|
|
- yaz aylarının gelip manavların meyve çeşnisiyle coşması neticesinde mantar gibi biten müşteri çeşididir. bu karpuzologlar yengeç adımlarıyla tezgaha yaklaşırlar ve gözlerine kestirdiklerini avuçlayıp ''hoppiti hoppiti'' havaya doğru atarak şlapp şlapp tokatlarlar. ses tokluğuyla karpuzun kofluğu ters orantılıdır.sanıyorum.
ama genellikle adet yerini bulsun diye yaplan bir harekettir. zira karuzla cebelleşme sonrası manavcıya ''adana'dan mı bunlar?'' sorusu sorululur ki hadi bi yardım et alayım bir tane anlamı taşır. manavcı konuda uzman. hemen alır bir tane, karpuza havada bir parande attırdıktan sonra ''al beyim kesmece buu'' deyip tartar, poşetleyiverir.
kendilerine seçerken başka müşterilere yardımcı olan bir üst model karpuzologlar daha var ki ''bul karayı al parayı'' akıl babaarına benzerler. fazla ihtimam etmemek yeğdir. çünkü akşam beyaz peynirin yanına kesilen karpuzun peynirle renktaş olma ihtimali yüksektir. eh sonucunda da bu cinslerle kulak çınlatma yoluyla akraba olunabilir.
- karpuzu nasıl seçmesi gerektiğini bilen müşteridir. seçmeyi bilmeyenler karpuzcunun tokatlamasını rica eder.
- karpuz alma işini biraz fazla abartan,şova döken müşteri modelidir. bu modellerde buylunan üretim hatasından dolayı bunlar karpuza sert davranır. halbuki karpuzu hiç elden çıkartmadan,bir darbuka edasıyla yaklaşıp parmak uçlarından kaynaklı hafif darbelerle vurmak yeterlidir. karpuzun içindeki titreşim ve yankı ne kadar iyiyse karpuz o kadar iyidir.
- bu versiyon benim annemde şu şekilde evrim geçirmiştir; pazarda fasülye ayıklayan müşteri modeli.
neymiş efendim? fasülyeler taze mi diye bakıyormuş. ama maşallah kendini bir kaptırıveriyor, tutabilene aşkolsun. öyle böyle değil; biraz daha gayret etse bir yemeklik (fasülye yemeği) malzeme çıkacak kadar çat çut devam ediyor.
- babamdır efendim kendisi. bu öyle büyük bir heyecandır ki manavdan kendini eve zor atmak ve üstünü başını çıkarmadan karpuzu kesmeye başlamakla son bulabilir. karpuzun kötü çıkması durumunda o çocuksu mutluluk kaybolur, manava küfredilir.
- -şap şap şap
-teyzecim yapma öyle elleme şunu
-ne var be seçiyorum
-iyi de teyzecim götüme niye şaplatıyosun
-seçiyorum dedim ya evladım.
- karpuz seçmekten anlamayan insanları da kapsayan modeldir.zira insan bir sürü havalı,tokatlayarak karpuz seçmedeki üstünlüğünü hissettiren insan arasında kendisini zavallı hissedebilmekte,gelen sesin ne anlama geldiğini bilmese de dostlar alışverişte görsün mantığıyla aval aval karpuz tokatlayabilmektedir.
- anlamamasına rağmen tokatlarlar genelde bu modeller.
tokatlar tokatlar daha sonra boyut, renk, şekil gibi özellikleri ile gözüne kestirdiği bir taneye de vurur bi kaç tane ve "hıh bu iyiymiş bak" der ve alıp gider. karpuzcunun da adamın arkasından gülme ihtimali yüksektir bu durum karşısında.
- (bkz: karpuzun iyisini seçme metodları)
(azwepsa, 22.08.2006 09:55 ~ 09:56)
- bilinçli tüketicidir. kendini satıcının ellerine bırakmaz. karpuzu "tokatlar",fasulyeyi kırar, kavunun götünü koklar. verdiği paranın karşılığını almak ister. ama abartanlar da yok değildir. şöyle bir olaya da şahit oldum: bir tane teyzemiz markette satılan altılı yumurta paketlerinden birkaçını açtı ve iri yumurtaların hepsini bir pakete doldurup onu satın aldı. verdiği paranın hakkını alma işinde bu teyzenin üstüne tanımam.
(bkz: bokunu çıkarmak)
- fırında ekmek alırken hepsini elleyip mıncıklayan görgüsüzden çok daha düşünceli olan müşteridir.
|