belki ilginizi çeker
  1. · meramise
  2. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  2. · erkekte ses tonu
  3. · bir kadının bilmesi gerekenler
  4. · yaran diyaloglar
  5. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  6. · öğretmenler günü
  7. · thierry henry
  8. · insanın ruh halini değiştiren şarkılar
  9. · norton commander

malatyalı ibrahim  

1. öncelikli olarak bir bakınız: (bkz: @3801747)

her ne kadar bu uğradığım haksız iftiraya tepkili olmak istesem de sevgili wueseps'i (çok ayıp wuesep, çok ayıp*)rencide etmek istemediğimden susuyor, iftira içerir giride adı geçen ve zannediyorum çok da bilinmeyen (biliniyorsa affoluna) sanatçımız hakkında bildiklerimi yazmak istiyorum.

adı üstünde, sanatçımız malatyalı. hayatı hakkında azıcık araştırma yaptım ama pek değil hiçbir şey bulamadım. ben kendisini çocukluğumdan hatırlıyorum. '80ler'in sonları '90lar'ın başlarında, iç anadolu'da çok büyük bir şöhrete sahipti. bu şöhretin evveliyatı elbet var, ama ben o zamanlardan hatırlıyorum işte. arabeskin en saf, en katıksız, en acılı halinin ilk nüvelerini verdi belki bu sanatçı. bu sebeple kendisinin saygıyı hakettiğini düşünüyorum. ki, dinlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. hani hayatının bir evresi olsun '80-'90lar'ın mahalle dolmuşlarında, ilçelerden köylere giden servis araçlarında filan geçenler mutlaka bir şekilde duymuş dinlemişlerdir onu. bu sebeple bu kimseler aradan yıllar yıllar geçse ve onların müzik zevkleri çok çok farklı bir hale dönüşse de, yine de bir yerde eskaza bu eskiye dair melodileri duyduklarında içlerinde tuhaf bir kıpırdanma, çocukluğa hızla geri dönüş, o çocukluktaki dolmuş/ minibüs tıngır mıngır giderken o koca haliyle çocuklukta kalan o dolmuş koltuğuna bir yeniden oturuş, dolmuş/ minibüs ahalisinin sohbetlerine yeniden kulak misafiri oluş yaşarlar.

-----geçmiş----

- annea, benim midem bulandıa..
    - şu arabaya binmeden önce abur cubur yeme demiyor muyum ben sana?! sus, gürültü yapma. ayıp!
    - annea, bu şarkıyı kim söylüyor?
    - malatyalı ibrahim diye biri.
    - malatyalı adı mı? nebçim ad.
    - hayır. adı ibrahim.
    - e niye malatyalı demişler?
    -malatyalı da ondan.
    - annea! malatya neresi? bizim köye uzak mı?
    - ...

---- geçmiş----

işte böyle duygusal bir yanı vardır kimileri için malatyalı'nın. hani kendisi baştan ayağa safi duygudur, o ayrı da, bir de onu hayatının hiçbir evresinde dinlemeyen, hayranı olmayan, hatta onca eseri arasından sadece bir tek şarkısını bilen biri için de apayrı bir anlamı, romantik ve nostaljik yanı filan da vardır; inkar edilemez.

ekşi'den kopyaladığım üzere şunlar başlıca eserleri imiş:

biz böyle mi olacaktık
    sar beni
    dertler bırakmaz yakamı
    allah'a ısmarladık
    gün belli belli
    yanasın yarim
    tanıyamadım
    sana dönmeyeceğim
    gözüm görmesin
    el kapısı
    boydah kızlar

benim bildiğim tek eseri ise "kölen mi olayım söyle" dir.

bir iki örnek verelim:

http://www.youtube.com/...
    http://www.youtube.com/...
    (meramise, 09.08.2009 11:12 ~ 11:35)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil