hani şimdi insanlıktan çıkarır demeyelim ama başkasına kötü laf soylememek, hakaret etmemek, kimsenin malına göz dikmemek, "saygı,sevgi islamın özüdür" dediği bir eylem olduğuna göre "çakma müslüman"sınız daha da kötüsü "çakma adam"sınız demektir.
düzeltme: işbu giri daha önce 2. sıradaydı. kendisinden önceki giri namaz kılmayanı "çakma müslüman" olarak nitelendirmekteydi.
(bkz: bu da mı başıma gelecekti)
ahirette yaptıklarının ve yapmadıklarının hesabını herkes kendi vereceği için kimsenin üstüne vazife olmayan bir olaydır.inancı olan kimsenin uyarısını dinlemeyip inancının gereklerini yerine getirendir zaten.
şöyle açıklanabilir. insanın kişiliği, "çakma adam","çakma kadın" gibi terimler, veya günde kıldığı bilmem kaç vakit namaz, hacca gidiş sayısı, tuttuğu oruçlar ile hesaplanamaz. ettiği dualarla hiç hesaplanamaz ve kaldı ki bunları uygulamadığı için de kimse yadırganamaz.
bir örnek vereyim. bir insan tanıyorum. kendisi ateist. namaz kılmaz, oruç tutmaz, inançlara saygılıdır. kimseyi üzdüğüne tanık olmadım. imkanları dahilinde herkese yardım da eder.
adama ateist diyoruz. ama bu adamın içerisinde müthiş bir inanmışlık var. bu inanmışlık ille de ruhani bir varlığa, kutsal kaselere vs. tapmak demek değil. şimdi bu adam, benim gözümde cennetlik. ama, kendisine verilen bir hakkı kullanmadı diye, yani tanrı'ya inanmadı, dinin gereklerini yerine getirmedi diye cehennemlik olacak.
insan hissettiği kadar müslümandır. yerine getirdiği kadar. bugün dünyada dinin tüm gereklerini yerine getirip de insanları sikenleri de görüyoruz.
sorsan müslümanım diyen kimilerinin namaz kılmayı banal, ucuz, köylü işi, çağdışı bulduğu için tercih ettiği şey. bu kişiler kurandan da işlerine geleni alır işlerine gelmeyeni yok sayarlar, hem laik hem müslüman olduklarını filan söylerler. ortam müslümanıdırlar.
bir şekilde hür iradesiyle ve kendi kararıyla namaz kılmayan müslümanlar kesinlikle saygı duyulası ve her ne kadar tutarsız olsalar da en azından bildikleri doğrudan şaşmayan takdir edilesi insanlardır. öte yandan inandığı ve namaz kılmayı doğru bulduğu halde başkaları ne der yada çevreme uyayım kız arkadaşımla bozuşmayayım, cool olayım diye kılmayanlar bence hıyarın önde gidenidir.
bir de çevresinin tepkisinden (evet niye namaz kılmıyorsun diyen gibi niye namaz kılıyorsun diyen de var yurdumuzda) çekinerek namaz kılmakta zorlananlar var ki onlara asla kaypak yada tutarsız denemez, zaten onlar inandıkları gibi yaşayamadıkları için kafalarında binbir zorluk çekmektedir. bu kişilerin bir an evvel inandıkları gibi yaşabilecekleri bağımsızlığa ve huzura kavuşmalarını dilerim.
cümlenin karşılığı ben..dedemin cenaze namazı dışında hayatımda namaz kılmadım ki o namaz da geçerli değil sanırım zira abdest almamışım..neyse herkes kendi hesabını kapatacaktır ahirette..kimseye düşmez müslümanın namaz kılıp kılmamasını yargılamak.herkesin imanı kendine.
insanlara kişinin müslümanlığını puanlama hakkı vermeyen şey.
zaten güvenilir denen hadislere ve kurana bakılınca sınavın puanlamasının, kanaatin etkisinin nasıl olduğu pek kestirilebilir olmadığından insanlara sen derece yapıcan, sen bir yeri tutturamazsın demek vakit kaybından başka birşey değildir.
aslında msym * diye bişeyin olmayabileceğinden ise hiç bahsetmiyorum. bu durumda bütün çalışılanlar genel kültür ve egzersizden öteye gitmemiş olacak ki mürşit olarak ilimle feni belleyenler kazançlı çıkacaklar.
tamamiyle iman eksikliğinden kaynaklanmaktadır. (bkz: @715127)
öncelikle herşey kalp güzelliği ile son bulsaydı ilk önce allah'ın resulü namaz kılmaz idi. veya hz. ali. veya hz. ömer... ibadet etmeden de kalp güzelliğine sahip olunabilir ancak namaz kılmadan -oruç tutmadan...- tam anlamıyla iman edilmiş olunamaz. inançta bir eksiklik olduğunun belirtisidir.
namaz kılmayanları döven kişileri onaylamasam da ebedi aleme göçtüğümüzde "keşke beni de dövselerdi de namazımı kılsaydım" demeyiz umarım. hani o vakit hakkı ile namaz kılarmıydım bilemiyorum ama neyle karşılacağımızı bilmediğimiz bir mekandan bahsediyorum. hani son yakarış, son pişmanlık meselesi...
edit: bir şeye sonuna kadar tam olarak inanırsan gereği ne ise onu yaparsın. yapmıyorsan inancını sorgulamak gerekir. iman etmek; koşulsuz şartsız inanmaktır. sonuna kadar inandığın birşeyi yerine getiremiyorsan bir yerlerde eksiklik vardır. bunu kabul etmek bu yolda atılacak ilk adımdır.
amellerin yerine getirilmemesi durumlarından bir tanesidir..."müslümanım lakin namaz kılmam" demek tartışma konusu olabilir zira ne kadar hoşgörü sahibi olursa olsun bir dinin şartları bellidir...diğer tarafta hesabının bizzat eylemi gerçekleştir(mey)en şahıstan sorulacağı düşünülürse diğerlerini hiç de bağlamaması gereken konudur..
bir sınava benzetilen hayat denilen olguda insanoğlunun karşısına çıkan iki seçenekden biri. doğru seçeneği işaretleyip işaretlemediğinin muhtemelen sınav sonuçları açıklandığında öğrenebileceğiz. tabii ortada sınav da olmama olasılığı var o yüzden sınava tabi tutulduğunu düşünen bünye kendisine o şık bu şık diyenlere bakmamalı cevabı kendi bulmalı ve hayatı öyle yaşamalı.
edit: kusura bakmayın ama aynen öyle, bu konunun altına yazı yazan arkadaşlar sadece kendi düşüncelerini ve yorumlarını yazıyorlar
somut bir bilgi var mı : yok
yorumlarını yazanlar bu işin uzmanı mı : hayır
okuyan biri buradan işine yarayacak bir düşünce çıkarabilir mi: hayır
tartışılarak varılabilecek bir sonuç var mı: yok
bir delinin bir kuyuya bir taş atmasıyla başlamış 2 sayfa dolusu pro ve conta sözlük bilgi kaynağıdır, tartışma yerleri ise forumlardır. bu giriyi haftanın en kötü girisi yapsanız da bu böyledir, ayrıca da lütfen yapın "gurur duyarım"
eksikliğini hissettiğim, hatırladıkça içimi acıtan bir muamma. ardından çevremdeki namaz kılan müslümanların haline bakınca onlara cennette yer verecek olan tanrı'nın bana da orada yer vereceğini düşünmeme sebep olan sorunsal.
dinin özü önce inanmaktır. inanç olduktan sonra namaz kılmak dinen farzdır kişi bunu yerine getirmezse kendisi tanrıya karşı sorumludur. bu yüzden bu başlığa fetva yazanlara duyurulur. kaldı ki kişi dinin tüm gereklerini yerine getirip de ahlak kısmını yerine getirmiyorsa o zaman beş vakit namaz ne işe yaramaktadır bunu da soru olarak bırakıyorum değerlendirmesini tanrı yapacaktır.
ibadetin imandan bir parça olmadığı islam dininde yalnız namaz konusunda ihtilaf olmuş, hanefi mezhebinde namaz kılmayana günahkar müslüman denmiştir. diğer mezheplerin hükümleri ise çok daha ağırdır. tabii bu durum mezhepleri ve emirleri kabul edenler içindir. zira padişaha karşı bir emri yapmamak ya beğenmediğindendir, ya da o emri takmadığındandır ki her halukarda emri dinlemeyenin cezası ölümdür. her emir gibi namaz kılmak ta allahu teala'nın emri olduğuna göre emrin büyüğü küçüğü değil kime karşı işlendiği önemlidir. demek ki müslüman olup namaz kılmamak yürek istemektedir.
saçma sapan örneklendirmelerle veya önermelerle bulandırılan, saptırılan bir eylem.
neymiş efendim allah ile kul arasına girilmezmiş. bal gibi de girilir. dinin ancak inanç kısmında allah ile kul arasına girilmez. zaten istense de girilemez. ancak ibadet konusuna gelince; allah insanoğluna yüzlerce peygamber gönderdi. bunlar insanları allah'ın yoluna çağırdı. allah'ın kurallarını insanlara anlattı, öğretti. allah'ın insanlar arasındaki elçisi oldu. allah'la kul arasına girdi. aynı şekilde müslüman olan her kişi de diğer bir müslümanda gördüğü hatayı veya eksikliği uygun bir dille uyarmak ve düzeltmeye çalışmakla sorumludur. evet bu biz zorunluluktur ve müslümanların birbiri üzerindeki bir hakkıdır. hak yanlış anlaşılmasın. bu bir müslümanın diğer bir müslümanın hatasını zorla düzeltme hakkı değildir. tam tersine bir müslüman, kardeşinin bir hatasını görüp de onu en azından uyarmaya çalışmazsa o kişiye karşı sorumludur artık, onun hakkını yemiştir çünkü. dolayısı ile müslüman olup da namaz kılmayan birisini 'allah ile kul arasına girilmez' gibi saçma bir bahaneyle uyarmamak, o kişinin hakkını yemektir.
bir de örnekleme hastalığımız var tabi ki. müslüman olup namaz kılıp milleti dolandıran, ateist olup gerçekten insan olan insanlar görenler varmış. ee ben de müslüman olup namaz kılan dört dörtlük de insan olan, ateist olup allah'a inanmayan, her türlü pisliği ve şerefsizliği de yapan insanlar gördüm. ne olacak şimdi?