belki ilginizi çeker
  1. · söğüt dalına yuva yapan manda
  2. · yanlış anlaşılan şarkı sözleri
  3. · itü sözlük ün abazan yuvası olması
  4. · manda yavrusu kapan sinek
  5. · adına şarkı yazılan büyükbaş hayvanlar
  6. · erotik içerikli türküler
  7. · plan yapmayın plan
  8. · söğüt dalına yuva yapan manda
  9. · imgesel çizim
  10. · tiridine bandım
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · aşk ı memnu
  3. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  4. · ezel
  5. · zongul ducks
  6. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  7. · sanal seks yaparken hamile kalmak
  8. · eros aşkı bizden öğrensin
  9. · tuna nehri akmam diyor

manda yuva yapmış söğüt dalına  

sayfa  / 2
  1. (bkz. oha falan oldum)
    (okang, 25.04.2004 01:31)
  2. anlamı çok derinlerde yatan güzel halk türküsü .
    (telvin, 17.07.2004 01:37 ~ 03.09.2006 18:21)
  3. ilkokul 1,2 veya 3. sınıfta biz bu melodi eşliğinde ront oynamıştık.
    he ront ne demek onu da tam bildiğim söylenemz, zira bu kelimeyi daha sonraları hiç duymadım, zira 4 ve 5 de oynadığımız oyunlara forklör demeye başladık. ront kelimesi de unutuldu, ne bilyim belki de müfredat değişmiştir, hep öyle olurduya çünkü biz küçükken
    (solti, 10.03.2005 20:30 ~ 20:32)
  4. aslında çok farklı bir manası olan tamamen mandayı bahsi geçen banner'daki gibi ağaç tepesinde hayal eden kişilerle kafa yapan, alay eden bir türküdür. köy yaşamının sözcüklerinin kent yaşamı insanının algısındaki farklara temas ederek kent yaşamına gönderilen bir hicivdir.
    (azwepsa, 20.03.2005 19:24)
  5. fizik kanunlarını yok sayan türkü...
    (tutkuyakar, 20.03.2005 19:26)
  6. sürrealist bir türkü.
    (lapsus, 20.03.2005 19:31)
  7. klip çekimleri için steven spielberg ile görüşülen türkü:

(bkz: söğüt dalına yuva yapan manda)
    (bkz: manda yavrusu kapan sinek)
    (mavio, 29.03.2005 12:36)
  8. "yavrusunu sinek kapmış" diye devam eden türkü.
    o sineğin daha sonra sinek filminde oynadığı açıklanmıştır.
    (lord andurien, 27.05.2005 04:06)
  9. onur akın bu türküyü eurovision için rimi rimi leyin alternatifi olarak göstermişti. hem bu şarkı gitseydi yarışmaya bizim gurbetçiler tanıdık ses duyacaklarından coşup türkiyeyi birinci yapardı.
    (organometallic complex, 27.05.2005 12:47)
  10. (bkz: cük cük cücelerim)
    (easy company, 07.07.2005 10:37)
  11. bahsedilen ağaç yağmur ormanlarındaki ağaçlardan biri, yuvada orta çaplı bir kulübeden ibaretse neden olmasın dedirten durum.
    (epakman, 07.07.2005 19:42 ~ 19:43)
  12. sözleriyle çok dalga geçilen, oysa ki çok anlamlı sözlere sahip olan türkü.

önce türküyü görelim:

"aşağıdan gelir türkmen koyunu aman aman
    selviye benzettim yarin boyunu amanın yandım
    amanın amanın amanın yandım
    tiridine tiridine tiridine bandım
    bedava mı sandın para verdim aldım

sabahleyin erken çifte giderken aman aman
    öküzüm torbadan düştü gördün mü amanın yandım

manda yuva yapmış söğüt dalına aman aman
    yavrusunu sinek kapmış gördün mü amanın yandım"

şimdi de türküde komik gelen cümlelerin ne anlama geldiğini açıklayalım:

"manda yuva yapmış söğüt dalına": manda su kenarında yaşayan bir hayvandır. köylerde serbest kaldıkları zaman dere kenarlarına giderler. söğüt ağacı da dere kenarlarında bulunur ve dereye uzanan çok uzun dalları vardır. manda bu dalların arasına girerek, suyun içine doğru uzanır, orada dinlenir. böylece de manda söğüt dalına yuva yapmış olur.

"yavrusunu sinek kapmış": manda, dere kenarında dururken arka tarafına çok fazla sinek gelir. manda bunları kovmak için kuyruğunu kullanır; ama yavrularda kuyruk tam oluşmadığı için yavru manda sinekleri kovamaz ve arkasında sinekler birikir ve onu ısırırlar. köyde de ısırmaya "kapma" denir. böylece yavruyu sinek kapmış olur.

