bilenler bilir -ki sizin bilmemeniz normal- ; "ben soruna sorunsal demem, sorun beni dürtmedikçe"! iş bu slogan paralelinde de mafya dizilerinde aksiyonu bölen kevaşelere "sorunsal" demeyi uygun gördüm müsadenizle.. -müsade benim, hiç bozmadan devam ediyorum-
efendim ilkin deliyurek bumerang cehennemi'ni izlemiş olanlar, ve inonu stadi'nın deniz tarafındaki kalenin nereye düştüğünü bilenler için bir giriş yapıyorum..
malumunuz yakışıklı oğlumuz kenan imirzalioglu, deliyurek adlı diziyle "türk-mafya dizileri severler birliği"nin baştacı olmuştu.. fonda "haydarinnaa rinna riiinnnaa rinanaaay" çaldı, yusuf'um belirdi mi, ne kadar sürüngen, fare, hamamböceği, karafatma, çıyan vs.. varsa yer altına kaçar, güneş doğar, şehir uyanırdı.. gün başlar, çay demlenirdi.. -en tatlı sabahlar çokokremle başlar-
ve fakat bu filmde yer alan ve zeynep rolünü üstlenen -zeynep tokus yoktu be sefer-melda bekcan -elbette senaryo gereği- böğrümün üst yanında bir kitle oluşturdu.. -allah'tan iyi niyetli--iyi niyetli de ne demekse amına koyim.. sanki akşam kalkıp üstümü falan örtüyor tümör-
zira film, yusuf miroglu; "sakın otelden ayrılma zeynep" dedikten sonra ivmeleniyor..
zeynep kızımız, her daim "yusuufff.. yalaşsak mıııığğ" gibi; "uçurtmayı vurmasınlarr yusuuuuff" gibi; "gitme yusuuuğff" gibi cümleler kurarak insanı "heassiktir ulan" tepkisine yönlendirdiği ile kalmaz; "otelden ayrılır" -allah'ın emri zaten-
zira benzeri mafya dizilerinde ne zaman "yapma, etme" dense, senaristler kızlarımızın kanına girmek suretiyle "yaptırır, ettirirler." işte zeynep kızımız da otelden ayrılıp düğün fotoğraflarını tab ettirmeye yeltenir yeltenmez kaçırılır..
kaçırıldığı vakit sevinç nidaları atan, hatta ispanyol sevinç nidası olan "ole" diye siteyi inleten -bilgi de sıkıştırıyorum araya, bulmacalarda neyim çıkarsa diye-, ilk kez 1986 dünya kupasında yapılan meksika dalgasindan güzide örnekler sunan bizler; tokat gibi bir cevap alırız; "kahramanımız sünepe sevgiliyi kurtarmaya karar verir"
adı polat da olsa bunu yapar, yusuf da.. inanmazsınız "berkcan" bile bu yönde karar alıyor, ilginç..
velhasıl sünepe sevgili dün zeynep tokuş'tur, bugün melda bekcan olur.. yarın ozgu namal -kronolojik gittim bakın- sonra kimbilir kim..
en bariz özelliği olan "sünepelik"e bir de "asi kız, özgür kız" tavırları eklendi mi, -31 olsa çekilmez esasen- ama süper bir kahraman çeker.. -süper kahraman verem olmaz, süper kahraman'a kurşun işlemez, süper kahraman ölmez!-
**"kumandayla fazla oynama" dersin, oynar, bozar.. -sen tamir edersin-
**"aşırı hız yapıyorsun, yapma" dersin, "aşkuuum, kuşuuum.. beni düşünüyosun yine saooooolll" der, "söz" der; akşam haberlerinde adı çıkar..
**"kurcalama fazla, çekme kızz hoopp" dersin, çeker koparır.. -süper kahramansın ya, yenisi çıkar.. belki de daha gür hatta-
ha bu kahramanımızın civarına sarışın, hoppa bi kız konulmaz tabii, yakışık almaz; ama bu kadar da sünepe, romantik olunmaz ki bilader.. biz bıktık breh..
aksiyon sahnelerinin, aksiyon müziklerinin -cenderenin ulan mesela- onur akın ile kesilmesinden, küfretmekten, "hay senin" demekten bıktık.. -onur akın'ın da yeri ayrıdır, o başka-
diyorlar ki: bu bir mafya dizisidir
sorarım derhal: "bu nasıl bir mafya dizisidir lan??"