|
|
- boş,gereksiz,kimsenin işine yaramayan bilgileri toplayan ya da ezberleyen,bunları gelip millete anlatarak ukalalık yapan kimselere veren isim.
- ayşegül aldinç in sabah gazetesindeki eski köşesinin adı
- ukala anlamına gelen ve janti bir söyleme sahip olan kelime.
(finch, 17.06.2006 23:11 ~ 23:28)
- bilgiçlik taslayan anlamına gelen eski nicknamelerimden biridir.
- prim yapmak için her konu hakkında çok iyi biliyormuşçasına ifadelerle atıp tutan kişi. kültürlü bir kişi bir çok konuda az çok konuşabilir belki, ama üslup olarak uzman gibi kestirip atmak, ahkam kesmek ve aslında çok da derin bilmemek malumatfuruşluktur. ingilizcede "knowledge about" ve "knowledge of" diye bir ayırım var mesela, ilki bir konu "hakkında" bir şey bilmek anlamına gelirken öbürü bir konuya "vakıf" olmak demektir. malumatfuruş insan "knowledge about" insanıdır. (eğer ben ingilizce bilmiyor olsaydım bu yaptığım malumatfuruşluktu mesela, ama şu anda en fazla ukalalık)
bir malumatfuruşun karakteristik bazı özellikleri:
1. düşünce değil insan ve dedikodu odaklıdırlar, mesela kant'ın dakikliği bunlar için hipotetik zorunlulukların ne olduğundan daha önemlidir. ya da tarihin akışını büyük savaşlar, çıkar çatışmaları değil bilmemnegah sultan'ın kıskançlığı falan değiştirir.
2. sürekli konuşurlar. bu doğal bir reflextir, çünkü konuşmadıkları anlarda karşıdaki onlarla diyaloga girer ve karşıdakinin seçimleri de konuşulacak konuları belirlemeye başlar, veya karşıdaki soru sorabilir, oysa bu kısım tehlikelidir, kafalarındaki ezberleri sıralamak ve hayran kazanmak için en uygunu bölünmemektir.
benim fark edebildiğim kadarıyla bu kelime türkiye'de basında en çok (tıpkı ikinci cumhuriyetçi denildiğinde mehmet altan'ın kast edilmesi gibi) engin ardıç'a dokundurma yapmak isteyenlerce kullanılıyor.
|