"öküzüm torbadan düştü gördün mü ": köylüler, makine olmadığı zaman tarlayı sürmek için öküz kullanırlar. öküzün ağzına da torbayla yemini verirler. öküz tarlada ilerlerken bazen başı torbadan çıkar. bu olaya da "öküzün torbadan düşmesi" denir. köylü daha sonra bu durumu görüp torbayı tekrar öküzün ağzına yerleştirir.

"tiridine tiridine bandım": tirit özellikle samsun'un en meşhur yemeklerindendir. içinde kaz eti, bulgur ve de tavuk suyu bulunan çok lezzetli bir yemektir. yemek sulu olduğu için ekmeğe banarak yenilebilir. "tiridine banmak" budur.

burdan şunu çıkarabiliriz, bu türküyle aslında köylü, şehirliyle dalga geçmiştir. şehirli vatandaşlarımız da bu türküyü alaya alarak olayın komikliğini bir kat daha arttırmışlardır.

not: bunu bir yerden okumuştum ama nerden hatırlamıyorum şimdi
    (mitya, 15.10.2005 21:56 ~ 13.02.2007 20:56)
  13. küçükken "aman da yuva yapmış söğüt dalına" şeklinde algıladığım türkü
    küçükken mantıklıydım
    (felis, 15.10.2005 22:22)
  14. manda kuşu nun söğüt dalına yuva yapmış ola geldiğini anlatan bir cümledir.güzel de bir türküdür dalga geçilcek bir şeyi yoktur."ama ben nejat uyguru çok seviyorum izlerken hep beraber kusuyoruz" diyenler dalgalarını geçebilirler onlara aferim.
    (zaknafein, 17.01.2006 15:56)
  15. ironik halk türküsüdür.
    (the girl with red hair, 19.04.2007 16:02)
  16. (bkz: http://img81.imageshack.us/...)
    (dqpb, 19.04.2007 16:34)
  17. kastamonu/tosya yöresinin türküsüdür.
    (venom, 16.09.2007 04:12)
  18. ziyaretine gidip tebrik etmem gereken yegane varlıktır.. nası böyle bi şarkı yapımına izin verdi ya da nası bir izlenim uyandırdı da millete böyle bi şarkı yaptırdı bilemiyorum ama tebrikler..
    (brit pop, 16.09.2007 04:50)
  19. şiddetle tavsiye ediyorum, izleyiniz:
    (bkz: http://www.youtube.com/...)
    (trieste, 17.02.2008 19:45)
  20. engin günaydın, binnur kaya, ilker aksum, şinasi yurtsever, özgür çevik ve yiğit özgür'ün müthiş yorumladığı türkü.
    (r el mayer, 23.04.2009 14:00)
  21. geçen sene kocaeli güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavında sorulmuş sorudur.
    lan bre insafsızlar, gavatlar, godikler, sahte okeyler (bunu da telefon sapığımdan öğrendiydim) ne desem ne kadar sallasam size boş! bu ne insafsızlıktır yahu. napayım şimdi ağaca çıkmış mandayı mı çizeyim, imgeselleştireyim mi napayım hayvan herifler?

çok sinirliyim sözlük.
    (onbeşdakikareklammıolurbekardeşim, 23.04.2009 14:18)
  22. hiciv sanatına mükemmel bir örnektir. şöyleki insana çok fantastik gelen sözleri aslında gerçekleri anlatmaktadır.
    şöyleki:
    manda'nın söğüt dalına yuva yapması;
    sıcaklarda göl kenarlarında serinleyen ve az kıllı derisini çamurla kaplayan hayvan !manda! dalları suya sarkan söğüdü mekan bellemiştir.
    yavrusunu sinek kapması;
    burada kapmak sözcüğü ısırmak anlamındadır.
    öküzün torbadan düşmesi;
    torbanın içine yem koyup hayvanın boynuna dolanır, hayvan da bu yemi yer. torbadan düşmesi olayı da iştahının kesilmesi manasındadır.
    (burakys, 23.04.2009 14:39)
  23. eskişehir anadolu üniversitesi güzel sanatlar fakültesinin 2008 özel yetenek sınavlarındaki imgesel çizim (tasarım) sınavı sorusudur.2 adet figürde istemişler bide.
    (kukumavkuşu, 30.07.2009 03:04 ~ 03:10)
  24. söylemesi en çok mürsel koçak'a yakışır.
    (jaglerax, 16.11.2009 23:47)
  25. http://www.facebook.com/...

adresinde -soldan sağa- özgür çevik, şinasi yurtsever, ilker aksum, binnur kaya, yiğit özgür ve engin günaydın'dan dinlenebilecek şarkıdır efendim
    (delinin zoruna bak, 17.11.2009 00:02)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil