|
|
- blues ve country blues müziğin vazgeçilmez enstrümanı. diatonik (diatonic) ve kromatik (chromatic) olmak üzere iki ana türü bulunur. blues için daha çok diatonik uygun olmakla beraber en tanınan markaları lee oskar ve hohner'dır. kromatik mızıkanın diatonikten en önemli farkı yanında sesi yarım ton kaydırmak için bir düğmesi bulunmasıdır. *
- 'hohner proharp' blues mızıka çalmak isteyenler için tavsiye edilir.hatta bulunabiliyorsa en iyisi 'blues band usa'dir.malesef türkiye'de yok.
- ingilizcesinden dolayı "armonika" olarak da geçen enstrüman, (bkz: harmonica)
- klavyeli bir tür üflemeli çalgı, mızıka.
diatonik ve kromatik olarak ayrılan müzik aleti. diatonik daha çok blues ve rockta kullanılırken , kromatik yarım sesler de dahil tüm sesleri çıkarabildiğinden klasik müzikte bile kullanılabilir.
(bkz: hohner)
- çalınabilirse çok rahatlatıcı bi tınısı olan, bir tanesini birden fala insanın çalmaması daha tercih edilesi bir durum olan. üflemeli bir enstrüman
- müzikle tanışmama vesile olan güzel sesli çalgı. sıcak saatler dizisinde küçük salih'in çaldığı, ve her parçasının ayrı bir hikayesi olan enstrüman... beşiktaş ıhlamur caddesindeki oyuncakçının önünden ne zaman geçsem (bkz: hergün) gözüm takılır, arada bir girip alırım birkaç tane. bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyeler arasındadır...
(bkz: bremen mızıkacıları)
m z k harflerinden dolayı müzikle aynı kökten mi geliyor diye merak ettiğim kelime...(neyzeni, 28.03.2006 20:59 ~ 31.03.2006 05:10)
- anima grubunun şarkılarına güzellik katan genellikle hüzünlendiren bazen de coşturan enstrüman.
(atman, 08.08.2006 22:08)
- küçücük bir şey..
çalmasının kolay gibi gözüküp aslında hiç de öyle olmadığı üflerken farkedilen sesi güzel müzik aleti..
insanın dudaklarının şişmesine sebep olabilir bir de o demirimsi tadı var...
mızıka nasıl çalınabilinir?
mızıka çalmak için üflemek yeterli olmuyor kesinlikle..üflenmesi kadar nefesin içeriye çekilmesi de gerekmekte..
ayrıca insanın dilini iyi kullanması lazım...dil ile bazı delikler kapatılmalı öyle üflenmeli...
- harmonica..
çalabilmek için teknik açıdan kendinizi geliştirmenizin farz olduğu,asla göründüğü kadar kolay olmayan blues ve country ustalarının şarkılarında da zaman zaman mızıka soloların yer almasıyla ilgi çeken,ben de öğrenmek istiyorum dedirten çalgıdır.
yılbaşında bana hediye gelen hohner marka diatonik country mızıkasının ardından "evet kesinlikle öğrenmeliyim" diyerek başladığım,metodlar alarak kendi kendime öğrenmeye çalıştığım müzik aletidir.
ancak metodun önsözünde yazanlar bilgi verici olup beni aydınlatmakla kalmamış koparmıştır:
soru:acaba ben mızıka çalabilir miyim?
cevap:niye çalmayasın..
soru:çok merak ediyorum.acaba nefesimi üfleyip içime çekerken nefessiz kalır mıyım?
cevap:bunun için sakın üzülme.dikkat ettiğin sürece nefessiz kalmayacaksın.
soru:mızıkayı özel bir şekilde tutmak niye gerekli?souçta onu ağzımla çalıyorum değil mi?
cevap:işte burada yanılıyorsun..
(bkz: nası yani)
- küçük bir çocuğun elinde büyük anlam kazanan enstrüman. hele ki çocuk kirli olsun. hele ki çocuk ağlıyor olsun. hele ki çocuk kasket takıyor olsun.
- mızıka büyülüdür,güzel tınısı insana bende çalmak istiyorum dedirtir alırsınız bir tane şöle basitinden çalayım diye forumlardan,youtube dan çalma metodlarını öğrenirsiniz ama onları denemek tam bir işkencedir zira lise de genetik konusunda gördüğümüz dil yuvarlama burda bir çalma şeklidir bu şekilde ağzınızda ki yaklaşık 3 notanın ikisini kapatırsınız ve sadece bir notaya üflersiniz ama biraz denedikten sonra ciddi anlamda diliniz ağrır evet ağrır o da bir kas o da yorulur peki sonuç;
çalamazsınız çünkü çok çalışmak kendini vermek gerekir ama diliniz french kiss için hazır kıvama gelir müthiş kıvraklık ve dil hakimiyetiyle.
- en iyi markalar arasında lee oskar da olan enstrüman.
(floyd, 08.03.2008 11:07)
- sanılanın aksine sadece üflemekle çalınmayan harikulade müzik aleti.
major notalar havayı üflemek suretiyle çıkarılır. minör notaları ise nefesi geri çekerek çıkartırsınız. aleti çalmanın ne kadar zor olduğunu da buradan anlayabilirsiniz.
ama olaya bir kez hakim olduktan sonra katlandığınız herşeye değdiğini göreceksiniz.
- müzik demektir. mızıka ile müzik aynı kelimenin farklılaşmış halleridir. bir çok yabancı dilde müzik kelimesi "müzika", "muzika" gibi kelimelerle geçer. aynı zamanda da bir çalgının adıdır, iyi çalmayı bilmeyenlerin ağzında insanı mahveder o çalgı, bilenlerin ağzındaysa harikulade armoniler çıkarır.
|