harekete duyarlı
yarı iletken kullanılıyor da olabilir bilemiyorum (adam koştukça bunu algılayıp kayıt yapan). veya kolayca
rf kullanılır bu istatistiği tutmak için; pabuçlarına takılan ileticiler iş görür sanıyorum. şöyle bir sistem tasarlayalım;
(bkz:
http://img508.imageshack.us/...)
bir kalenin arkasına, bir de orta sahanın göbeğine x ve y isminde iki ölçüm cihazı konur. y'nin tam karşısına üçüncü bir z duyargası da eklenebilir, optimize ettim aslında ama üşendim resmi upload etmeye, neyse.
bu x, y ve z
duyargalarında, topçunun pabucundan gelen sinyalleri yakalayan sistemler var ve sinyalin mesafesini ölçüyorlar. sırası ile d1, d2 ve d3 çıkıyor bu ölçüm sonuçları. bu sayede son durumda elimizde;
x merkezli d1 yarıçaplı
y merkezli d2 yarıçaplı ve
z merkezli d3 yarıçaplı üç adet çember bulunuyor.
saha düzleminde, bu üç çemberin sadece bir noktada kesişebileceğini düşünürsek topçunun anlık konumu belirlenmiş olur. sonra 1 saliselik ölçüm aralığı alırsak, topçunun hareketi için bir optimum
dt süresi elde etmiş oluruz (ibrahim üzülmez için 2 mikrosaniyelik interval gerekebilir). sonrasında minik doğrusal hareketleri, fizik dersinde gördüğümüz hareket vektörü mantığıyla birleştirerek (integre ederek) toplan katedilen mesafeyi buluruz.
her topçunun pabucunda, ayrı ve özel anahtarlara
* sahip
telsiz vericiler olsa (
rfid desek olur heralde) 23 kişinin (2x11+hakem) üzerinden gelen tüm verileri sisteme girebiliriz.
çok basit aslında. ama ben üşengeç birisi olduğum için [kanıt için; (bkz:
random/@2044439)] bu yöntemi kullanmazdım
- benjamin, ibo geçen maç kaç metre koşmuştur
+ 1
1453 metre abi
- sağol canım
bu daha basit bir yöntem, çok üşengecim bugünlerde.