4 ekim 2007 tarihli
birgün gazetesinin gençlik sayfasında detaylı olarak anlatılan bir çeşit oyun. oyunun ayrıntıları aşağıdaki yazıdaki verilmektedir. oyunun oldukça ilginç ve dikkat çekici olmasından dolayı kısa zamanda hızla yayılacağı beklenmektedir.
"islami kurallar içeren yeni bir oyun seti hazırlandı. sure okunan, namaz kılınan oyunun bitiminde cennete gidiyorsunuz. "cennet bahçesi" olarak isimlendirilen oyunu en az iki kişi olarak oynayabiliyorsunuz. besmele ile başlayan oyunda numaraların yerleştirildiği hareketli bir dönence mevcut. dönencenin gösterdiği sayı kadar kutularda ilerleyen oyuncu, o kutuda yazanı yapmak zorunda. bazı kutularda oyuncunun ibadet etmesi istenirken bazıları sadece dini mesajlar veriyor. müslüman bir ailenin çocuğunu yetiştirirken dikkat etmesi gereken tüm davranış biçimleri oyunda mevcut. özellikle ramazan ayında yok satan oyunla ilgili bilgiler aşağıda: işte bazı mesajlar; 'peygamberimize salavat getirin', 'ezbere sure oku', 'bir ilahi söyle', 'islam'da örtünmek farzdır', 'oyun oynarken dahi namaz kazaya bırakılmaz', 'iki rekat namaz kıl', 'müslüman çocuk ezan okumayı bilir', 'allah'ın isimlerinden beşini say', 'müslüman yalan söylemez'... bu mesajları geçerken puan topluyor ve cennete daha fazla yaklaşmış oluyorsunuz. özellikle çocuklara yönelik olan bu oyunun kuralları çok açık. oyunda senden istenileni yapmazsan diskalifiye oluyorsun. mesela kötü davranış kartı çeken oyuncu puan kaybediyor. seçilen kötü davranış kartı içerisinde 'kumar oynamak, vurdumduymaz ve duygusuz olmak, ayakta yemek yemek-su içmek, fazla televizyon seyretmek, içki içmek' bulunuyor. sure kartlarının arkasında ise çeşitli sureler yer alıyor. oyunun diğer özelliği de hiçbir şekilde zar kullanılmaması. arapça harfleri de öğretmeyi hedefleyen oyunda bazı arapça harfler de mevcut. soru-cevap kartlarına örnekler ise şöyle: 'kıblen neresidir?, kafir kime denir?, dinin hangi dindir-kitabın hangi kitaptır?, 4 mezhebi sayın, azrail'in görevi nedir?.' oyunda ayrıca dua kartları da bulunuyor. dua kartlarından örnekler ise şöyle: '-elbise giyinirken - o allah'a hamd olsun ki benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve bunu bana rızk olarak verdi, -aynaya bakarken - allah'ım hamd olsun. allah'ım! benim yaradılışımı güzel kıldığın gibi ahlakımı da güzelleştir.' cennete girmek istiyor musunuz? o zaman 2000 puan almanız gerekli. oyun sonunda cennet bahçesine ilk giren oyuncu en yüksek puan olan 2000 puan, ikinci 1500, ve varsa diğer oyuncular 1000 puan alıyor. oyunda amaçlanan fikir ise oyun kutusuna iliştirilen bir not ile şöyle açıklanıyor: 'yüzde 99'u müslüman olan ülkemizde şiddetten uzak, sağlıklı, genel ahlak kurallarına örf ve adetlerimize uygun toplumumuza her yönüyle faydalı, verimli bireylerin yetişmesine katkı sağlamak.
oyunu oynayan çocukların yanı sıra oynayacak yetişkinlerin de normal hayatında belki de dikkat etmediği birçok davranış karşısına çıkacak ve ihmal ettiği birçok şeyin farkına vararak düzeltme şansına sahip olacağına ve düzelteceklerine inanıyoruz.'
diyanet işleri başkanlığı din yüksek kurulu üyesi saim yeprem, yaptığı açıklamada 'oyun konusunun bir uzmanlık alanı olması nedeniyle pedagogların mutlaka devreye girmeleri gerekir, bahsedilen oyun eğer çocukları yaşlarına, kabiliyetlerine göre bilgilendiriyor, yönlendiriyor, eğlendirirken eğitip öğretiyorsa elbette iyi bir oyundur' dedi.
vatandaşlardan gelen birkaç yorum:
"bu oyun sayesinde dinimi bilmediğimin farkına vardım. alıp oynadığım günden beri kendimi allah'a daha yakın hissediyorum. yapanları takdir ediyorum. artık bambaşka bir insanım. her gün daha çok oynama arzusu ile yanıp tutuşuyorum, tüm din kardeşlerime tavsiye ederim." "televizyon yapımcılarının benzer bir şekilde program hazırlamalarını isterim.""
(bkz:
birgün)