belki ilginizi çeker
  1. · süper hacı
gündem
  1. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  2. · boylumlama
  3. · darwin i bitiren balık
  4. · colin kazım richards
  5. · giyotine yolladılar gitmedim
  6. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  7. · okan bayülgen
  8. · dünyanın en güzel kadını
  9. · münir özkul

maçta kaç kilometre koştu istatistiği  

1. son zamanlarda maçlardan sonra gördüğüm, futbolcuların maç içerisinde katettikleri mesafeleri veren istatistiktir.

olayın biraz daha açıklayıcı olması için psv-fb maçının bazı futbolcularla ilgili istatistiklerini verelim:

futbolcu - ilk yarı - toplam

aurelio - 5.964 km. - 11.718 km.

deniz - 5.887 km. - 11.696 km.

vederson - 5.682 km. - 11.423 km.

hatta linderoth la ilgili bir istatistik te var. 2002 dünya kupasında bir maçta 14.6 km. koştuğu söyleniyor.

buraya kadar her şey güzel. fakat benim anlamadığım bu istatistikler nasıl tutuluyor? bu adamların götüne sayaç falan mı takıyorlar? benim bildiğim bir futbolcunun maç boyunca ortalama 10-11 km. koştuğuydu. ama adamlar kesin değer veriyorlar yahu. nasıl oluyor bu iş anlamadım gitti.

edit: bu istatistiğin nasıl tutulduğunu bilen arkadaşlar insaniyetlik namına yardımcı olurlarsa sevinirim, yoksa meraktan çatlıyacağım.
    (solt, 07.12.2007 23:23 ~ 23:26)
  2. oldukça güzel ve istatistik sever bünyeleri çok memnun eden bir güzelliktir.

muhtemelen gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde sahanın her yerini gören bir tepe kamerasından alınan görüntülerde her oyuncu ayrı ayrı işaretlenmekte sanal işaretlerle. oyuncu görüntü dışına çıkmadığı sürece oyuncuyla birlikte hareket eden bu işaretçiler maç sonunda oyuncunun koştuğu uzaklığı, nerelerde daha fazla etkin olduğunu vs. gösterecektir. körpe dimağ'ım ancak böyle bir açıklama getirdi buna.
    (sycrone one, 07.12.2007 23:28 ~ 23:34)
  3. ibrahim üzülmezin açık ara lider olacağı istatistik.
    (vedder, 07.12.2007 23:37)
  4. yılmaz vural'ın açık ara lider olacağı istatistik
    (eazy, 07.12.2007 23:42 ~ 24.07.2008 01:32)
  5. gereksiz yanlış yorumlara yol açabilecek istatistik. sahada hiç bir olumlu hareket yapmadan eşşek gibi koşan adamlara, kahve erkanının helal olsun iyi koşmuş demesini sağlar.
    (toysoldier, 07.12.2007 23:49 ~ 23:49)
  6. artık futbolcu yerine atlet olma özelliği arayan günümüz futbol anlayışının bir ürünü.
    (bulsaraa, 07.12.2007 23:52 ~ 23:53)
  7. halı saha maçlarında da görmeyi istediğim ama nasıl yapılabilineceği konsunda sıfır fikrimin olduğu güzel uygulama. böylece maç sonlarında ''yok sen hiç koşmadın'', '' yok benim koşmaktan ciğerim çıktı'' gibi tartışmalara son nokta konur.

- olm hakan ne beleşçi adamsın hiç koşmadın dikildin kaldın forvette.
    +ahahah ya bırak abi ben mi koşmadım atletimi sıksam bura göl olur bırak allasen ya...
    >beyler tamam susun istatistikler geldi... hakan, şerefsiz ! 'distance covered 64 meters' lan allahsız !
    (fingon, 07.12.2007 23:53)
  8. (bkz: gps)
    (pa, 07.12.2007 23:56)
  9. futbolcular sözleşme imzalarken çeşitli yeni sorgulamalara tabi tutulacaktır.

- abi 5000 bakımı yapıldı mı bu roberto carlos'un?
    + abi evet, temiz, tam 10.000 de zaten, bakımlarını da aksatmadık.
    (kl7mu, 07.12.2007 23:59 ~ 23:59)
  10. kesinlikle inanmadığım istatistiktir.mantıklı açıklaması varsa ki bence yok çok merak ediyorum.lan adamın 1.435 metre koştuğunu nerden anladınız ak, oldu olcak cm hesabından verseydiniz foto-finiş misali.
    (anthrax, 08.12.2007 00:04)
  11. futbolcuların ayakkabılarına son birkaç yıldır gelişmiş elektronik alıcılar takılmakta. buna ek olarak, saha üzerinde de bazı ekipmanlar bulunuyor. kalelerde bulunan dme (distance measurement equipment) ile kalelere olan mesafeyi ölçmek mümkün. yine aynı şekilde ayakkabıda bulunan vor (very omni-directional range) alıcılarıyla, bayrak direklerine yerleştirilmiş sahadaki dört vor istasyonuna göre pozisyon bilgisi alınıyor. bu toplamda 6 istasyondan alınan dalgalarla yapılan bazı hesaplamalar sonucu sistem zamana bağlı olarak futbolcunun konumunu tespit edebiliyor.

