görseller
maksim gorkimaksim gorki

belki ilginizi çeker
  1. · ana
  2. · küçük burjuva ideolojisinin eleştirisi
  3. · çocukluğum
  4. · ekmeğimi kazanırken
  5. · benim üniversitelerim
  6. · gorki
  7. · oda yayınları
  8. · pelage
  9. · maksim gorki
  10. · matb
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  3. · onur öymen
  4. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  5. · annelerin yakışıklı anlayışı
  6. · 100 opera
  7. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  8. · petrov
  9. · keto

maksim gorki  

1. 1868-1936 yılları arası yaşayan ünlü rus yazar.başyapıtları arasında otobiyografisini anlatan çocukluğum, ekmeğimi kazanırken, benim üniversitelerim yer alır.
    (hellhammer, 28.07.2004 10:43)
  2. ana adlı romanını okuyunca hayranı olduğum yazar.
    (aqua, 22.08.2004 20:27)
  3. unutulmaz ana romanın yazarı.
    (toumai, 20.04.2005 21:04)
  4. karamsarlık ve umutsuzluk, aynı zamanda insan hayatının amaçsızlığını güzelce bizlere aktardığı bir (bkz: kitap yirmi altı adam ve bir kız)
    (ian gillan, 14.09.2005 12:32)
  5. aleksey maksimiç peşkov.

yoğun ve gerçekçi insan, mekan, durum tasvirlerinin yanı sıra akıcı ve sürükleyici bir anlatımı vardır. okurken hikayesinin içine öyle bir alır ki, bitişik, hatalı yazılan dahi anlamındaki de da'yı bile gorki'den bilebilirsiniz. kusura bakmasın.

gençliğinde giriştiği intihar girişimini "tam kalbime nişan almıştım ama anca akciğerimi deldim" diye anlatır.
    (wolfshade, 07.04.2006 18:53)
  6. maksim gorki "acı"dır ve zordur okumak eserlerini.
    (subaquatic, 13.07.2006 00:48)
  7. bir kitaptan sonra gorki'nin herhangi bir kitabına başlayınca anlama ve sayfaları geçebilme güçlüğü çektiren ancak gerek kurgu gerek dil gerek mesajlarıyla en yüksek dozda hazza ulaştıran,oldukça gerçekçi olaylarıyla hayata bakışınızı etkileyen rus yazar...

aynı gün doğmuş olduğumuzu da yakın bir zaman öncesinde öğrenmiş bulunmakta ve bunu iyi bir alamet olarak yormaktayım!
    (sereia, 16.03.2007 22:19)
  8. asıl olarak gazetecidir.
    (abedi pele, 26.04.2007 02:38)
  9. çok başarılı bir rus yazardır...intihar ederken yanlışlıkla silahı kalbine değil de ciğerine tutarak ömür boyu sürecek olan verem hastalığına yol açmıştır.zamanında lenin in en iyi arkadaşlarından biridir ama daha sonra birbilerine karşılıklı kazıklar atmışlardır,yine de araları tam manasıyla bozulmamıştır...daha sonra ise verem hastalığı yüzünden ölmüştür.
    başlıca eserleri;
    (bkz: ana)
    (bkz: ekmeğimi kazanırken)
    (bkz: benim üniversitelerim)
    (killer queen, 22.06.2007 23:21)
  10. dostoyevskinin ağzından:
    "komedinin bam teline basabilen sayılı yazarlardandır."
    (bir cinnet, 26.03.2009 16:28 ~ 16:28)
  11. ''önyargılardan kurtulmuş biri için hapishane diye birşey yoktur''
    (bkz: benim üniversitelerim)
    (pırlanta, 11.05.2009 23:52)
  12. küçük burjuvaları en iyi şekilde anlatan yazardır. lenin samimi arkadaşlarındandır.
    (umut taciri, 27.07.2009 16:31)
  13. herkesin aşina olduğu romanlarının yanında, 1 mayıs marşının da yazarıdır. hakkındaki en temel yanılgı "eceli ile" öldüğüdür. beşinci kol tarafından zehirlenerek öldürülmüştür. durum yıllar sonra mahkemeye çıkarılan sanık ifadelerinden anlaşılmıştır.
    verem tedavisi görürken, bizzat kişisel doktoru tarafından, bilerek yanlış ilaçlar verilmek suretiyle suikaste uğramıştır.
    devrimin ilk yıllarında bolşevikleri sert bir biçimde eleştirirken, lenin ile yıllar boyu süren uzun yazışmaları sonucunda ikna olmuştur. (lenin'den korkulur mu, evet korkulur)

hayatının son dönemi revizyonist ve karşı devrimcilerle düşünsel mücadele ile geçmiştir. ve yine genel kanının aksine, nkvd ile değil, troçkist camiayla ters düşmüştür. (bakınız beşinci kol) (bakmayınız google)
    (sadekahve, 31.07.2009 22:44)
  14. biyografik roman üçlemesi bulunan başarılı rus yazar. bunlar: çocukluğum, ekmeğimi kazanırken, benim üniversitelerim.
    (karanlık ayakkabılarım, 16.08.2009 01:31)
  15. okunması artık türkiye'de yasak olmayan yazar. amcanın biri epeyce yaşlı. kendini o kadar çok kitaplara vermiş ki televizyondan ve gazetelerden bihaber. ve haliyle dolmuşta hala cildi beyaz kağıtla kaplanmış maksim gorki kitaplarından çocukluğum'u okuyor. ha bu yaşına kadar okumamış olduysa ayrıca ayıplarım kendisini ama bundan haberi olsun.
    (laberinto, 16.08.2009 01:38 ~ 17.08.2009 22:32)
  16. "iğrençlikler ve insan ruhunu alabildiğine ezecek şeyler ne kadar fazla olursa olsun, bunları yenecek kadar azim, irade ve sabır, özellikle de ahlak anlayışı bizde mevcuttur. bunlar iki zıt kutup gibidir, bir taraf büyüdükçe öbür taraf da şişer, genişler. bundan dolayıdır ki sağlıklı bir yaratıcılık, iyiliklerle örülmüş duygular fışkırıyor her yanımızdan..." sözlerinin sahibi olan yazar.
    (o x u s, 09.10.2009 17:42)
  17. (bkz: küçük-burjuva ideolojisinin eleştirisi)
    (umut taciri, 09.10.2009 17:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil