandırabiliriz.ayrıca yakın bir zamanda şunu keşfettim ki herkes mandalinayı eskiden dala bağlı olduğu yeşil kısımdan soyarken ben çok daha pratik bir şekilde diğer kutbundaki oyuktan soyuyorum.size de tavsiye ederim,tırnağa zarar gelmiyor.

(bkz: yediği şey hakkında giri girmek)
    (tasarımcı mühendizzz, 28.10.2007 02:19 ~ 02:20)
  15. en güzel kış meyvesi.
    bir meyve her şeye yakışır mı bu kadar.
    sigara yakıyorsun yanına gidiyor, gerçi o sigara ile de ilgili olabilir.
    pasta yapıyorsun üstünde turuncu turuncu hairka görünüyor.
    vodka ile en yakışanı.
    kokusu desen, kokla dur.
    kabuğunu azıcık alevde tut evdeki kötü kokuyu alır.
    zorlanmadan yenir, aman bıçak lazım falan derdi yok, diğerleri gibi üstüme damladı, lekesi çıkmaz derdi yok.
    ayrıca parmağa takınca yüzük bile olur.

chaghdash
    ın yalancısıyım, başparmağa takıp nasreddin hoca bile yapanları görülmüş.
    (trişka, 06.12.2007 03:38 ~ 03:42)
  16. minik minik, tombiş tombiş, turuncunun en güzel tonunu renk edinmiş meyve. evde ne kadar varsa bitirilesi, hadi hepsi yenemedi öne konup izlenesi güzellik.
    (üç kademeli su ısıtıcısı, 12.12.2007 12:13)
  17. öğrenci meyvası olarak gönüllere taht kurmuştur. solo gibi hem yumuşak hem hesaplıdır. bir de hemen lüpletilir yıkamaya bile gerek olmadan. tembel bünyeler için de birebir.
    (karamelize ekmek, 12.01.2008 16:24)
  18. en kalitelisi ve lezzetlisi izmir'in gümüldür , seferihisar ve selçuk ilçelerinde yetişir;buradan türkiye'nin her yerine dağılır. bu bölgedeki mandalinalar ağaçlarının cinsi nedeniyle erken tükenir. bu nedenle bodrum'un çekirdekli mandalinası tanınma imkanına kavuşmuştur. izmir mandalinası'nın yeri bodrum mandalinasıyla ikame edilir mandalina severler tarafından. bodrum'un çekirdekli mandalinası lezzetinden ziyade dayanıklılığı nedeniyle ticari anlamda itibar görür. bu mandalinalar 'mumlama' tabir edilen işlemden geçirilerek,dalından koparıldıktan sonra 1 ay kadar soğuk hava depolarında saklanabilmektedirler.

ince kabuklu ve dolgun olan izmir'in çekirdeksiz mandalinası en makbul olanıdır. şu sıralar kilosu 1,5 ile 2,5 ytl arasında satılmaktadır.

her yiğidin yoğurt yemesi misali,mandalina yeme biçimleri vardır adamına göre:kimi soyar mandalinayı iki hamlede lüpletir,kimi dilim dilim liflerini ayıklayarak yer,kimi içini emer somurur,kimi de benim küçük oğlum gibi ağzının sağ tarafıyla çiğner,sol tarafında kabuğunu biriktirir hammer gibi. sonra da babasını çağırıp avucuna tükürür posalarını.
    (metropolsalagi, 12.01.2008 16:35 ~ 16:50)
  19. benim sevgilim sanırım mandalina kokuyor be.
    (özlemce, 12.01.2008 16:38)
  20. rengiyle kokusuyla kış aylarının vazgeçilmezi. çeşitleri;

1. satsuma mandalina
    2. yatak mandalina
    3. king mandalina
    4. aycan mandalina
    5. dal mandalina
    6. minola mandalina
    (karahisari, 15.01.2008 12:52)
  21. gerek görüntüsü ,gerek ekşimsi tadı ,gerek dokunuşu, gerek kokusuyla; en güzel erkekten yakışıklı mevsim meyvesi yerim affetmem yiyorumda seviyorumda sevilmeli hakediyor sevilmeyi.
    (quenya, 11.10.2008 00:00)
  22. tam anlamıyla şirin bir demet sağıroğlu şarkısı;

mandalina kokar cilvesi

yok ki kendinden başka kimsesi

biraz buseliktir sesi

meşhurdur gülümsemesi

aşkını esirgemesi

ılık meltem gibidir nefesi

nasıl da karşı konulmaz teni

vardır hep bir mesafesi

çoktur gururunun sesi

bundandır küçümsemesi

onunla yaşanmaz ama onsuz da olmaz

ihya eder, çok şımartır

hiç belli olmaz

bazen yüzünde alaycı mağrur ifade

çok dokunur ben almayayım

bana müsade
    (hepimiz nokta vuruşluyuz hepimiz lazeriz, 11.10.2008 00:23)
  23. bir quenya şiiri;

sen yeşil dallarda biricik sarısın,
    sen son baharın tek iyi yanısın,
    seninle olanlar güzeli tanısın,
    sen meyve tabağının biricik balısın.
    c vitamin deposusun
    sen mandalina.
    (quenya, 11.10.2008 00:30)