mamoş   

adana çık aradan

1. erkan oğur'un yorumuyla daha bir lezzetlenen meşhur elazığ ağıdı. perdesiz gitarın önemini burada daha iyi hissettiriyor. öyküsünü anlatmaya gerek yok zira olayın özü türküde gayet açıkça anlaşılabiliyor. bekir hoca, onun güzel eşi ve onun aşığı mamoş ekseninde olaylar gelişiyor diyerekten kısa kesme niyetindeyim.

sözlerini de yazmalı ki tam olsun. bu erkan oğur kaydındaki halidir. aslı daha da uzun tabii.

pencereden bir taş geldi
    ben sandımki mamoş geldi
    uyan mamoş mamoş uyan
    başımıza ne iş geldi

mamoş palton tutayım mı ?
    hayrın için satayım mı ?
    di gah mamoş mamoş di gah
    başımıza yığıldı halk

eyvah mamoş mamoş eyvah
    tabib çağır yarama bak
    mamoş ninni mamoş ninni
    bilinmez kim kime kimdi.
    (dem, 14.03.2006 21:57)
  2. bir konserinde erkan oğur'un "siz de söyleyin ki kalksın bu utanç" dediğine şahit olduğum ağıttır.
    (dem, 20.03.2006 10:42)
  3. ölüme gidenin sesi...
    bilinmez kim kime kinli....

http://www.youtube.com/...
    (pismistavuk, 14.04.2007 16:57)
  4. insanın pencereden bakası geliyor.
    (overland, 14.04.2007 17:01)
  5. erkan oğur'un çok güzel söylediği türküdür hem kendisinden üç kere imza aldıktan sonra erkan oğur'un söylediği bir türküyü başka bir insana yakıştırabilmek değişik bir duygu uyandırıyor bende. mamoş'u seviyorsanız bir kere de jehan'dan dinlemelisiniz..
    (bkz: jehan barbur)
    (hell isnt good, 15.07.2007 03:03)
  6. erkan oğur'un yakılan ağıtta bahsettiğinin dışında bir mamoş daha vardır. ona da başka bir ağıt yakılmış ve hatta sonraları o ağıdı birileri seslendirmiştir.

lisedeki lakabım "mamoş" idi.
    (itirazım var sayın yönetici, 21.02.2008 22:19)
  7. erkan oğur'un insanın burnunun direğini sızlatan yorumu ile hayat bulan, aşağıda sözleri en uzun haliyle belirtilen, elazığ yöresine ait türkü.

pencereden bir taş geldi
    ben sandım ki mamoş geldi
    uyan mamoş, uyan mamoş
    başımıza ne iş geldi

penceresi yeşil perde
    yeni düştüm ben bu derde
    kör olasın bekir hoca
    nasıl yatak bu dar yerde

eyvah mamoş, eyvah mamoş
    tabip getir, imdada koş

penceresi yeşil yaprak
    mamoş giyer siyah kalpak
    kör olasın bekir hoca
    yatağımız kara toprak

evlerinde koyun kuzlar
    vuruldum ben yaram sızlar
    öldüğümü aramim ben
    yetim kaldı yavru kızlar

di kalk mamoş, mamoş, di kalk
    başımıza yığıldı halk

evlerinin ardı kavak
    yağmur yağar ufak ufak
    kör olasın bekir hoca
    ağzımdaki kurşuna bak

pencerenin önü çardak
    rakı içdik bardak bardak
    kör olasın bekir hoca
    koymadın ki murad alak

eyvah mamoş, mamoş eyvah
    doktor çağır, yarama bak

dış kapıyı, araladın ;
    ak bahtımı, karaladın.
    kör olasın bekir hoca
    mamoş'u da yaraladın

mamoş, palton tutayım mı
    hayrın için satayım mı
    mezarında boş yer var mı
    ben de girip yatayım mı

mamoş ninni, mamoş ninni
    bilinmez kim kime kinni
    bekir hoca vurdu beni
    bekir hoca vurdu seni
    (endoplazmik retikulum, 02.05.2008 21:35)
  8. türkünün hikayesi;
    elazığ'ın koca mustafa paşa mahallesinde oturan bekir hoca'nın genç ve güzel bir karısı vardır. bekir hoca harput'ta namusuyla ve iyiliğiyle tanınan yumuşak başlı temiz bir insandır. karısı ise gençliğin verdiği tecrübesizlikle evli olduğu halde komşularından, soylu bir aileden olan genç, yakışıklı mamoş (mehmet) ile ilişki kuracak kadar toydur daha. mamoş'la bekir hoca'nın karısı arasındaki sevgi gittikçe alevlenir. etrafta bunu sezmeye başlamıştır. fakat sevdalılar buna rağmen her şeyden habersizdirler. fırsat buldukça buluşur, konuşur, sevişirler. bekir hoca bunun neye varacağını hesaplamaktadır.

bir gün karısına harput'a gideceğini ve akşam dönmeyeceğini söyler. bu fırsattan yararlanan genç kadın mamoş'u eve davet eder, yerler içerler, eğlenirler. bekir hoca ise harput'a gitmemiştir. karanlık basınca eve gelir ve sessizce kapıyı kendi anahtarıyla açar, sevdalıların bulundukları odaya gelir. içerden onların eğlenceli çığlıklarını duyar, tabancasını çekerek odaya girer. girer girmez tabancasını ateşler mamoş'u kalbinden, karısını da ağzından vurarak öldürür. bu olaydan sonra bekir hoca zaptiyeye teslim olur. adli bir heyetin eve gelip olayı yerinde incelemelerinden sonra duruşma
    sonunda bekir hoca beraat eder.*
    (mornemeses, 05.05.2008 22:46 ~ 22:46)