manchurian candidate   

adana çık aradan

1. 1962 tarihli, aynı adlı bir filmin yeni versiyonu olduğu söylenen film. öncekini izlemedim, ancak bence komplo teorisi'ne yaptığı göndermeler nedeniyle (galiba "pelikan dosyası"na da birkaç anıştırma vardı) üstüne kurulduğu tema hakkında biraz daha düşünmemiz gerekiyor, çünkü konu bütünüyle ırak savaşı (önceki, 1991'deki) üzerinden dönüyor.

türkçeye mançuryalı aday olarak çevrilmiş, ancak burada da bir salaklık var. bilindiği gibi mançurya çin'de, tarih boyunca sürekli sorun çıkarmış bir bölgedir. bu adla çevrildiğinde filmi karşılamıyor, çünkü filmdeki mançurya bir şirketin adı.

bu filmi doğal olarak film tekniklerinin olağanüstülüğü, oyunculuk gücü, yönetmenlik başarısı vesair kategoriler kapsamında izleyemedim. beni ilgilendiren daha çok konusu oldu. abd'nin beyin üzerine yaptığı araştırmalar ve bunların sonuçlarını çıkarları lehine kullanması teması önceden beri hep ilgimi çekmiştir. dolayısıyla senaryodaki birkaç aksaklığı da görmezden geldim ve filmi beğendim.
    (muzevir, 17.01.2005 10:08)
  2. başarılı bir psikolojik gerilim.
    denzel washington ve meryl streep kendilerinden beklenilen üstün performansı gösteriyorlar. diğer başrol oyuncusu liev schreiber de onlardan aşağıda kalmıyor oyunculuk bakımından.
    konu oldukça ilginç, özellikle komplo teorileri veya abd'nin dış politikasıyla ilgilenenler için mutlaka görülmeli.
    bu filmi izledikten hemen sonra rüyamda filmi daha iyi bir senaryoyla çektim ve oynadım, aramızda yapımcılar varsa duyurulur. gülücük...
    (the weakest link, 17.01.2005 15:58)