müslüman   

adana çık aradan

1. allah'a inanan, kelime-i şahadet getirip islâm'a tâbi olan kişi.
    (spyder, 08.10.2004 16:00)
  2. okulumuzda ki büyük çoğunluğunun sahip olduğu sıfat.
    (kaplumbaa, 08.10.2004 16:55)
  3. (bkz: herkes bir gün müslüman olacak)
    (coban, 29.10.2005 02:34)
  4. yaratılanı, yaratandan ötürü sevendir...
    aklını, fikrini ilim için, ibadet için, kendisine, vatanına ve insanlığa yararlı olabilmek için kullanandır.
    alemleri yarattığına inandığı allah'ın, mucizelerinin bir sınırı olmadığını ve olamayacağını bilendir.
    (mclaren, 20.04.2006 18:10)
  5. bu sözcüğün etimolojini açıklamak için biraz osmanlıca (arapça) bilgisine gerek var sanırım:
    müslim sözcüğü teslim mastarının ism-i failidir. yani bu mastarda belirtilen işi yapan kişidir. yani "teslim olan" dır. müslüman ise müslim sözcüğünün çoğuludur. yani müslüman teslim olan kişiler anlamına gelir. burada teslim olan kişinin teslim olduğu varlık, yüce yaratıcıdır (bkz: allah). bu nedenle yalnızca muhammediler (hz. muhammed'in peygamberliğinde kurulan dine inananlar) müslüman değildir. allah'a teslim olan ya da dini akidesi bu minval üzerine kurulu bir dine mensup iseviler (hristiyanlar) ve museviler de müslümandır yani allah'a teslim olmuşlardır.
    (julian apostate, 07.10.2006 12:40 ~ 12:44)
  6. hadis-i şerife dayanarak söylersek: eliyle ve diliyle çevresine zarar vermeyendir.
    (gölgeningücü, 27.03.2007 22:27)
  7. dünya'da sayıları 1980'lerde 1 milyarken bugünkü nüfusları 1 milyar 600 milyon olan insanlar. dünya'da müslümanların sayısı şu anda yılda %2.9 artış göstermekteymiş.

(bkz: bölünerek çoğalıyoruz)
    (diesel, 04.06.2007 02:10)
  8. namazda secdeye yatmaktan alnında iz,karı kıza bakıp günaha girmemek için gözünde perde,sünnet diye yüzünde sakal,elinde tespih olan insan evladıdır. bi de 21. yy'da hala şalvarı fesiyle dolaşanı vardır ki o konuyu hiç açmaya...
    (sonradanmıoldumhepmiböyleydim, 04.06.2007 02:18)
  9. başkalarına karışmadığı ve zarar vermediği sürece istediği gibi giyinmekte serbest olan insandır. örneğin amerikada bugün kocaman sarık ve bir karış sakalla gezen hindulara kimse karışmaz.
    (diesel, 04.06.2007 02:22)
  10. siyasete din karıştıranlarına dinci, kazandğı parayı dini amaçlar için kullananlarına yeşil sermaye denen insanların mensup olduğu dünyanın şu anda en çok provoke edilen, üzerinden inanç sömürüsü yapılan dini.
    (power of the right, 18.08.2007 21:32)
  11. (bkz: kendine müslüman)
    (pekmutu, 18.08.2007 22:51)
  12. islam dinine mensup kişilere verilen isim .
    (agomeli, 18.08.2007 23:00)
  13. bakara 190 da da açıklandığı gibi kendisine zarar verilmeden, kimseye zarar vermeyecek, veremeyecek olan içinde bulunmaktan gurur duyduğum topluluktur.

bakara 190

''sizinle savaşanlara karşı allah yolunda siz de savaşın. ancak aşırı gitmeyin. çünkü allah aşırı gidenleri sevmez.''

bu ayette, sizinle savaşanlara karşı diyor. ben elbette benimle savaşana karşı savaşacağım. kendisine savaşana karşı savaşmayana aptal derler ya hu? akıl var izan var. insanlar bu kadar kör ve bağnaz olamaz.

ayrıca bu topluluk kuranın içinden cımbızla çekilen ayetlerle en çok kışkırtılan toplulukların başında gelir. gerçi bunların zihniyetleri hiç değişmedi, bunların dedeleri de aynıydı, bunların babaları da aynı. elbette kendileri de aynı zihniyette olacak. hoşgörüsüz, sığ ve nispetkar...
    (jdpaeuuh, 29.09.2007 20:09 ~ 06.10.2007 18:38)
  14. hz.peygamberin (s.a.v) tanımıyla:"insanların, her yönüyle kendisinden emin olduğu kişidir,dosdoğru olandır." bu ana tanımın dışında kalan özellikler (kelime-i şehadet getirmek, belirli esasları kabul etmek ve bunun dışındakileri reddetmek vs) tanımı tamamlayıcı özelliklerdir. ama bu tanıma uymuyorsa kişi, bin yıl camiden çıkmamış, ne hacet...
    şairin dediği gibi, "bir kez gönül yıktıysan bu kıldığın namaz değil..."
    (bkz: yunus emre)
    (mencet, 29.09.2007 20:20)
  15. teslim olandır. kime mi? bu sözlükte yorum yazan herkesin rabb'ine... yarım akıl ve gırtlağa kadar cehaletle, bu sayfalardan bir dine saldırmanın dayanılmaz hafifliği, sizlerde orgazma benzer bir şehvet patlamasına yol açmış gibi görünüyor. "haksız yere bir insan öldürenin bütün insanlığı öldürmüş gibi" sayıldığı bir din ve ona tabi olan insanlardan bahsediyoruz.
    düşünüyorum, bulamıyorum nedir bu denli nefret duyma sebebiniz? buyurun evlerimize misafir olun! o kadar da kötü insanlar olmadığımızı göreceksiniz. teslim ol çağrısına ateşle karşılık vermek akıllıca değil. teslim olun. dilemese tek kelime hakaret bile edemeyeceğiniz, sayfalarca yorumlar yazamayacağınız o zat'a.. siz de teslim olun.
    (emigrant, 14.10.2007 08:22)
  16. bu turan dursun üzerinden müslamana dine bindirenlere tavsiyemdir iyi okusunlar at gözlüklerinden arınıp (bkz: @501328)
    (ya hu, 14.10.2007 09:34)
  17. çocukça bir neşeyle, içtimai değil de içsel disiplinlerini ortaya koymaya çalıştığım opensource fortran programımı yine çocukça bir saflıkla bu başlık altında umumun istifadesine sunuyor uluşumun fazla çocukça mütalaa edilmemesini umarak…

program müslim
    real::müslim, imtihan, ihlas
    if imtihan=musibet
    müslim=sabırlı
    else if imtihan=nimet
    müslim=şakir
    end if
    end program müslim

ihlas için bir do loop yapacaktım ama yapamadım, önümüzdeki programlara bakıyim.
    (bee veil, 22.01.2008 11:48)
  18. kendine müslüman deyiminin nesnesi
    (videodrone, 11.02.2008 19:20)
  19. müslüman ülker tüketir, ben bim'den alışveriş ettiğim için fırsatım olmadı. kısacası dini bütün işler tırt insanlara göre değildir, bu metnin özü budur. (anafikri hemen kapamazsınız diye kaygılandım o nedenle..)
    (cavidan singer, 12.05.2008 22:20 ~ 22:41)