basit fizik kaidelerinden bilebileceğimiz gibi anlık konum vektörünün integre edilmesiyle futbolcunun belli bir zaman dilimi altında katettiği mesafeyi hesaplayabiliyoruz. bu hesaplar sonucu bahsedilen istatistik ortaya çıkıyor.

bugün koca airbus'ların dünyanın neresinde olduğunu bilebilirken, 150 metrelik sahada ümit karan'ın mı nerede olduğu tespit edilemeyecek sanıyorsunuz. böyle ufak şeyleri de bilmiyorsunuz canım. nerede eski bilinçli taraftar?
    (wondrous, 08.12.2007 00:32)
  12. harekete duyarlı yarı iletken kullanılıyor da olabilir bilemiyorum (adam koştukça bunu algılayıp kayıt yapan). veya kolayca rf kullanılır bu istatistiği tutmak için; pabuçlarına takılan ileticiler iş görür sanıyorum. şöyle bir sistem tasarlayalım;

(bkz: http://img508.imageshack.us/...)

bir kalenin arkasına, bir de orta sahanın göbeğine x ve y isminde iki ölçüm cihazı konur. y'nin tam karşısına üçüncü bir z duyargası da eklenebilir, optimize ettim aslında ama üşendim resmi upload etmeye, neyse.

bu x, y ve z duyargalarında, topçunun pabucundan gelen sinyalleri yakalayan sistemler var ve sinyalin mesafesini ölçüyorlar. sırası ile d1, d2 ve d3 çıkıyor bu ölçüm sonuçları. bu sayede son durumda elimizde;
    x merkezli d1 yarıçaplı
    y merkezli d2 yarıçaplı ve
    z merkezli d3 yarıçaplı üç adet çember bulunuyor.

saha düzleminde, bu üç çemberin sadece bir noktada kesişebileceğini düşünürsek topçunun anlık konumu belirlenmiş olur. sonra 1 saliselik ölçüm aralığı alırsak, topçunun hareketi için bir optimum dt süresi elde etmiş oluruz (ibrahim üzülmez için 2 mikrosaniyelik interval gerekebilir). sonrasında minik doğrusal hareketleri, fizik dersinde gördüğümüz hareket vektörü mantığıyla birleştirerek (integre ederek) toplan katedilen mesafeyi buluruz.

her topçunun pabucunda, ayrı ve özel anahtarlara* sahip telsiz vericiler olsa (rfid desek olur heralde) 23 kişinin (2x11+hakem) üzerinden gelen tüm verileri sisteme girebiliriz.

çok basit aslında. ama ben üşengeç birisi olduğum için [kanıt için; (bkz: random/@2044439)] bu yöntemi kullanmazdım
    - benjamin, ibo geçen maç kaç metre koşmuştur
    + 11453 metre abi
    - sağol canım
    bu daha basit bir yöntem, çok üşengecim bugünlerde.
    (azureel, 08.12.2007 00:33)
  13. birinci lig dışında kalan alt küme maçlarında doğal olarak daha önce bahsettiğim sistem çok masraflı olduğu için kullanılamıyor. bu sebeple türkiye futbol federasyonu daha az maliyetli ancak hassasiyeti daha zayıf bir sistemi mecburi tuttu. hepimizin cebinde taşıdığı cep telefonları sandığımızdan daha maharetli cihazlar. kısaca bahsetmem gerekirse, her cep telefonu aynı anda en az 3 baz istasyonundan yayın alır. baz istasyonları, normal gsm sinyal paketleri içinde kendi coğrafi konumlarını belirten sinyaller de yayınlarlar. futbolcuların maç süresince üzerlerinde takılı özel yazılımlı cep telefonları, her bir baz istasyonundan gelen yayının kuvveti ve bu sinyalden gelen coğrafi konum bilgisine göre kısa bir hesaplamayla çok hassas olmasa da futbolcunun pozisyonunu kaydeder. devre arası ve maç sonunda olmak üzere iki kez cep telefonları futbolculardan toplanır ve kaydettiği bilgiler ana bilgisayara geçirilir.

ikinci ve üçüncü lig maçlarında bu tür bir istatistik halka açıklanmıyor olsa da, her bir zaman diliminde futbolcuların konum bilgisi ileride yapılabilecek bir karar itirazında, merkez hakem komitesi'nce dikkate alınır. böylece ofsayt olduğu için sayılmayan nice goller takımların hanesine yazılıyor bilemezsiniz.

nereden bileceksiniz, anca pankart açın bağırın. ah be futbol kimlere kaldı.
    (wondrous, 08.12.2007 00:47)
  14. nasıl yapıldığı hakkında çeşitli varsayımlar yapılan istatistiktir.

(bkz: götten sallamak)

maçtan önce istatistiği tutulacak futbolcunun ayak bileğine harekete duyarlı adım sayacı (koca airbus'ın dünyanın neresinde olduğunu bilen teknoloji bunu da yapmıştır herhalde) takılır. futbolcu her adım attığında ayağını yere basmasından meydana çıkan darbe etkisinden dolayı sayaç ilerler. maç sonunda sayaç yerinden çıkarılır ve kaydettiği değere bakılır. değer okunur. okunan sayı insan evladının bir adımda ortalama aldığı mesafe ile çarpılır. ahanda size bir futbolcunun maç içinde kaç km. koştuğu istatistiği.
    (solt, 08.12.2007 01:06)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil